Zaproszenie do styczniowej Piekarni Amber - bułki na zaczynie poolish

Bułki rustykalne według receptury Jeffreya Hamelmana to przepis z bloga Oli Cake & Bread a wypiekaliśmy je wspólnie w styczniowej piekarni Amber.

Ciasto na te bułki, podobnie jak ciasto na ciabattę, po fermentacji nie jest formowane na kształt bułek. Wyrzucamy gotowe ciasto na blat i za pomocą noża lub skrobki odcinamy kawałek po kawałku. Dzięki temu każda z bułek ma inny kształt i wielkość. Na taką zabawę możemy sobie pozwolić tylko w domowej piekarni ;-)

Niech nam się upiecze!

bułki na zaczynie poolish

Składniki

ZACZYN POOLISH

345 g mąki pszenna chlebowej typ 750

345 g wody

1 g świeżych drożdży (lub 1/8 łyżeczki drożdży instant)

CIASTO WŁAŚCIWE

zaczyn poolish - całość

355 g mąki chlebowej typ 750

135 g wody

10 g soli

10 g świeżych drożdży (lub 4 g drożdży instant)

Wykonanie

ZACZYN POOLISH

Dzień wcześniej, u mnie wieczór. Drożdże łączymy z wodą, dodajemy mąkę i mieszamy do osiągnięcia gładkiego ciasta. Miskę przykrywamy folią i odstawiamy w temperaturze pokojowej na 10 - 12 godzin.

CIASTO WŁAŚCIWE

Na drugi dzień. Do miski miksera wkładamy wszystkie składniki na ciasto właściwe oprócz 35 ml wody, drożdży i soli (w pozostałej wodzie - 35 ml - rozpuszczamy drożdże). Mieszamy na pierwszej prędkości miksera tylko do połączenia składników. Przykrywamy miskę folią i odstawiamy na około 30 minut do autolizy.  Po tym czasie dodajemy drożdże rozpuszczone w wodzie i sól, ponownie wyrabiamy ciasto ( na drugiej prędkości miksera) około 6 - 8 minut. Ciasto powinno być elastyczne i niezbyt luźne. Przykrywamy i odstawiamy do wstępnej fermentacji na około 1, 5 godziny.  Podczas fermentacji składamy ciasto 2  - 3 razy co 30 minut.

Jak składać ciasto? Ciasto składamy nie wyjmując go z miski. Zwilżonymi dłońmi naciągamy każdy bok ciasta do góry i składamy do środka, jak kopertę.

Wyrośnięte ciasto delikatnie przekładamy na blat obficie posypany mąką. Z ciastem obchodzimy się bardzo ostrożnie aby nie zniszczyć pęcherzyków powietrza. Dzielimy ciasto za pomocą skrobki lub noża na mniejsze porcje (prostokąty, kwadraty, trójkąty...) i układamy na papierze do pieczenia.

W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 220°C (z blaszką w środku). Na dnie piekarnika ustawiamy żaroodporną miseczkę z wodą. Wyrośnięte bułki  zsuwamy* (razem z papierem do pieczenia) na nagrzaną blachę i pieczemy przez około 15 - 20 minut. Po upieczeniu studzimy na kratce.

Smacznego!

*Jak poradzić sobie z transportem wyrośniętego ciasta do piekarnika, czyli jak sprawnie zsunąć bułki na gorącą blachę? Możecie wykorzystać drugą, płaską blachę lub łopatę do pizzy. Możecie również, tak jak ja zsunąć ciasto z własnej produkcji deseczki.  Jest to wycięty kawałek sklejki (8 mm grubości, z drzewa liściastego) o wymiarach 38 x 38 cm, sprawdza się idealnie, polecam.

Rustykalne bułki na blogach:

Akacjowy blog
Konwalie w kuchni
Kuchnia Gucia
Kuchennymi drzwiami
Moja Akademia Smaku
Moje małe czarowanie
Ogrody Babilonu
Rodzinnie roślinnie
Tajemnice smaku
Takie tam moje pomysły
Weekendy w domu i ogrodzie
Zacisze kuchenne

Kategorie

Z KUCHNIPieczywo

Zobacz również

Bürli - szwajcarskie bułki z drożdżową wodą z winogron

burli-szwajcarskie-bulki-z-drozdzowa-woda-z-winogron

Pain Auvergnat - chleb lub bułki z regionu Owernii we Francji

pain-auvergnat-chleb-lub-bulki-z-regionu-owernii-we-francji

Dyniowe bułeczki orkiszowe

dyniowe-buleczki-orkiszowe

Wiązane drożdżowe bułki śniadaniowe z makiem

wiazane-drozdzowe-bulki-sniadaniowe-z-makiem

Komentarze

Anna 2021-01-18 20:14:10

Ale piękne! Naprawdę jesteś prawdziwą piekarką. I dziękuję Aniu, że piekłaś z nami w styczniu.

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2021-01-18 21:06:53

Aniu, to ja dziękuję za tę inicjatywę i wspólną zabawę 🙂

Odpowiedz

Kamila 2021-01-18 20:17:39

Bardzo ładnie upieczone, dziękuję za miły początek roku!

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2021-01-18 21:06:04

Miły i pyszny, oby taki był cały!

Odpowiedz

Bernadeta 2021-01-18 20:21:31

Cudowne, nawet przez komputer czuje ich zapach 😍

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2021-01-18 21:05:10

Dziękuję 🙂 Pachnie w całym domu, pewnie dlatego 😉

Odpowiedz

Badylarka 2021-01-18 20:41:49

Wyglądają apetycznie :)
Dziękuję za wspólne wypiekanie :)

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2021-01-18 21:03:57

Pyszne nam wyszły te bułeczki, również dziękuję 🙂

Odpowiedz

Konwalie w kuchni 2021-01-18 20:47:18

Cudnie przyrumienione!
Dziękuję za ten styczniowy czas. :)

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2021-01-18 21:03:14

Dziękuję i do następnego razu 🙂

Odpowiedz

Beata 2021-01-18 21:07:47

Ślicznie wypieczone :)
Dziękuję za wspólny, styczniowy czas!

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2021-01-18 21:39:00

Również dziękuję 🙂

Odpowiedz

Basia - Moja Akademia Smaku 2021-01-18 21:12:20

Piękne bułki. Dziękuję za wspólne pieczenie.

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2021-01-18 21:39:48

Pyszny wspólny czas, również dziękuję 🙂

Odpowiedz

Gucio 2021-01-18 21:58:17

Bułeczki jak z prawdziwej piekarni, wyglądają znakomicie i pewnie tak smakowały. Do kolejnego wypiekania.

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2021-01-19 12:40:34

Dziękuję, były bardzo pyszne 🙂 Do kolejnego wypiekania.

Odpowiedz

Krystyna 2021-01-19 08:47:56

Cudowne bułeczki. Fajnie było razem piec

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2021-01-19 12:39:58

To bardzo miły, wspólnie spędzony (wirtualnie) czas 🙂

Odpowiedz

Dorota 2021-01-19 10:58:17

Piękne buły Ci się upiekły, te domowe najsmaczniejsze zawsze. Do następnego wypiekania.

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2021-01-19 12:38:53

Dziękuję i już się nie mogę doczekać następnego wypiekania 🙂

Odpowiedz

Ola 2021-01-19 13:17:57

Mąka pszenna czy żytnia?
Pozdrawiam

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2021-01-19 15:02:24

Pszenna, dopisałam 🙂 Pozdrawiam (chlebowa typ 750 to mąka pszenna)

Odpowiedz

Ola 2021-01-19 21:08:58

Dziekuje

Odpowiedz

Małgosia z Akacjowego Bloga 2021-01-19 18:12:08

Piękne, zwłaszcza w tym koszyczku :) Dzięki za wspólne wypiekanie, pozdrawiam.

Odpowiedz

Marzena 2021-01-20 10:29:46

Aniu, no mistrzowskie. Pięknie nam się upiekły. I do kolejnego spotkania w naszej Piekarni!

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2021-01-20 13:16:33

oj, upiekło nam się cudnie 🙂

Odpowiedz

Magdalena 2021-02-02 10:06:13

Pieklam już 2 razy ta bułki są rewelacyjne dziękuję za przepis 😘

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2021-02-02 13:18:13

Smacznego 🙂

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.