Ukryj menu

Palestyna Książka Kucharska Sami Tamimi Tara Wigley

KOMENTARZE

Palestyna Książka Kucharska Sami Tamimi Tara Wigley. Recenzja książki PALESTYNA Książka Kucharska - Przedmowa Yotam Ottolenghi

PALESTYNA Książka Kucharska - Sami Tamimi i Tara Wigley

Palestyna to nie tylko książka kucharska, to książka z przepisami i opowieściami. To list miłosny do Palestyny, w którym autorzy z zachwytem opisują jej kuchnię, produkty, historię i ludzi. Sami jest gospodarzem, a Tara przewodniczką. Zabierają nas w piękną i pyszną podróż po Betlejem, Wschodniej Jerozolimie, Nablusie, Hajfie, Akce, Nazarecie, Galilei i Zachodnim Brzegu. Ta podróż to prawdziwa uczta dla zmysłów.

Sami Tamimi urodził się i dorastał w Jerozolimie. Jest partnerem Yotama Ottolenghiego w sieci bistro Ottolengi oraz restauracji NOPI i ROVI. Jest również współautorem książek Ottolengi. The Cookbook oraz Jerozolima. Książka Kucharska.

Tara Wigley opracowuje, testuje i redaguje przepisy do książek Yotama Ottolenghiego, a także do jego felietonów i artykułów w "Guardianie" i "New York Timesie". Jest również współautorką książki Ottolenghi PROSTO.

palestyna sami tamimi otholeghi

Autorem przedmowy w Palestynie jest Yotam Ottolengi. Wspomina w niej, jak razem z Samem Tamimim udał się do Jerozolimy, by napisać książkę. Owocem tej podróży była Jerozolima. Książka kucharska. Jednak kiedy ukończyli dzieło, zdali sobie sprawę, że trzeba opowiedzieć coś więcej o palestyńskiej kuchni w szerokim ujęciu. Pisząc Palestynę, Sami i Tara podjęli to wyzwanie. To najlepsi kulinarni przewodnicy po tym zakątku świata, z nimi poczujemy smak Palestyny i jak zapewnia Yotam, mocno ten smak pokochamy.

Książka jest przepiękna, pełna zdjęć pysznych potraw, straganów wypełnionych wspaniałymi produktami i ludzi którzy za tym wszystkim stoją. Te piękne obrazki i opowieści zabiorą nas w daleką podróż do nieznanej krainy.


Sami i Tara zgromadzili w swojej książce ponad setkę przepisów bliskowschodniej kuchni. Przepisy pochodzą z rozmaitych źródeł, są autentycznie palestyńskie, ale ukazane w nowym świetle. Palestyna to zbiór przepisów praktycznych, efektownych i smakowitych, które ucieszą każdego, kto gotuje w domu. Zaczynamy od przepisów na śniadania, gdzie już szykuje się wielka uczta. Na śniadaniowym stole mogą pojawić się miseczki z kremowym i ciepłym hummusem, rozmaite pikle, oliwki, do tego jogurt i świeżo siekana sałatka. Kostki białego sera posypane za'tarem lub czarnuszką i skropione obficie oliwą. Kremowy labneh z jajem na twardo i plasterkami ogórka. Najważniejsze, jak podkreślają autorzy "by święta trójca, czyli sok z cytryny, oliwa i za'tar, stała w zasięgu każdego stołownika". Po śniadaniach mamy przekąski, pasty i sosy, przystawki warzywne i sałatki, zupy, warzywne dania główne, ryby, mięso, pieczywo i łakocie. Na koniec jest słowniczek: spiżarnia i polityka w Palestynie.

Szczerze polecam i zachęcam do lektury i gotowania.

palestyna ksiązka kucharska

W Palestynie jest dużo smacznych przepisów, które wciąż zaznaczam do wypróbowania. Nigella Lawson napisała "Ugotuję z niej wszystko po kolei". Podoba mi się taka deklaracja, ja jednak będę ostrożna w obietnicach i zacznę od przepisu na pyszne pieczywo: Jerozolimskie bajgle z sezamem Ka'ak Al Quds.

Dziękuję wydawnictwu Filo za udostępnienie egzemplarza książki do recenzji.

Kategorie

Książki

Zobacz również

Yotam Ottolenghi KOJĄCO

yotam-ottolenghi-kojaco

Francja na talerzu - Gaudry Francois-Regis. Wszystko o kuchni francuskiej

francja-na-talerzu-gaudry-francois-regis-wszystko-o-kuchni-francuskiej

Gotuj jak Ottolenghi - OTK - Ottolenghi Test Kitchen: Shelf Love. Spiżarnia dobrych pomysłów oraz Extra Good Things. Smakowitości na co dzień

gotuj-jak-ottolenghi-otk-ottolenghi-test-kitchen-shelf-love-spizarnia-dobrych-pomyslow-oraz-extra-good-things-smakowitosci-na-co-dzien

Jerozolima do zjedzenia - Bartek Kieżun

jerozolima-do-zjedzenia-bartek-kiezun

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj

Instagram


© Copyright 2024 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.