Bułeczki węzełki, mięciutkie i maślane, idealne na każdą porę dnia
W marcowej Piekarni Amber miękkie i maślane bułki z makiem. Jest przy nich trochę pracy, tj. wyrabiania, turlania, wałkowania i wiązania. Jak dla mnie to bardzo dobra manualna terapia. Idealna, aby w tym trudnym czasie chociaż na chwilę odciągnąć od głowy wszystkie złe myśli.
Wiązane bułki Petera Reinharda - Knotted Dinner Rolls - przepis z Fine Cooking
18 bułek
SKŁADNIKI
- 350 ml mleka
- 15 g świeżych drożdży
- 60 ml oleju roślinnego
- 30g masła
- 50 g cukru pudru
- 600 g mąki pszennej chlebowej typ 750
- 6 g soli
- 1 jajko do ciasta
- 1 jajko do smarowania + 1 łyżka mleka
- mak do dekoracji
- W rondelku podgrzewamy mleko, powinno być letnie.
- Zdejmujemy z ognia, dodajemy drożdże, mieszamy, aż się rozpuszczą.
- Dodajemy olej i masło (masło może zacząć się topić, ale nie ma problemu, jeśli nie rozpuści się całkowicie), następnie dodajemy cukier. Odstawiamy na około 5 - 10 minut.
- W mikserze stojącym, z nasadką łopatkową mieszamy mąkę, sól i jajko.
- Dodajemy mieszaninę drożdży i mieszamy na wolnych obrotach, około 1 minuty, aż utworzy się gruboziarnista kula ciasta. Odstawiamy na 5 minut.
- Zamieniamy nasadkę łopatkową na hak i wyrabiamy ciasto na średnich obrotach około 3 minuty lub do momentu, aż ciasto stanie się miękkie, elastyczne i gładkie. Jeśli ciasto będzie zbyt lepkie, dodajemy 1 łyżkę mąki, jeśli zbyt sztywne, 1 łyżkę mleka.
- Rozciągamy i składamy ciasto i formujemy z niego kulę.
- Władamy ciasto stroną ze szwem do dołu do lekko naoliwionej miski, która powinna być dwa razy większa od ciasta. Szczelnie przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w temperaturze pokojowej do podwojenia objętości, na około 90 minut.*
- Wykładamy dwie blachy z piekarnika papierem do pieczenia.
- Ciasto dzielimy na osiemnaście kawałków, formujemy kulki, przykrywamy i odstawiamy na 10 minut.
- Z każdej porcji ciasta formujemy wałek o długości około 30 cm.
- Owijamy wałki z ciasta wokół palców na luźny węzeł, a końcówki zawijamy do środka - jedną od góry, drugą pod spód.
- Węzełki układamy na blachach, przykrywamy i odstawiamy na około 1 - 1,5 godziny.
- Podgrzewamy piekarnik do 200°C.
- Przed pieczeniem jajko mieszamy z 1 łyżką mleka i smarujemy bułki. Posypujemy bułki makiem.
- Blachy do pieczenia wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 6 minut. Obracamy blachy o 180 stopni i zamieniamy ich położenie. Pieczemy dalej kolejne 6 - 8 minut, aż bułki staną się złotobrązowe na wierzchu i nieco się zrumienią pod spodem. Studzimy na kratce.
* Możemy przygotować ciasto do 4 dni naprzód. Przechowujemy je wtedy dobrze zapakowane w lodówce.
Bułki na blogach:
Kuchennymi drzwiami
Moje małe czarowanie
Ogrody Babilonu
Rodzinnie roślinnie
Tajemnice smaku
Zacisze kuchenne
Anna 2022-03-14 20:04:32
Przepiękne. Takie równiutkie i uśmiechnięte.
Bardzo się cieszę, że piekłaś z nami te bułki.
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2022-03-14 22:12:33
Dziękuję, to zaplatanie bardzo dobrze na mnie podziałało 😉 Aniu, to był świetny pomysł!
Odpowiedz
Dorota 2022-03-14 20:08:41
Przecudnej urody Twoje bułki 🙂 Do upieczenia 🙂
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2022-03-14 22:13:22
Dziękuję 🙂 Do następnego spotkania 🙂
Odpowiedz
Marzena 2022-03-14 20:16:56
Prześliczne 😊 Jak z najlepszej piekarni 😊
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2022-03-14 22:13:52
Dziękuję 🙂 jest mi bardzo, bardzo miło 🙂
Odpowiedz
Kamila 2022-03-14 20:18:22
Piękne bułki na ślicznej tacy!
Dziękuję za wspólne wypiekanie w tych trudnych czasach!
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2022-03-14 22:20:12
Dziękuję 🙂 To był bardzo dobry pomysł, taka krótka odskocznia i na dodatek bardzo pyszna 🙂
Odpowiedz
Beata 2022-03-14 20:31:04
Bułeczki wyglądają przepyszne!
U mnie także turlanie i zaplatanie pozwala wyciszyć umysł.
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2022-03-14 22:21:04
Terapeutyczny wypiek 🙂 Musimy to powtórzyć 😉
Odpowiedz
Gucio 2022-03-14 20:39:10
Pięknie rumiane i wspaniale zawiązane widać wprawną rękę i efekty manualnej terapii.
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2022-03-14 22:23:36
Dziękuję 🙂
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.