Bułeczki węzełki, mięciutkie i maślane, idealne na każdą porę dnia
W marcowej Piekarni Amber miękkie i maślane bułki z makiem. Jest przy nich trochę pracy, tj. wyrabiania, turlania, wałkowania i wiązania. Jak dla mnie to bardzo dobra manualna terapia. Idealna, aby w tym trudnym czasie chociaż na chwilę odciągnąć od głowy wszystkie złe myśli.

Wiązane bułki Petera Reinharda – Knotted Dinner Rolls – przepis z Fine Cooking
18 bułek
SKŁADNIKI
350 ml mleka
15 g świeżych drożdży
60 ml oleju roślinnego
30g masła
50 g cukru pudru
600 g mąki pszennej chlebowej typ 750
6 g soli
1 jajko do ciasta
1 jajko do smarowania + 1 łyżka mleka
mak do dekoracji
WYKONANIE
CIASTO
W rondelku podgrzewamy mleko, powinno być letnie. Zdejmujemy z ognia, dodajemy drożdże, mieszamy, aż się rozpuszczą. Dodajemy olej i masło (masło może zacząć się topić, ale nie ma problemu, jeśli nie rozpuści się całkowicie), następnie dodajemy cukier. Odstawiamy na około 5 – 10 minut.
W mikserze stojącym z nasadką łopatkową mieszamy mąkę, sól i jajko. Dodajemy mieszaninę drożdży i mieszamy na wolnych obrotach, około 1 minuty, aż utworzy się gruboziarnista kula ciasta. Odstawiamy na 5 minut.
Zamieniamy nasadkę łopatkową na hak i wyrabiamy ciasto na średnich obrotach około 3 minuty lub, aż ciasto stanie się miękkie, elastyczne i gładkie. Jeśli ciasto będzie zbyt lepkie, dodajemy 1 łyżkę mąki , jeśli zbyt sztywne, 1 łyżkę mleka. Rozciągamy i składamy ciasto i formujemy z niego kulę.
Władamy ciasto stroną ze szwem do dołu do lekko naoliwionej miski, która powinna być dwa razy większa od ciasta. Szczelnie przykrywamy folią spożywczą. Odstawiamy w temperaturze pokojowej do podwojenia objętości, na około 90 minut.*
BUŁKI
Wykładamy dwie blachy z piekarnika papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy na osiemnaście kawałków, formujemy kulki, przykrywamy i odstawiamy na 10 minut. Z każdej porcji ciasta formujemy wałek o długości około 30 cm. Owijamy ciasto wokół palców na luźny węzeł, a końcówki zawijamy do środka – jedną od góry, drugą pod spód – kształtowanie bułek
Węzełki układamy na blachach, przykrywamy i odstawiamy na około 1 – 1,5 godziny.
Podgrzewamy piekarnik do 200°C.
Przed pieczeniem jajko mieszamy z 1 łyżką mleka i smarujemy bułki. Posypujemy bułki makiem.
Blachy do pieczenia wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 6 minut. Obracamy blachy o 180 stopni i zamieniamy ich położenie. Pieczemy dalej kolejne 6 – 8 minut, aż bułki staną się złotobrązowe na wierzchu i nieco się zrumienią pod spodem. Studzimy na kratce.
* Możemy przygotować ciasto do 4 dni naprzód. Przechowujemy je wtedy dobrze zapakowane w lodówce.
Bułki na blogach:
Kuchennymi drzwiami
Moje małe czarowanie
Ogrody Babilonu
Rodzinnie roślinnie
Tajemnice smaku
Zacisze kuchenne
Przepiękne. Takie równiutkie i uśmiechnięte.
Bardzo się cieszę, że piekłaś z nami te bułki.
Dziękuję, to zaplatanie bardzo dobrze na mnie podziałało 😉 Aniu, to był świetny pomysł!
Przecudnej urody Twoje bułki 🙂 Do upieczenia 🙂
Dziękuję 🙂 Do następnego spotkania 🙂
Prześliczne 😊 Jak z najlepszej piekarni 😊
Dziękuję 🙂 jest mi bardzo, bardzo miło 🙂
Piękne bułki na ślicznej tacy!
Dziękuję za wspólne wypiekanie w tych trudnych czasach!
Dziękuję 🙂 To był bardzo dobry pomysł, taka krótka odskocznia i na dodatek bardzo pyszna 🙂
Bułeczki wyglądają przepyszne!
U mnie także turlanie i zaplatanie pozwala wyciszyć umysł.
Terapeutyczny wypiek 🙂 Musimy to powtórzyć 😉
Pięknie rumiane i wspaniale zawiązane widać wprawną rękę i efekty manualnej terapii.
Dziękuję 🙂