Ukryj menu
Boże Narodzenie

Sprawdzone przepisy:

Boże Narodzenie

Francuska bagietka Pain D'epi - kłos pszenicy

SKŁADNIKIWYKONANIEKOMENTARZE

Francuska bagietka Pain D'epi - kłos pszenicy. Drożdżowe pieczywo

Pain d'epi to francuska pszenna bagietka, którą przed pieczeniem nacinamy nożyczkami i formujemy na kształt kłosa. Zabieg nie jest skomplikowany, a efekt gwarantowany. Po upieczeniu chrupiące kawałki bagietki odrywamy kawałek po kawałku i nawet nie zauważymy kiedy bagietka się skończyła...


SKŁADNIKI

ZACZYN

CIASTO

WYKONANIE

ZACZYN

Dzień przed pieczeniem bagietek mieszamy składniki na zaczyn, przykrywamy i pozostawiamy do fermentacji w temperaturze pokojowej na 18 - 24 godziny.

CIASTO

Na drugi dzień mieszamy 350 g mąki i 170 g wody, przykrywamy i odstawiamy na 1 godzinę.

Po godzinie dodajemy zaczyn, drożdże rozpuszczone w łyżce wody, sól i wyrabiamy ciasto. Ciasto najlepiej wyrabiać w mikserze z hakiem. Wyrabiamy 5 - 10 minut, aż ciasto stanie się elastyczne i będzie odchodzić od ścianek misy. Przykrywamy i odstawiamy do wyrastania na 2 godziny. W trakcie wyrastania co 30 minut składamy* ciasto.

*Składanie - dłonią zwilżoną wodą chwytamy ciasto z jednej strony, lekko naciągamy i wpychamy do środka ciasta. Powtarzamy czynność, 3 - 4 razy ze wszystkich stron, aż ciasto będzie stawiało opór. Przykrywamy i co 30 minut powtarzamy składanie.

Po 2 godzinach, kiedy ciasto wyrośnie dzielimy je na 3 części i z każdej formujemy wałek. Wałki przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 45 minut.

Nagrzewamy piekarnik do 230°C.

Tuż przed pieczeniem nacinamy nożyczkami bagietkę pod kątem 45 stopni w odległości 2 - 3 cm, nacięte rogi przekładamy lekko na bok, na przemian, raz na lewo, raz na prawo.


Pieczemy przez pierwsze 8 minut z parą (z miska z gorącą wodą), kolejne 8 - 12 minut bez pary.

Studzimy na kratce.

Smacznego!

Zobacz również

Pain Auvergnat - chleb lub bułki z regionu Owernii we Francji

pain-auvergnat-chleb-lub-bulki-z-regionu-owernii-we-francji

Wiązane drożdżowe bułki śniadaniowe z makiem

wiazane-drozdzowe-bulki-sniadaniowe-z-makiem

Wielkanocne brioszki, francuskie drożdżowe pieczywo brioche à tête

wielkanocne-brioszki-francuskie-drozdzowe-pieczywo-brioche-a-tete

Rustyklane bułki na zaczynie poolish wg przepisu Jeffreya Hamelmana

rustyklane-bulki-na-zaczynie-poolish-wg-przepisu-jeffreya-hamelmana

Komentarze

Marzena 2019-04-25 09:04:14

Ale fajna bagietka. Wypróbuję na pewno🙂

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2019-04-25 12:11:44

Polubiłam się bardzo z tą bagietką 😉 Ciasto potrzebuje czasu i cierpliwości, ale warto 🙂

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj

Instagram


© Copyright 2024 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.