Jerozolimskie podłużne bajgle z sezamem Ka'ak Al Quds
Wielkie stosy podłużnych bajgli z sezamem to charakterystyczny obrazek na ulicznych straganach w całej Jerozolimie. Sprzedaje się je od świtu do zmierzchu. Te chlebki to świetny pomysł na śniadanie, sprawdzają się również przygotowane jako kanapka na drugie śniadanie do szkoły lub pracy.
Zwykle bajgle są okrągłe i grube, często parzone przed pieczeniem. Jerozolimskie bajgle są podłużne i cienkie, a przy ich formowaniu musimy trochę się pobawić przy rozciąganiu ciasta.
Przepis pochodzi z książki Palestyna Sami Tamimi i Tara Wigley. Autorzy proponują surowe ciasto po uformowaniu w owalne pierścienie zamrozić. Następnie włożyć je do piekarnika wprost z zamrażarki i wydłużyć czas pieczenia, o minutę czy dwie lub do zrumienienia. Dzięki temu możemy mieć do śniadania ciepłe i świeże bajgle. Możemy również ciasto przygotować wieczorem i kiedy wyrośnie włożyć do lodówki. Rano wyjmujemy z lodówki, dzielimy na porcję i kiedy ciasto trochę się ociepli postępujemy dalej, jak w przepisie.
SKŁADNIKI
- 20 g świeżych drożdży
- 30 g cukru
- 270 ml letniej wody
- 250 g mąki pszennej typ 500
- 250 g mąki pszennej chlebowej typ 750
- 20 g mleka w proszku
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 25 ml oleju i trochę do posmarowania ciasta
- 8 g soli
Na wierzch:
- 60 g jasnego sezamu (nieprażonego)
- 1 jajko
- 2 łyżki mleka lub wody
WYKONANIE
- Drożdże, cukier i 120 ml letniej wody mieszamy w małej misce i odstawiamy na 5 - 10 minut, aż na powierzchni pojawią się pęcherzyki.
- Do misy miksera z zamontowanym hakiem wsypujemy obie mąki, mleko w proszku, proszek do pieczenia i sól. Jeżeli nie mamy miksera, możemy ciasto zagnieść i wyrobić ręcznie. Miksujemy na niezbyt dużych obrotach około 1 minuty, by zmieszać składniki. Dodajemy olej, zaczyn z drożdży i pozostałe 150 ml wody. Miksujemy na średnich obrotach, aż składniki się połączą i powstanie gładkie ciasto. Z ciasta formujemy kulę, smarujemy olejem, przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę, aż ciasto podwoi objętość.
- Gdy ciasto wyrośnie, wykładamy je na oprószony mąką blat i dzielimy na 6 części. Z każdej formujemy delikatnie kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10 minut, by ciasto odpoczęło.
- Wkładamy palec w środek kuli i przebijamy ją na wylot. Równomiernie rozciągamy ciasto na zewnątrz, aż powstanie owalny bajgiel o wymiarach około 18 x 9 cm. Przekładamy bajgle na papier do pieczenia wielkości blachy, na każdym po dwie w odległości 4 - 5 cm od siebie. Przykrywamy i odstawiamy na 15 minut, by ciasto odpoczęło.
- Sezam rozsypujemy w podłużnym, płaskim naczyniu, w kubeczku mieszamy jajko z mlekiem.
- Piekarnik rozgrzewamy do 220°C.
- Blachy wstawiamy do piekarnika, aby się nagrzały, jeżeli nie mamy trzech blach, musimy bajgle piec na raty.
- Bajgle smarujemy rozkłóconym z mlekiem jajem i obtaczamy posmarowaną stroną obficie w sezamie.
- Na gorące blachy ostrożnie zsuwamy papier wraz z porcjami ciasta i pieczemy około 15 minut, aż bajgle się ładnie zrumienią. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na 10 minut.
Mm 2021-02-12 08:38:20
Można zastąpić mleko w proszku?
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2021-02-13 19:39:24
można je pominąć
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.