Zaproszenie do styczniowej Piekarni Amber - bułki na zaczynie poolish
Bułki rustykalne według receptury Jeffreya Hamelmana to przepis z bloga Oli Cake & Bread a wypiekaliśmy je wspólnie w styczniowej piekarni Amber.
Ciasto na te bułki, podobnie jak ciasto na ciabattę, po fermentacji nie jest formowane na kształt bułek. Wyrzucamy gotowe ciasto na blat i za pomocą noża lub skrobki odcinamy kawałek po kawałku. Dzięki temu każda z bułek ma inny kształt i wielkość. Na taką zabawę możemy sobie pozwolić tylko w domowej piekarni ;-)
Niech nam się upiecze!

SKŁADNIKI
ZACZYN POOLISH
345 g mąki pszenna chlebowej typ 750
345 g wody
1 g świeżych drożdży (lub 1/8 łyżeczki drożdży instant)
CIASTO WŁAŚCIWE
zaczyn poolish - całość
355 g mąki chlebowej typ 750
135 g wody
10 g soli
10 g świeżych drożdży (lub 4 g drożdży instant)
WYKONANIE
ZACZYN POOLISH
Dzień wcześniej, u mnie wieczór. Drożdże łączymy z wodą, dodajemy mąkę i mieszamy do osiągnięcia gładkiego ciasta. Miskę przykrywamy folią i odstawiamy w temperaturze pokojowej na 10 - 12 godzin.
CIASTO WŁAŚCIWE
Na drugi dzień. Do miski miksera wkładamy wszystkie składniki na ciasto właściwe oprócz 35 ml wody, drożdży i soli (w pozostałej wodzie - 35 ml - rozpuszczamy drożdże). Mieszamy na pierwszej prędkości miksera tylko do połączenia składników. Przykrywamy miskę folią i odstawiamy na około 30 minut do autolizy. Po tym czasie dodajemy drożdże rozpuszczone w wodzie i sól, ponownie wyrabiamy ciasto ( na drugiej prędkości miksera) około 6 - 8 minut. Ciasto powinno być elastyczne i niezbyt luźne. Przykrywamy i odstawiamy do wstępnej fermentacji na około 1, 5 godziny. Podczas fermentacji składamy ciasto 2 - 3 razy co 30 minut.
Jak składać ciasto? Ciasto składamy nie wyjmując go z miski. Zwilżonymi dłońmi naciągamy każdy bok ciasta do góry i składamy do środka, jak kopertę.
Wyrośnięte ciasto delikatnie przekładamy na blat obficie posypany mąką. Z ciastem obchodzimy się bardzo ostrożnie aby nie zniszczyć pęcherzyków powietrza. Dzielimy ciasto za pomocą skrobki lub noża na mniejsze porcje (prostokąty, kwadraty, trójkąty...) i układamy na papierze do pieczenia.
W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 220°C (z blaszką w środku). Na dnie piekarnika ustawiamy żaroodporną miseczkę z wodą. Wyrośnięte bułki zsuwamy* (razem z papierem do pieczenia) na nagrzaną blachę i pieczemy przez około 15 - 20 minut. Po upieczeniu studzimy na kratce.
Smacznego!
*Jak poradzić sobie z transportem wyrośniętego ciasta do piekarnika, czyli jak sprawnie zsunąć bułki na gorącą blachę? Możecie wykorzystać drugą, płaską blachę lub łopatę do pizzy. Możecie również, tak jak ja zsunąć ciasto z własnej produkcji deseczki. Jest to wycięty kawałek sklejki (8 mm grubości, z drzewa liściastego) o wymiarach 38 x 38 cm, sprawdza się idealnie, polecam.
Rustykalne bułki na blogach:
Akacjowy blog
Konwalie w kuchni
Kuchnia Gucia
Kuchennymi drzwiami
Moja Akademia Smaku
Moje małe czarowanie
Ogrody Babilonu
Rodzinnie roślinnie
Tajemnice smaku
Takie tam moje pomysły
Weekendy w domu i ogrodzie
Zacisze kuchenne
Zobacz również
Maślane bułki Fastenwähe - karnawałowe pieczywo z Bazylei

Pain Auvergnat - chleb lub bułki z regionu Owernii we Francji

Bürli - szwajcarskie bułki z drożdżową wodą z winogron

Dyniowe bułeczki orkiszowe

Anna 2021-01-18 20:14:10
Ale piękne! Naprawdę jesteś prawdziwą piekarką. I dziękuję Aniu, że piekłaś z nami w styczniu.
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2021-01-18 21:06:53
Aniu, to ja dziękuję za tę inicjatywę i wspólną zabawę 🙂
Odpowiedz
Kamila 2021-01-18 20:17:39
Bardzo ładnie upieczone, dziękuję za miły początek roku!
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2021-01-18 21:06:04
Miły i pyszny, oby taki był cały!
Odpowiedz
Bernadeta 2021-01-18 20:21:31
Cudowne, nawet przez komputer czuje ich zapach 😍
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2021-01-18 21:05:10
Dziękuję 🙂 Pachnie w całym domu, pewnie dlatego 😉
Odpowiedz
Badylarka 2021-01-18 20:41:49
Wyglądają apetycznie :)
Dziękuję za wspólne wypiekanie :)
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2021-01-18 21:03:57
Pyszne nam wyszły te bułeczki, również dziękuję 🙂
Odpowiedz
Konwalie w kuchni 2021-01-18 20:47:18
Cudnie przyrumienione!
Dziękuję za ten styczniowy czas. :)
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2021-01-18 21:03:14
Dziękuję i do następnego razu 🙂
Odpowiedz
Beata 2021-01-18 21:07:47
Ślicznie wypieczone :)
Dziękuję za wspólny, styczniowy czas!
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2021-01-18 21:39:00
Również dziękuję 🙂
Odpowiedz
Basia - Moja Akademia Smaku 2021-01-18 21:12:20
Piękne bułki. Dziękuję za wspólne pieczenie.
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2021-01-18 21:39:48
Pyszny wspólny czas, również dziękuję 🙂
Odpowiedz
Gucio 2021-01-18 21:58:17
Bułeczki jak z prawdziwej piekarni, wyglądają znakomicie i pewnie tak smakowały. Do kolejnego wypiekania.
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2021-01-19 12:40:34
Dziękuję, były bardzo pyszne 🙂 Do kolejnego wypiekania.
Odpowiedz
Krystyna 2021-01-19 08:47:56
Cudowne bułeczki. Fajnie było razem piec
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2021-01-19 12:39:58
To bardzo miły, wspólnie spędzony (wirtualnie) czas 🙂
Odpowiedz
Dorota 2021-01-19 10:58:17
Piękne buły Ci się upiekły, te domowe najsmaczniejsze zawsze. Do następnego wypiekania.
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2021-01-19 12:38:53
Dziękuję i już się nie mogę doczekać następnego wypiekania 🙂
Odpowiedz
Ola 2021-01-19 13:17:57
Mąka pszenna czy żytnia?
Pozdrawiam
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2021-01-19 15:02:24
Pszenna, dopisałam 🙂 Pozdrawiam (chlebowa typ 750 to mąka pszenna)
Odpowiedz
Ola 2021-01-19 21:08:58
Dziekuje
Odpowiedz
Małgosia z Akacjowego Bloga 2021-01-19 18:12:08
Piękne, zwłaszcza w tym koszyczku :) Dzięki za wspólne wypiekanie, pozdrawiam.
Odpowiedz
Marzena 2021-01-20 10:29:46
Aniu, no mistrzowskie. Pięknie nam się upiekły. I do kolejnego spotkania w naszej Piekarni!
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2021-01-20 13:16:33
oj, upiekło nam się cudnie 🙂
Odpowiedz
Magdalena 2021-02-02 10:06:13
Pieklam już 2 razy ta bułki są rewelacyjne dziękuję za przepis 😘
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2021-02-02 13:18:13
Smacznego 🙂
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.