Zaproszenie do styczniowej Piekarni Amber – bułki na zaczynie poolish
Bułki rustykalne według receptury Jeffreya Hamelmana to przepis z bloga Oli Cake & Bread a wypiekaliśmy je wspólnie w styczniowej piekarni Amber.
Ciasto na te bułki, podobnie jak ciasto na ciabattę, po fermentacji nie jest formowane na kształt bułek. Wyrzucamy gotowe ciasto na blat i za pomocą noża lub skrobki odcinamy kawałek po kawałku. Dzięki temu każda z bułek ma inny kształt i wielkość. Na taką zabawę możemy sobie pozwolić tylko w domowej piekarni 😉
Niech nam się upiecze!

Składniki
ZACZYN POOLISH
345 g mąki pszenna chlebowej typ 750
345 g wody
1 g świeżych drożdży (lub 1/8 łyżeczki drożdży instant)
CIASTO WŁAŚCIWE
zaczyn poolish – całość
355 g mąki chlebowej typ 750
135 g wody
10 g soli
10 g świeżych drożdży (lub 4 g drożdży instant)
Wykonanie
ZACZYN POOLISH
Dzień wcześniej, u mnie wieczór. Drożdże łączymy z wodą, dodajemy mąkę i mieszamy do osiągnięcia gładkiego ciasta. Miskę przykrywamy folią i odstawiamy w temperaturze pokojowej na 10 – 12 godzin.
CIASTO WŁAŚCIWE
Na drugi dzień. Do miski miksera wkładamy wszystkie składniki na ciasto właściwe oprócz 35 ml wody, drożdży i soli (w pozostałej wodzie – 35 ml – rozpuszczamy drożdże). Mieszamy na pierwszej prędkości miksera tylko do połączenia składników. Przykrywamy miskę folią i odstawiamy na około 30 minut do autolizy. Po tym czasie dodajemy drożdże rozpuszczone w wodzie i sól, ponownie wyrabiamy ciasto ( na drugiej prędkości miksera) około 6 – 8 minut. Ciasto powinno być elastyczne i niezbyt luźne. Przykrywamy i odstawiamy do wstępnej fermentacji na około 1, 5 godziny. Podczas fermentacji składamy ciasto 2 – 3 razy co 30 minut.
Jak składać ciasto? Ciasto składamy nie wyjmując go z miski. Zwilżonymi dłońmi naciągamy każdy bok ciasta do góry i składamy do środka, jak kopertę.
Wyrośnięte ciasto delikatnie przekładamy na blat obficie posypany mąką. Z ciastem obchodzimy się bardzo ostrożnie aby nie zniszczyć pęcherzyków powietrza. Dzielimy ciasto za pomocą skrobki lub noża na mniejsze porcje (prostokąty, kwadraty, trójkąty…) i układamy na papierze do pieczenia.
W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 220°C (z blaszką w środku). Na dnie piekarnika ustawiamy żaroodporną miseczkę z wodą. Wyrośnięte bułki zsuwamy* (razem z papierem do pieczenia) na nagrzaną blachę i pieczemy przez około 15 – 20 minut. Po upieczeniu studzimy na kratce.
Smacznego!
*Jak poradzić sobie z transportem wyrośniętego ciasta do piekarnika, czyli jak sprawnie zsunąć bułki na gorącą blachę? Możecie wykorzystać drugą, płaską blachę lub łopatę do pizzy. Możecie również, tak jak ja zsunąć ciasto z własnej produkcji deseczki. Jest to wycięty kawałek sklejki (8 mm grubości, z drzewa liściastego) o wymiarach 38 x 38 cm, sprawdza się idealnie, polecam.
Rustykalne bułki na blogach:
Akacjowy blog
Konwalie w kuchni
Kuchnia Gucia
Kuchennymi drzwiami
Moja Akademia Smaku
Moje małe czarowanie
Ogrody Babilonu
Rodzinnie roślinnie
Tajemnice smaku
Takie tam moje pomysły
Weekendy w domu i ogrodzie
Zacisze kuchenne
Ale piękne! Naprawdę jesteś prawdziwą piekarką. I dziękuję Aniu, że piekłaś z nami w styczniu.
Aniu, to ja dziękuję za tę inicjatywę i wspólną zabawę 🙂
Bardzo ładnie upieczone, dziękuję za miły początek roku!
Miły i pyszny, oby taki był cały!
Cudowne, nawet przez komputer czuje ich zapach 😍
Dziękuję 🙂 Pachnie w całym domu, pewnie dlatego 😉
Wyglądają apetycznie 🙂
Dziękuję za wspólne wypiekanie 🙂
Pyszne nam wyszły te bułeczki, również dziękuję 🙂
Cudnie przyrumienione!
Dziękuję za ten styczniowy czas. 🙂
Dziękuję i do następnego razu 🙂
Ślicznie wypieczone 🙂
Dziękuję za wspólny, styczniowy czas!
Również dziękuję 🙂
Piękne bułki. Dziękuję za wspólne pieczenie.
Pyszny wspólny czas, również dziękuję 🙂
Bułeczki jak z prawdziwej piekarni, wyglądają znakomicie i pewnie tak smakowały. Do kolejnego wypiekania.
Dziękuję, były bardzo pyszne 🙂 Do kolejnego wypiekania.
Cudowne bułeczki. Fajnie było razem piec
To bardzo miły, wspólnie spędzony (wirtualnie) czas 🙂
Piękne buły Ci się upiekły, te domowe najsmaczniejsze zawsze. Do następnego wypiekania.
Dziękuję i już się nie mogę doczekać następnego wypiekania 🙂
Mąka pszenna czy żytnia?
Pozdrawiam
Pszenna, dopisałam 🙂 Pozdrawiam (chlebowa typ 750 to mąka pszenna)
Dziekuje
Piękne, zwłaszcza w tym koszyczku 🙂 Dzięki za wspólne wypiekanie, pozdrawiam.
Aniu, no mistrzowskie. Pięknie nam się upiekły. I do kolejnego spotkania w naszej Piekarni!
oj, upiekło nam się cudnie 🙂
Pieklam już 2 razy ta bułki są rewelacyjne dziękuję za przepis 😘
Smacznego 🙂