Ukryj menu
Boże Narodzenie

Sprawdzone przepisy:

Boże Narodzenie

Pain Auvergnat - chleb lub bułki z regionu Owernii we Francji

SKŁADNIKIWYKONANIEKOMENTARZE

Francuskie drożdżowe pieczywo z Owernii na zaczynie poolish. Śniadaniowe bułeczki z domowej piekarni.

W styczniowej piekarni Amber oryginalne pieczywo z regionu Owernii we Francji - Pain Auvergnat. Piecze się go w kształcie dużego bochenka z charakterystycznym kapeluszem.

Pain Auvergnat możemy upiec w kształcie jednego bochenka, ale polecam pobawić się i przygotować małe bułki. Po upieczeniu prezentują się wyjątkowo ślicznie. Bułeczka jest miękka w środku, a kapelusik chrupiący i pyszny, jak grzanka.

Pain Auvergnat - Przepis BesondersGut

Pain Auvergnat bułki lub chleb z regionu Owernii we Francji

SKŁADNIKI na 10 bułek

ZACZYN POOLISH

125 ml wody

2 g świeżych drożdży

100 g mąki pszennej pełnoziarnistej

CIASTO

poolish

240 ml wody

10 g słodu (nie miałam, dałam miód gryczany)

10 g miodu

3 g świeżych drożdży

400 g mąki pszennej chlebowej typ 750

10 g soli

WYKONANIE

POOLISH

Dzień 1 - wieczór - wlewamy wodę do miski, mieszamy z drożdżami i mąką. Przykrywamy i pozwalamy fermentować do następnego dnia w temperaturze pokojowej, przez 12-18 godzin. Zaczyn poolish powinien być pokryty dużą ilością małych pęcherzyków.

CIASTO

Dzień 2 - przekładamy poolish i pozostałe składniki w powyższej kolejności do misy miksera i wyrabiamy przez 10 - 15 minut na małych obrotach, aby uzyskać gładkie ciasto, które powinno całkowicie odchodzić od ścianek misy. Ciasto przykrywamy i odstawiamy w temperaturze pokojowej na 90 minut. Składamy je dwukrotnie w ciągu 90 minut – po raz pierwszy po 45 minutach, po raz drugi 30 minut później.

Wyjmujemy ciasto na lekko posypaną mąką stolnicę. Odważamy 100 g na czapeczki - po 10 g każda. Ważymy pozostałe ciasto i dzielimy na 10 równych porcji.

Formujemy wszystkie kawałki ciasta w kulki i układamy złączeniem do dołu, przykrywamy kuchenną ściereczka. Małe kulki rozwałkowujemy na dobrze posypanej mąką stolnicy, na krążki o mniej więcej takiej samej średnicy jak duże kulki. Układamy krążki na dobrze posypanych mąką większych kulkach ciasta i pozwalamy wyrosnąć przez kolejne 10–20 minut (przykrywamy je miską lub plastikowym pojemnikiem).

Posypanie mąką dużych kulek przed założeniem krążków ciasta zapobiega ich „przyklejaniu się” i ładniej unoszą się podczas pieczenia. Alternatywnie możemy delikatnie posmarować około 3 mm krawędzi krążka ciasta oliwą przed umieszczeniem jej na dużej kuli ciasta.


Tuż przed pieczeniem wciskamy kciuk głęboko w środek bułki. Pieczemy w bardzo dobrze nagrzanym piekarniku przez 10 minut w temperaturze 240°C z parą (piekarnik parowy lub miska żaroodporna z wodą). Następnie otwieramy na chwilę piekarnik, aby wypuścić parę, zmniejszamy temperaturę do 220°C i pieczemy przez kolejne 12-15 minut. Bułki studzimy na kratce.

Pain Auvergnat bułki lub chleb z regionu Owernii we Francji

Pain Auvergnat na blogach:
Akacjowy blog
Konwalie w kuchni
Kuchnia Gucia
Kuchennymi drzwiami
Moje małe czarowanie
Ogrody Babilonu
Rodzinnie roślinnie
Tajemnice smaku
Zacisze kuchenne

Kategorie

Pieczywo

Zobacz również

Chleb z Ticino, pszenny chleb do odrywania, Ticino Bread

chleb-z-ticino-pszenny-chleb-do-odrywania-ticino-bread

Rustyklane bułki na zaczynie poolish wg przepisu Jeffreya Hamelmana

rustyklane-bulki-na-zaczynie-poolish-wg-przepisu-jeffreya-hamelmana

Bułki pszenne przygotowane metodą solno - drożdżową

bulki-pszenne-przygotowane-metoda-solno-drozdzowa

Francuska bagietka Pain D'epi - kłos pszenicy

francuska-bagietka-pain-depi-klos-pszenicy

Komentarze

Anna 2022-01-17 20:05:16

Śliczne bułeczki z kapelusikiem. Cieszę się , że je piekłaś. Warto było.

Odpowiedz

Beata 2022-01-17 22:11:34

Śliczne kapelusiki!
Dziękuję za wspólne wypiekanie 🙂

Odpowiedz

Kamila 2022-01-17 20:21:42

Śliczne bułeczki w czapeczkach!

Odpowiedz

Marzena 2022-01-17 20:30:32

Jakie cudne maleństwa 😊 Mój jeden duży, ale pokuszę się o upieczenie mniejszych, bo prezentują się niezwykle słodko 😊

Odpowiedz

Konwalie w kuchni 2022-01-17 20:41:08

Prześliczne! :)

Odpowiedz

Gucio 2022-01-17 21:12:38

Tutaj widzę bułeczki jak z kucharskiego żurnala - Piękne!!!

Odpowiedz

Małgosia z Akacjowego Bloga 2022-01-17 21:42:13

Bardzo udany wypiek, pozdrawiam serdecznie i do kolejnego razu :)

Odpowiedz

Beata 2022-01-17 22:12:55

Śliczne kapelusiki!
Dziękuję za wspólne wypiekanie 🙂 🙂 🙂

Odpowiedz

Dorota 2022-01-18 14:04:30

Ale Ci zazdroszczę tych cudnych kapelusików, moje takie nie są 🙂 Witam i pozdrawiam w Nowym Roku 🙂 Niech nam się upiecze!

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj

Instagram


© Copyright 2024 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.