Sałatka z pomarańczy, oliwek i cebuli

Smaczna i bardzo łatwa w przygotowaniu sałatka z pomarańczy, oliwek i cebuli. Kuchnia Bliskiego Wschodu - pyszna, owocowa i orzeźwiająca sałatka z pomarańczami

Smaczna i bardzo szybka w przygotowaniu sałatka z pomarańczy, oliwek i cebuli. U mnie pomarańcze czerwone, soczyste i krwistoczerwone prosto z Sycylii. Oliwki kalamata z pestką z Grecji, a przepis z ... bliskowschodniego bazaru.

Sałatka jest łatwa i szybka w wykonaniu. Orzeźwiająca, kolorowa, a przez krwistoczerwone pomarańcze wyglądem przypomina carpaccio. Trochę oszukane, bo owocowe.


SKŁADNIKI

  • 4 pomarańcze
  • 1 czerwona cebula
  • 2 garście oliwek
  • garść orzeszków piniowych
  • kilka lisków mięty
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 szczypty chili
  • sól
  • pieprz

WYKONANIE

  1. Pomarańcze i cebulę obieramy i kroimy w plastry.
  2. Na dwóch talerzach rozkładamy plastry pomarańczy.
  3. Sałatkę możemy również przygotować na jednym większym talerzu.
  4. Na pomarańczach układamy krążki czerwonej cebuli, następnie oliwki, orzeszki piniowe i posiekane listki mięty.
  5. Doprawiamy solą i pieprzem.
  6. Skrapiamy oliwą i posypujemy szczyptą ostrej papryczki chili.
  7. Sałatkę podajemy od razu.

PORADY I WSKAZÓWEK

  • Przepis z książki Bazaar Sabriny Ghauour, autorki znanych u nas książek Sirocco i Persiana.

Zobacz również

Pomarańczowa konfitura z dodatkiem słodkiej i ostrej papryki

pomaranczowa-konfitura-z-dodatkiem-slodkiej-i-ostrej-papryki

Sałatka z selera i pomarańczy z sosem musztardowo jogurtowym

salatka-z-selera-i-pomaranczy-z-sosem-musztardowo-jogurtowym

Burrata z czerwoną pomarańczą, bazylią i kolendrą

burrata-z-czerwona-pomarancza-bazylia-i-kolendra

Tarta z kapustą z grzybami zapiekana w cieście filo

tarta-z-kapusta-z-grzybami-zapiekana-w-ciescie-filo

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj


© Copyright 2024 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.