Białe szparagi według Jarzynovej - smażone szparagi, podane z pomarańczowym sosem Beurre Blanc
Jak przygotowujecie i serwujecie białe szparagi? U mnie najczęściej obgotowane w wodzie i podane z bułką tartą przyrumienioną na maśle.
![białe szparagi pomarańczowy sos maślany beurre blanc](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2021/06/biale-szparagi-z-pomaranczami-jarzynova-595x858.jpg)
Wszystkim smakowały takie szparagi z bułką tartą i nie było powodów, żeby to zmieniać. Pewnie byłoby tak do tej pory gdybym nie zobaczyła u Dominiki Wójciak, czyli Jarzynovej białych szparagów w cudnie różowym sosie. Ciekawość smaku wzięła górę i jeszcze tego samego dnia przygotowałam szparagi. Mój sos jest pomarańczowy, takie akurat miałam owoce w domu. Następnym razem przygotuję sos z krwistoczerwonych pomarańczy. Bardzo ciekawa jestem czy inna odmiana pomarańczy oprócz koloru wpłynie również na smak?
SKŁADNIKI
- pęczek białych szparagów
- 1 łyżka masła
- sól
- biały pieprz (może być również czarny)
SOS POMARAŃCZOWO MAŚLANY
- skórka otarta z 1 pomarańczy
- sok z 2 - 3 pomarańczy
- 1 łyżeczka musztardy miodowej ( ja dałam Dijon)
- sól
- pieprz
- 100 g masła
WYKONANIE
SZPARAGI
- Szparagi obieramy, zaczynając 2 - 3 cm poniżej główki. Główki są delikatne i najsmaczniejsze, więc zachowajmy je w całości.
- Odcinamy twardą końcówkę i tak przygotowane szparagi układamy na patelni z łyżką masła, doprawiamy solą i pieprzem.
- Zaczynamy podgrzewać całość na średnim ogniu tak, by szparagi lekko się zrumieniły. Pilnujemy, aby masło się nie spaliło.
- Białe szparagi lubią powolne duszenie w maśle. Kiedy więc szparagi się przyrumienią zmniejszamy moc grzania i dusimy szparagi pod przykryciem około 5 - 10 minut, aż zmiękną. Dzięki tej metodzie szparagi będą się gotować we własnym sosie i nie będą wodniste.
- Przygotowujemy sos pomarańczowo maślany.
- W szerokim rondku podgrzewamy otartą skórkę i sok z pomarańczy, aż sok odparuje do 1/4 początkowej objętości.
- Do soku dodajemy 1 łyżeczkę musztardy, trochę świeżo zmielonego pieprzu i szczyptę soli.
- Mieszamy na jednolity sos.
- Trzymamy sos na małym ogniu i cały czas mieszając dodajemy po kawałeczku zimnego masła, rozprowadzając je w ciepłym sosie.
- Wkręcamy masło w sos aż nabierze szklistej, gęstej konsystencji.
- Szparagi przekładamy na półmisek i polewamy pomarańczowo maślanym sosem.
Zobacz również
Pomarańczowy kuskus z marchewką i bazylią - sałatka lub danie obiadowe
![pomaranczowy-kuskus-z-marchewka-i-bazylia-salatka-lub-danie-obiadowe](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2019/10/Pomarańczowy-kuskus-z-marchewką-i-bazylią.jpg)
Bruschetta ze szparagami i szparagową ricottą
![bruschetta-ze-szparagami-i-szparagowa-ricotta](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2019/05/bruscheta-szparagi-ricotta.jpg)
Szaszłyki z grilla - szparagi z serem halloumi
![szaszlyki-z-grilla-szparagi-z-serem-halloumi](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2017/07/Szaszłyki-szparagi-i-halloumi.jpg)
Sałatka czarna quinoa - zielone szparagi - zielony groszek - feta - chipsy z batatów
![salatka-czarna-quinoa-zielone-szparagi-zielony-groszek-feta-chipsy-z-batatow](http://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2017/06/Sałatka-quinoa-szparagi-feta-chipsy-z-batatów-595x858.jpg)
Bernadeta 2021-06-12 20:39:43
Lubię szparagi, często robię ale w takim sosie jeszcze nie.
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2021-06-17 21:12:49
To też był mój pierwszy raz 😉 Pyszności!
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.