Przepis na drożdżowe pieczywo na oleju i wodzie. Złota chałka, drożdżowy warkocz bez masła i mleka
Jak zrobić ciasto na chałkę bez dodatku mleka i masła?
Chałka najczęściej kojarzy się jako wypiek mleczno maślany z dużą ilością kruszonki. Przeglądając książkę Moniki Waleckiej "Opowiadania drewnianego stołu" znalazłam przepis na trochę inną chałkę, chałkę na oleju i wodzie. W składnikach nie ma ani masła, ani mleka, a ja wtedy właśnie takiego przepisu szukałam. Chałkę upiekłam, a książkę polecam.
Jak uzyskać chrupiącą, złotą skórkę na chałce?
Chałkę przed pieczeniem możecie posmarować żółtkiem wymieszanym z mlekiem lub wodą, lub samym żółtkiem. Chałka po upieczeniu ma złoto brązową skórkę, delikatny miąższ, jest po prostu pyszna.
![złota chałka bez masła i mleka](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2021/02/chalka-na-wodzie-i-oleju.jpg)
SKŁADNIKI
- 400 g mąki pszennej typ 500
- 30 g cukru
- 2 jajka
- 40 ml oleju roślinnego
- 150 ml wody
- 10 g soli
- 12 g świeżych drożdży lub 5 g drożdży w proszku
- 1 żółtko do posmarowania przed pieczeniem
WYKONANIE
- Jeżeli używamy świeżych drożdży rozpuszczamy je wcześniej w części wody, jeżeli suszonych dodajemy je od razu do miski z pozostałymi składnikami.
- Wszystkie składniki, oprócz żółtka umieszczamy w misce.
- Całość mieszamy i wyrabiamy (najlepiej z pomocą miksera z hakiem) tak długo, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.
- Dobrze wyrobione ciasto przykrywamy wilgotna ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny, aby podwoiło objętość.
- Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 lub 5 części, w zależności od tego, jaki chcemy zapleść warkocz.
- Formujemy kulki i odstawiamy je przykryte na około 10 - 20 minut, aby ciasto odpoczęło.
- Z kulek formujemy wałeczki, a następnie zaplatamy je w dowolny warkocz.
- Zaplecione ciasto przykrywamy i odstawiamy w temperaturze pokojowej do ponownego wyrastania na 1,5 - 2 godziny.
- Wyrośniętą chałkę smarujemy żółtkiem rozmieszanym z mlekiem lub wodą.
- Pieczemy 30 - 35 minut w temperaturze 180°C na złoty kolor.
- Upieczona chałkę studzimy na kratce.
PORADY I WSKAZÓWKI
Jak zapleść warkocz z 5 części?
- Polecam filmik instruktażowy Kathariny Arrigoni BesondersGut w którym Katharina prezentuje dwa sposoby na zaplatanie warkocza z pięciu części.
- Skorzystałam więc z przepisu Moniki, zmieniłam tylko rodzaj mąki. Zamiast chlebowej pszennej typ 750 dodałam do ciasta mąkę pszenną typ 500.
Tagi
drożdżeolejdomowe pieczywochałkadrożdżowe wypiekiciasto drożdżowedomowe wypiekipieczywo na drożdżachzłota chałkabez masłabez mlekaZobacz również
Chałka pomarańczowa pieczona w okrągłej foremce - drożdżowe wypieki
![chalka-pomaranczowa-pieczona-w-okraglej-foremce](http://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2019/02/Chałka-pomaranczowa-pieczona-w-foremce-595x852.jpg)
Drożdżowe bułeczki na kefirze z serem i jabłkami
![drozdzowe-buleczki-na-kefirze-z-serem-i-jablkami](http://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2018/11/bułeczki-z-serem-i-jabłkami-595x858.jpg)
Ciasto rabarbarowe. Migdałowe ciasto z olejem i rabarbarem
![ciasto-rabarbarowe-migdalowe-ciasto-z-olejem-i-rabarbarem](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2022/05/5X9A2190-2.webp)
Domowe maślane precle
![domowe-maslane-precle](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2020/04/precle-z-solą-595x858.jpg)
Iza 2022-03-17 21:26:58
Chałka wyszła bardzo dobra i miękka, jednak 400g mąki to zdecydowanie za mało, musiałam dodać więcej, żeby ciasto aż tak się nie kleiło. W każdym razie, na pewno będę piec więcej razy :)
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2022-03-17 23:25:33
Korzystam z tego przepisu bardzo często, dokładnie z tych proporcji. Nie wiem dlaczego ciasto się kleiło, może za krótko było wyrabiane?
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.