Francuska bagietka Pain D'epi - kłos pszenicy. Drożdżowe pieczywo
Pain d'epi to francuska pszenna bagietka, którą przed pieczeniem nacinamy nożyczkami i formujemy na kształt kłosa. Zabieg nie jest skomplikowany, a efekt gwarantowany. Po upieczeniu chrupiące kawałki bagietki odrywamy kawałek po kawałku i nawet nie zauważymy kiedy bagietka się skończyła...
SKŁADNIKI
ZACZYN
CIASTO
WYKONANIE
ZACZYN
Dzień przed pieczeniem bagietek mieszamy składniki na zaczyn, przykrywamy i pozostawiamy do fermentacji w temperaturze pokojowej na 18 - 24 godziny.
CIASTO
Na drugi dzień mieszamy 350 g mąki i 170 g wody, przykrywamy i odstawiamy na 1 godzinę.
Po godzinie dodajemy zaczyn, drożdże rozpuszczone w łyżce wody, sól i wyrabiamy ciasto. Ciasto najlepiej wyrabiać w mikserze z hakiem. Wyrabiamy 5 - 10 minut, aż ciasto stanie się elastyczne i będzie odchodzić od ścianek misy. Przykrywamy i odstawiamy do wyrastania na 2 godziny. W trakcie wyrastania co 30 minut składamy* ciasto.
*Składanie - dłonią zwilżoną wodą chwytamy ciasto z jednej strony, lekko naciągamy i wpychamy do środka ciasta. Powtarzamy czynność, 3 - 4 razy ze wszystkich stron, aż ciasto będzie stawiało opór. Przykrywamy i co 30 minut powtarzamy składanie.
Po 2 godzinach, kiedy ciasto wyrośnie dzielimy je na 3 części i z każdej formujemy wałek. Wałki przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 45 minut.
Nagrzewamy piekarnik do 230°C.
Tuż przed pieczeniem nacinamy nożyczkami bagietkę pod kątem 45 stopni w odległości 2 - 3 cm, nacięte rogi przekładamy lekko na bok, na przemian, raz na lewo, raz na prawo.
Pieczemy przez pierwsze 8 minut z parą (z miska z gorącą wodą), kolejne 8 - 12 minut bez pary.
Studzimy na kratce.
Smacznego!
Marzena 2019-04-25 09:04:14
Ale fajna bagietka. Wypróbuję na pewno🙂
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2019-04-25 12:11:44
Polubiłam się bardzo z tą bagietką 😉 Ciasto potrzebuje czasu i cierpliwości, ale warto 🙂
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.