Smaczna i bardzo łatwa w przygotowaniu sałatka z pomarańczy, oliwek i cebuli. Kuchnia Bliskiego Wschodu - pyszna, owocowa i orzeźwiająca sałatka z pomarańczami
Smaczna i bardzo szybka w przygotowaniu sałatka z pomarańczy, oliwek i cebuli. U mnie pomarańcze czerwone, soczyste i krwistoczerwone prosto z Sycylii. Oliwki kalamata z pestką z Grecji, a przepis z ... bliskowschodniego bazaru.
Przepis z książki "Bazaar" Sabriny Ghauour, autorki znanych u nas książek "Sirocco" i "Persiana".

Sałatka jest łatwa i szybka w wykonaniu. Orzeźwiająca, kolorowa, a przez krwistoczerwone pomarańcze wyglądem przypomina carpaccio. Trochę oszukane, bo owocowe.
SKŁADNIKI
- 4 pomarańcze
- 1 czerwona cebula
- 2 garście oliwek
- garść orzeszków piniowych
- kilka lisków mięty
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 szczypty chili
- sól
- pieprz
WYKONANIE
- Pomarańcze i cebulę obieramy i kroimy w plastry.
- Na dwóch talerzach rozkładamy plastry pomarańczy.
- Sałatkę możemy również przygotować na jednym większym talerzu.
- Na pomarańczach układamy krążki czerwonej cebuli, następnie oliwki, orzeszki piniowe i posiekane listki mięty.
- Doprawiamy solą i pieprzem.
- Skrapiamy oliwą i posypujemy szczyptą ostrej papryczki chili.
- Sałatkę podajemy od razu.
Tagi
sałatkapomarańczeprzepisy wegetariańskieoliwkikuchnia wegetariańskaSabrina Ghayourcarpaccioszybka kolacjaoliwki kalamataowocowa sałatkaZobacz również
Sałatka z selera i pomarańczy z sosem musztardowo jogurtowym

Sałatka z pomidorów z granatem, szalotką, ziołami i mini mozzarellą

Koper włoski, krewetki i pomarańcze - prosta i wykwintna sałatka

Wegetariańska Sycylia. Przepisy pełne słońca - Francesca Maugeri-Holmström, Louise Malmros Manfrinato

Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.