Rustyklane bułki na zaczynie poolish wg przepisu Jeffreya Hamelmana

Rustyklane bułki na zaczynie poolish wg przepisu Jeffreya Hamelmana. Śniadaniowe drożdżowe bułeczki na zaczynie poolish

Bułki rustykalne według receptury Jeffreya Hamelmana to przepis z bloga Oli Cake & Bread a wypiekaliśmy je wspólnie w styczniowej piekarni Amber.

Ciasto na te bułki, podobnie jak ciasto na ciabattę, po fermentacji nie jest formowane na kształt bułek. Wyrzucamy gotowe ciasto na blat i za pomocą noża lub skrobki odcinamy kawałek po kawałku. Dzięki temu każda z bułek ma inny kształt i wielkość. Na taką zabawę możemy sobie pozwolić tylko w domowej piekarni. Niech nam się upiecze!

bułki na zaczynie poolish

SKŁADNIKI

ZACZYN POOLISH

  • 345 g mąki pszenna chlebowej typ 750
  • 345 g wody
  • 1 g świeżych drożdży (lub 1/8 łyżeczki drożdży instant)

CIASTO WŁAŚCIWE

  • zaczyn poolish - całość
  • 355 g mąki chlebowej typ 750
  • 135 g wody
  • 10 g soli
  • 10 g świeżych drożdży (lub 4 g drożdży instant)

WYKONANIE

  1. Zaczyn poolish przygotowujemy dzień wcześniej, u mnie wieczór. Drożdże łączymy z wodą, dodajemy mąkę i mieszamy do osiągnięcia gładkiego ciasta. Miskę przykrywamy folią i odstawiamy w temperaturze pokojowej na 10 - 12 godzin.
  2. Na drugi dzień do miski miksera wkładamy wszystkie składniki na ciasto właściwe oprócz 35 ml wody, drożdży i soli (w pozostałej wodzie - 35 ml - rozpuszczamy drożdże).
  3. Mieszamy na pierwszej prędkości miksera tylko do połączenia składników.
  4. Przykrywamy miskę folią i odstawiamy na około 30 minut do autolizy.
  5. Po tym czasie dodajemy drożdże rozpuszczone w wodzie i sól, ponownie wyrabiamy ciasto ( na drugiej prędkości miksera) około 6 - 8 minut. Ciasto powinno być elastyczne i niezbyt luźne.
  6. Przykrywamy i odstawiamy do wstępnej fermentacji na około 1, 5 godziny.
  7. Podczas fermentacji składamy ciasto 2 - 3 razy co 30 minut.
  8. Jak składać ciasto? Ciasto składamy nie wyjmując go z miski. Zwilżonymi dłońmi naciągamy każdy bok ciasta do góry i składamy do środka, jak kopertę.
  9. Wyrośnięte ciasto delikatnie przekładamy na blat obficie posypany mąką. Z ciastem obchodzimy się bardzo ostrożnie aby nie zniszczyć pęcherzyków powietrza.
  10. Dzielimy ciasto za pomocą skrobki lub noża na mniejsze porcje (prostokąty, kwadraty, trójkąty...) i układamy na papierze do pieczenia.
  11. Nagrzewamy piekarnik do 220°C (z blachą w środku).
  12. Na dnie piekarnika ustawiamy żaroodporną miseczkę z wodą.
  13. Wyrośnięte bułki zsuwamy razem z papierem do pieczenia na nagrzaną blachę i pieczemy przez około 15 - 20 minut.
  14. Po upieczeniu studzimy na kratce.

PORADY I WSKAZÓWKI

  • Jak poradzić sobie z transportem wyrośniętego ciasta do piekarnika, czyli jak sprawnie zsunąć bułki na gorącą blachę? Możecie wykorzystać drugą, płaską blachę lub łopatę do pizzy.
  • Możecie również, tak jak ja zsunąć ciasto z własnej produkcji deseczki. Jest to wycięty kawałek sklejki (8 mm grubości, z drzewa liściastego) o wymiarach 38 x 38 cm, sprawdza się idealnie, polecam.
  • Rustykalne bułki na blogach:

Akacjowy blog
Konwalie w kuchni
Kuchnia Gucia
Kuchennymi drzwiami
Moja Akademia Smaku
Moje małe czarowanie
Ogrody Babilonu
Rodzinnie roślinnie
Tajemnice smaku
Takie tam moje pomysły
Weekendy w domu i ogrodzie
Zacisze kuchenne

Kategorie

Z KUCHNIPieczywo

Zobacz również

Dyniowe bułeczki orkiszowe

dyniowe-buleczki-orkiszowe

Grillowane ziołowe chlebki z grzybami i żółtym serem

grillowane-ziolowe-chlebki-z-grzybami-i-zoltym-serem

Rustykalne bułki z suszonymi pomidorami, oliwkami i tymiankiem

rustykalne-bulki-z-suszonymi-pomidorami-oliwkami-i-tymiankiem

Złota chałka, drożdżowy warkocz bez masła i mleka

zlota-chalka-drozdzowy-warkocz-bez-masla-i-mleka

Komentarze

Anna 2021-01-18 20:14:10

Ale piękne! Naprawdę jesteś prawdziwą piekarką. I dziękuję Aniu, że piekłaś z nami w styczniu.

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2021-01-18 21:06:53

Aniu, to ja dziękuję za tę inicjatywę i wspólną zabawę 🙂

Odpowiedz

Kamila 2021-01-18 20:17:39

Bardzo ładnie upieczone, dziękuję za miły początek roku!

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2021-01-18 21:06:04

Miły i pyszny, oby taki był cały!

Odpowiedz

Bernadeta 2021-01-18 20:21:31

Cudowne, nawet przez komputer czuje ich zapach 😍

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2021-01-18 21:05:10

Dziękuję 🙂 Pachnie w całym domu, pewnie dlatego 😉

Odpowiedz

Badylarka 2021-01-18 20:41:49

Wyglądają apetycznie :)
Dziękuję za wspólne wypiekanie :)

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2021-01-18 21:03:57

Pyszne nam wyszły te bułeczki, również dziękuję 🙂

Odpowiedz

Konwalie w kuchni 2021-01-18 20:47:18

Cudnie przyrumienione!
Dziękuję za ten styczniowy czas. :)

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2021-01-18 21:03:14

Dziękuję i do następnego razu 🙂

Odpowiedz

Beata 2021-01-18 21:07:47

Ślicznie wypieczone :)
Dziękuję za wspólny, styczniowy czas!

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2021-01-18 21:39:00

Również dziękuję 🙂

Odpowiedz

Basia - Moja Akademia Smaku 2021-01-18 21:12:20

Piękne bułki. Dziękuję za wspólne pieczenie.

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2021-01-18 21:39:48

Pyszny wspólny czas, również dziękuję 🙂

Odpowiedz

Gucio 2021-01-18 21:58:17

Bułeczki jak z prawdziwej piekarni, wyglądają znakomicie i pewnie tak smakowały. Do kolejnego wypiekania.

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2021-01-19 12:40:34

Dziękuję, były bardzo pyszne 🙂 Do kolejnego wypiekania.

Odpowiedz

Krystyna 2021-01-19 08:47:56

Cudowne bułeczki. Fajnie było razem piec

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2021-01-19 12:39:58

To bardzo miły, wspólnie spędzony (wirtualnie) czas 🙂

Odpowiedz

Dorota 2021-01-19 10:58:17

Piękne buły Ci się upiekły, te domowe najsmaczniejsze zawsze. Do następnego wypiekania.

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2021-01-19 12:38:53

Dziękuję i już się nie mogę doczekać następnego wypiekania 🙂

Odpowiedz

Ola 2021-01-19 13:17:57

Mąka pszenna czy żytnia?
Pozdrawiam

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2021-01-19 15:02:24

Pszenna, dopisałam 🙂 Pozdrawiam (chlebowa typ 750 to mąka pszenna)

Odpowiedz

Ola 2021-01-19 21:08:58

Dziekuje

Odpowiedz

Małgosia z Akacjowego Bloga 2021-01-19 18:12:08

Piękne, zwłaszcza w tym koszyczku :) Dzięki za wspólne wypiekanie, pozdrawiam.

Odpowiedz

Marzena 2021-01-20 10:29:46

Aniu, no mistrzowskie. Pięknie nam się upiekły. I do kolejnego spotkania w naszej Piekarni!

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2021-01-20 13:16:33

oj, upiekło nam się cudnie 🙂

Odpowiedz

Magdalena 2021-02-02 10:06:13

Pieklam już 2 razy ta bułki są rewelacyjne dziękuję za przepis 😘

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2021-02-02 13:18:13

Smacznego 🙂

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj


© Copyright 2024 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.