Sałatka, a może surówka? Seler, pomarańcze i sos miodowo musztardowy
Sałatka z selera i pomarańczy to smaczna, świeża i orzeźwiająca przekąska. Danie to może być również surówką, dodatkiem do grillowanego mięsa, do kopytek, do kasz lub ryżu.
Przepis znalazłam w książce "Feasts" Sabriny Ghayour , autorki znanych u nas książek "Sirocco" i "Persiana". Do oryginalnego przepisu wprowadziłam jednak kilka zmian. Dodałam miód, sok z pomarańczy, orzechy włoskie i zmniejszyłam ilość kminku. Tak mi ta sałatka bardziej smakowała.
SKŁADNIKI
1 mały seler
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 łyżeczka nasion kminku
150 - 200 ml jogurtu greckiego
1 łyżka musztardy Dijon
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżeczka miodu
1 łyżka posiekanych orzechów włoskich
2 - 3 pomarańcze
sól
pieprz
WYKONANIE
Z jednej wyszorowanej i wyparzonej pomarańczy ścieramy skórkę, bez białego albedo. Następnie wszystkie pomarańcze filetujemy - ostrym nożem z owocu odcinamy górną i dolną część, tak aby było widać miąższ. Pomarańczę stawiamy pionowo i ścinamy skórkę razem z białym albedo. Z tak przygotowanego owocu, ostrym i cienkim nożem wykrawamy filety spomiędzy białych błonek. Filety odkładamy na bok, z pozostałej części pomarańczy ręką wyciskamy sok.
Przygotowujemy sos z jogurtu, miodu, oliwy, mieszamy doprawiamy solą i pieprzem.
Selera obieramy i ścieramy na tarce o średnich lub grubych oczkach. Do startego selera dodajemy posiekaną natkę pietruszki, posiekane orzechy, kminek, otartą skórkę z jednej pomarańczy, sos jogurtowo musztardowy. Mieszamy , dodajemy sok z pomarańczy, tyle, aby sałatka nie była za rzadka. Ponownie mieszamy, w razie konieczności doprawiamy solą i pieprzem i odstawiamy na około godzinę.
Serwujemy z filetami z pomarańczy, które dodajemy tuż przed podaniem.
Smacznego!
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.