Francja na talerzu - Gaudry Francois-Regis. Wszystko o kuchni francuskiej

KOMENTARZE

Książka Francja na talerzu - Francois-Regis Gaudry i przyjaciele. Wszystko o kuchni francuskiej

Francja na talerzu to kolejna kulinarna podróż, po Italii na talerzu autorstwa François-Régis Gaudry. Włochy i Francja, uchodzące za dwa z najważniejszych kulinarnych skarbów Europy, prezentują przed nami swoje wyjątkowe smaki, aromaty i tradycje. Oba te kraje mogą poszczycić się długą historią kulinarnej doskonałości, bogactwem regionalnych smaków oraz niezwykłą różnorodnością dań. Związki między włoską a francuską kuchnią są często porównywane, obie cieszą się uznaniem na całym świecie, a ich smaki zdobywają serca smakoszy z różnych zakątków globu.

Książka Gaudry Francois-Regis Francja na talerzu

Francja na talerzu autorstwa François-Régis Gaudry to prawdziwa kulinarno-literacka biblia. Ta duża i masywna księga nie tylko ukazuje bogactwo i złożoność francuskiej kuchni, lecz również zapewnia czytelnikowi fascynującą podróż przez kulinarne zakątki Francji. Książka pełni rolę nie tylko przewodnika po tradycyjnych przepisach, ale także swoistego vademecum kuchni francuskiej, wzbogaconego anegdotami, ciekawostkami i osobistymi historiami związanymi z kulinariami tego pięknego kraju.

Wspaniała prezentacja w formie albumu z wycinkami czyni tę książkę nie tylko źródłem wiedzy, ale również pięknym i wartościowym prezentem. Bogactwo informacji, mapy, ilustracje i zdjęcia przenoszą czytelnika w magiczny świat francuskich smaków i aromatów. Na stronach książki znajdziemy także ilustracyjne przewodniki po m.in. francuskim pieczywie, winach, ostrygach i frytkach.

Znajdziesz tu wszystko, co musisz wiedzieć o kulinarnej Francji:

  • Ile bąbelków mieści się w jednej butelce szampana?
  • Kto mieszka w serze casgiu merzu?
  • Czy tosty francuskie naprawdę pochodzą z Francji?
  • Ile kosztuje czesne w Le Cordon Bleu?
  • Jakie cukierki kupił w Galii Asterix?
  • Ile bagietek sprzedają każdego dnia francuscy piekarze?

Przepisy, opisane z pasją i dbałością o szczegóły to inspiracja dla tych, którzy pragną gotować jak prawdziwi Francuzi. Dodatkowo, liczne anegdoty o znanych postaciach kulinarnych oraz smakowite adresy podkreślają autentyczność tej podróży po francuskiej kuchni. Podczas lektury odbędziemy podróż kulinarnymi i winnymi szlakami po całej Francji - od Prowansji po paryskie bistro. Dowiemy się, czy najlepsze kasztany rzeczywiście sprzedawane są na placu Pigalle, oraz dlaczego Marcel Proust z czułością wspominał smak okruszków z magdalenek. Prześledzimy nawet drzewo genealogiczne serów!

Ksiażka Gaudry Francois-Regis Francja na talerzu Italia na talerzu

Francja na talerzu to kulinarna gratka, która zaspokoi apetyt niejednego smakosza. Ta książka to nie tylko podróż przez smaki, to także doskonały pomysł na prezent dla miłośników kultury, kulinariów i francuskiego savoir-vivre. Jej niezwykłe połączenie humoru, historii i smaku sprawia, że staje się wyjątkowym przewodnikiem po sztuce jedzenia we francuskim stylu. Bon appétit!

Francja na talerzu - Francois-Regis Gaudry i przyjaciele. Wszystko o kuchni francuskiej. Książka została starannie wydana przez Wydawnictwo Znak, któremu dziękuję za egzemplarz recenzencki.

Zobacz również

Chorwacja do zjedzenia - Bartek Kieżun

chorwacja-do-zjedzenia-bartek-kiezun

Po prostu Jamie. Szybko i łatwo - Jamie Oliver

po-prostu-jamie-szybko-i-latwo-jamie-oliver

Lunchbox na każdy dzień. Dookoła świata. Malwina Bareła

lunchbox-na-kazdy-dzien-dookola-swiata-malwina-barela

Ale ferment! Kiszonki, zakwasy i przepisy na dania wspierające twój mikrobiom Veronika Szejk, Michał Bator

ale-ferment-kiszonki-zakwasy-i-przepisy-na-dania-wspierajace-twoj-mikrobiom-veronika-szejk-michal-bator

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj


© Copyright 2024 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.