Wiązane drożdżowe bułki śniadaniowe z makiem

Bułeczki węzełki, mięciutkie i maślane, idealne na każdą porę dnia

W marcowej Piekarni Amber miękkie i maślane bułki z makiem. Jest przy nich trochę pracy, tj. wyrabiania, turlania, wałkowania i wiązania. Jak dla mnie to bardzo dobra manualna terapia. Idealna, aby w tym trudnym czasie chociaż na chwilę odciągnąć od głowy wszystkie złe myśli.

wiązane bułki supełki węzełki

Wiązane bułki Petera Reinharda – Knotted Dinner Rolls – przepis z  Fine Cooking

18 bułek
SKŁADNIKI

350 ml mleka
15 g świeżych drożdży
60 ml oleju roślinnego  
30g masła
50 g cukru pudru
600 g mąki pszennej chlebowej typ 750
6 g soli
1 jajko do ciasta
1 jajko do smarowania + 1 łyżka mleka
mak do dekoracji

WYKONANIE

CIASTO

W rondelku podgrzewamy mleko, powinno być letnie. Zdejmujemy z ognia, dodajemy drożdże,  mieszamy, aż się rozpuszczą. Dodajemy olej i masło (masło może zacząć się topić, ale nie ma problemu, jeśli nie rozpuści się całkowicie), następnie dodajemy cukier. Odstawiamy na około 5 – 10 minut.
W mikserze stojącym z nasadką łopatkową  mieszamy mąkę, sól i jajko. Dodajemy mieszaninę drożdży i mieszamy na wolnych obrotach, około 1 minuty,  aż utworzy się gruboziarnista kula ciasta. Odstawiamy na 5 minut.
Zamieniamy nasadkę łopatkową na hak  i wyrabiamy ciasto na średnich obrotach około 3 minuty lub,  aż ciasto stanie się miękkie, elastyczne i gładkie.  Jeśli ciasto będzie zbyt lepkie, dodajemy 1 łyżkę mąki , jeśli zbyt sztywne, 1 łyżkę mleka.  Rozciągamy i składamy ciasto i formujemy z niego kulę.
Władamy ciasto stroną ze szwem do dołu do lekko naoliwionej miski, która powinna być dwa razy większa od ciasta. Szczelnie przykrywamy folią spożywczą. Odstawiamy w temperaturze pokojowej do podwojenia objętości,  na około 90 minut.*

BUŁKI
Wykładamy dwie blachy z piekarnika papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy na osiemnaście kawałków, formujemy kulki, przykrywamy i odstawiamy na 10 minut.  Z każdej porcji ciasta formujemy wałek o długości około 30 cm. Owijamy ciasto wokół palców na luźny węzeł, a końcówki zawijamy do środka – jedną od góry, drugą pod spód – kształtowanie bułek
Węzełki układamy na blachach, przykrywamy i odstawiamy na około 1 – 1,5 godziny.

Podgrzewamy piekarnik do 200°C.
Przed pieczeniem jajko mieszamy z 1 łyżką mleka i smarujemy bułki. Posypujemy bułki makiem.

Blachy do pieczenia wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 6 minut. Obracamy blachy o 180 stopni i zamieniamy ich położenie. Pieczemy dalej kolejne 6 – 8 minut, aż bułki staną się złotobrązowe na wierzchu i nieco się zrumienią pod spodem. Studzimy na kratce.

* Możemy przygotować ciasto do 4 dni naprzód. Przechowujemy je wtedy dobrze zapakowane w lodówce.

Bułki na blogach:
Kuchennymi drzwiami
Moje małe czarowanie
Ogrody Babilonu
Rodzinnie roślinnie
Tajemnice smaku
Zacisze kuchenne

12 thoughts on “Wiązane drożdżowe bułki śniadaniowe z makiem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.