Bułki pszenne przygotowane metodą solno - drożdżową

Bułeczki śniadaniowe. Bułki pszenne przygotowane metodą solno - drożdżową

Z cyklu "Wypiekanie na śniadanie". Tym razem propozycja wspólnego wypiekania bułek metodą solno - drożdżową. Zaintrygował mnie ten przepis, no bo jak to możliwe - sól, woda, drożdże? A jednak można. Bułki są bardzo proste w wykonaniu, ładnie wyrastają, są puszyste, miękkie i smaczne.

Przepis z bloga "Matka Wariatka" ja zmieniłam mąkę typ 650 na chlebową typ 750, bo taka akurat była w domu.


SKŁADNIKI na 12 bułek

ROZTWÓR SOLNO - DROŻDŻOWY

  • 100 g wody
  • 10 g soli
  • 10 g świeżych drożdży

CIASTO

  • 500 g mąki pszennej typ 750
  • 200 g wody
  • 15 g płynnego miodu
  • 10 g masła
  • roztwór solno - drożdżowy

WYKONANIE

ROZTWÓR SOLNO - DROŻDŻOWY

Dzień przed pieczeniem do słoika wlewamy wodę, dodajemy sól, zakręcamy słoik. Mieszamy, aż sól się rozpuści, wtedy dodajemy drożdże, ponownie zakręcamy słoik i mieszamy do rozpuszczenia. Słoik z roztworem wstawiamy na noc do lodówki.

CIASTO

Następnego dnia do miski przesiewamy mąkę, dodajemy roztwór solno - drożdżowy, miód, wodę i wyrabiamy ciasto około 5 minut. Następnie dodajemy rozpuszczone i przestudzone masło i ponownie wyrabiamy, aż ciasto wchłonie tłuszcz i będzie gładkie i elastyczne. Z wyrobionego ciasta formujemy kulę, odkładamy do miski, przykrywamy folią i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 90 minut, do podwojenia objętości.

Wyrośnięte ciasto wykładamy na oprószony mąką blat i dzielimy na 12 równych kawałków, z których formujemy okrągłe bułki. Bułki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą bułkę nacinamy ostrym nożem na krzyż, oprószamy lekko mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 40 minut.

Na dnie piekarnika ustawiamy żaroodporne naczynie z gorącą wodą, piekarnik nagrzewamy do temperatury 250°C. Blachę z bułkami wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 12 - 15 minut.

Smacznego!

* Przepis z Piekarniczej Braci na FB Bułki wypiekały:

Matka Wariatka
Moje Małe Czarowanie
Piekę bo lubię
Tajemnice smaku
Joanna Krych zdjęcie na FB
Jaśminowa kuchnia
Magiczne życie Marty
Buszująca w kuchni
Piekielna kuchnia Anety
Moje domowe kucharzenie
Kolorowy talerz



Zobacz również

Maślane bułki Fastenwähe - karnawałowe pieczywo z Bazylei

maslane-bulki-fastenwahe-karnawalowe-pieczywo-z-bazylei

Pain Auvergnat - chleb lub bułki z regionu Owernii we Francji

pain-auvergnat-chleb-lub-bulki-z-regionu-owernii-we-francji

Słodkie drożdżowe bułki do odrywania pieczone w mlecznym sosie

slodkie-drozdzowe-bulki-do-odrywania-pieczone-w-mlecznym-sosie

Odrywane bułeczki z serem, miodem i czarnuszką

odrywane-buleczki-z-serem-miodem-i-czarnuszka

Komentarze

Marta 2019-05-12 19:57:25

Pięknie się prezentują. Pyszne bułeczki. Pozdrawiam!

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2019-05-13 10:46:39

Tak, bułeczki są bardzo smaczne 🙂 Dziękuję i również pozdrawiam 🙂

Odpowiedz

Dorota Owczarek 2019-05-13 18:59:03

Cudne Ci sie upiekły 🙂 Zapraszam ponownie za tydzień 🙂

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2019-05-14 11:46:44

Dziękuje Dorotko, jak tylko będę mogła bardzo chętnie 🙂 Podoba mi się takie wspólne wypiekanie 🙂

Odpowiedz

Kasia 2019-05-22 13:27:49

Chciałabym zapytać jak długo można przechowywać roztwór solno drożdzowy?

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2019-05-22 19:13:24

Dobre pytanie! ...ale, nie wiem... Bułki piekłam w ramach cyklu „Wypiekanie na śniadanie” (link w opisie), gdzie organizatorki wydarzenia proponują przepis, a wszyscy chętni podejmują się wyzwania. Przepis pochodzi z grupy FB Piekarnicza brać, może tam ktoś bardziej doświadczony w piekarnictwie będzie wiedział. Pozdrawiam

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj

Odkryj smaki

Kiszony czosnek


© Copyright 2024 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.