Invitation to January's Amber Bakery - poolish buns
Rustic buns according to Jeffrey Hamelman's recipe is a recipe from Ola's blog Cake & Bread and we baked them together at January Amber bakery.
The dough for these rolls, like the dough for ciabatta, is not formed into the shape of rolls after fermentation. We throw the finished dough on the counter and use a knife or scraper to cut off piece by piece. Thanks to this, each of the buns has a different shape and size. We can afford such fun only in a home bakery ;-)
Let's get away with it!

Ingredients
POOLISH
345 g of bread flour type 750
345g of water
1 g fresh yeast (or 1/8 teaspoon instant yeast)
RIGHT DOUGH
poolish leaven - all
355 g of bread flour type 750
135g of water
10g of salt
10 g fresh yeast (or 4 g instant yeast)
Execution
POOLISH
The day before, evening at my place. Combine yeast with water, add flour and mix until a smooth dough is obtained. Cover the bowl with plastic wrap and leave it at room temperature for 10 - 12 hours.
RIGHT DOUGH
The next day. Put all the ingredients for the dough into the bowl of the mixer, except for 35 ml of water, yeast and salt (in the remaining water - 35 ml - dissolve the yeast). Mix on the first speed of the mixer just until the ingredients are combined. Cover the bowl with plastic wrap and let it autolyze for about 30 minutes. After this time, add yeast dissolved in water and salt, knead the dough again (on the second speed of the mixer) for about 6 - 8 minutes. The dough should be elastic and not too loose. Cover and set aside for initial fermentation for about 1.5 hours. During fermentation, fold the dough 2 - 3 times every 30 minutes.
How to assemble a cake? Fold the dough without removing it from the bowl. With wet hands, pull each side of the cake up and fold it inwards, like an envelope.
Place the risen dough gently onto a worktop generously sprinkled with flour. Handle the dough very carefully so as not to destroy the air bubbles. Divide the dough with a scraper or a knife into smaller portions (rectangles, squares, triangles...) and place on baking paper.
During this time, preheat the oven to 220°C (with a baking sheet inside). Place a heatproof bowl of water on the bottom of the oven. Slide the risen rolls* (together with the baking paper) onto the heated baking sheet and bake for about 15 - 20 minutes. After baking, let cool on a grate.
Enjoy!
*How to deal with the transport of the risen dough to the oven, i.e. how to efficiently slide the rolls onto the hot baking sheet? You can use a second flat baking sheet or a pizza shovel. You can also, like me, slide the dough from your own production of the board. It is a cut piece of plywood (8 mm thick, hardwood) measuring 38 x 38 cm. It works perfectly, I recommend it.
Rustic buns on blogs:
Acacia blog
Lilies of the valley in the kitchen
Gucio's Kitchen
Kitchen door
My Academy of Taste
My little magic
Gardens of Babylon
Family vegetable
Secrets taste
Those are my ideas
< a href="http://weekendywdomuiogrodzie.blogspot.com/2021/01/buki-rustykalne-j-hamelmana.html">Home and garden weekends
Kitchen retreate
also check
Fastenwähe butter buns - carnival bread from Basel

Pain Auvergnat - bread or rolls from the Auvergne region of France

Bürli - Swiss rolls with grape yeast water

Pumpkin spelled buns

Anna 2021-01-18 20:14:10
Ale piękne! Naprawdę jesteś prawdziwą piekarką. I dziękuję Aniu, że piekłaś z nami w styczniu.
Response
TajemniceSmaku 2021-01-18 21:06:53
Aniu, to ja dziękuję za tę inicjatywę i wspólną zabawę 🙂
Response
Kamila 2021-01-18 20:17:39
Bardzo ładnie upieczone, dziękuję za miły początek roku!
Response
TajemniceSmaku 2021-01-18 21:06:04
Miły i pyszny, oby taki był cały!
Response
Bernadeta 2021-01-18 20:21:31
Cudowne, nawet przez komputer czuje ich zapach 😍
Response
TajemniceSmaku 2021-01-18 21:05:10
Dziękuję 🙂 Pachnie w całym domu, pewnie dlatego 😉
Response
Badylarka 2021-01-18 20:41:49
Wyglądają apetycznie :)
Dziękuję za wspólne wypiekanie :)
Response
TajemniceSmaku 2021-01-18 21:03:57
Pyszne nam wyszły te bułeczki, również dziękuję 🙂
Response
Konwalie w kuchni 2021-01-18 20:47:18
Cudnie przyrumienione!
Dziękuję za ten styczniowy czas. :)
Response
TajemniceSmaku 2021-01-18 21:03:14
Dziękuję i do następnego razu 🙂
Response
Beata 2021-01-18 21:07:47
Ślicznie wypieczone :)
Dziękuję za wspólny, styczniowy czas!
Response
TajemniceSmaku 2021-01-18 21:39:00
Również dziękuję 🙂
Response
Basia - Moja Akademia Smaku 2021-01-18 21:12:20
Piękne bułki. Dziękuję za wspólne pieczenie.
Response
TajemniceSmaku 2021-01-18 21:39:48
Pyszny wspólny czas, również dziękuję 🙂
Response
Gucio 2021-01-18 21:58:17
Bułeczki jak z prawdziwej piekarni, wyglądają znakomicie i pewnie tak smakowały. Do kolejnego wypiekania.
Response
TajemniceSmaku 2021-01-19 12:40:34
Dziękuję, były bardzo pyszne 🙂 Do kolejnego wypiekania.
Response
Krystyna 2021-01-19 08:47:56
Cudowne bułeczki. Fajnie było razem piec
Response
TajemniceSmaku 2021-01-19 12:39:58
To bardzo miły, wspólnie spędzony (wirtualnie) czas 🙂
Response
Dorota 2021-01-19 10:58:17
Piękne buły Ci się upiekły, te domowe najsmaczniejsze zawsze. Do następnego wypiekania.
Response
TajemniceSmaku 2021-01-19 12:38:53
Dziękuję i już się nie mogę doczekać następnego wypiekania 🙂
Response
Ola 2021-01-19 13:17:57
Mąka pszenna czy żytnia?
Pozdrawiam
Response
TajemniceSmaku 2021-01-19 15:02:24
Pszenna, dopisałam 🙂 Pozdrawiam (chlebowa typ 750 to mąka pszenna)
Response
Ola 2021-01-19 21:08:58
Dziekuje
Response
Małgosia z Akacjowego Bloga 2021-01-19 18:12:08
Piękne, zwłaszcza w tym koszyczku :) Dzięki za wspólne wypiekanie, pozdrawiam.
Response
Marzena 2021-01-20 10:29:46
Aniu, no mistrzowskie. Pięknie nam się upiekły. I do kolejnego spotkania w naszej Piekarni!
Response
TajemniceSmaku 2021-01-20 13:16:33
oj, upiekło nam się cudnie 🙂
Response
Magdalena 2021-02-02 10:06:13
Pieklam już 2 razy ta bułki są rewelacyjne dziękuję za przepis 😘
Response
TajemniceSmaku 2021-02-02 13:18:13
Smacznego 🙂
Response
add comment
Your email address will not be published.