Białe szparagi w pomarańczowo maślanym sosie

Białe szparagi według Jarzynovej - smażone szparagi, podane z pomarańczowym sosem Beurre Blanc

Jak przygotowujecie i serwujecie białe szparagi? U mnie najczęściej obgotowane w wodzie i podane z bułką tartą przyrumienioną na maśle.

białe szparagi pomarańczowy sos maślany beurre blanc

Wszystkim smakowały takie szparagi z bułką tartą i nie było powodów, żeby to zmieniać.  Pewnie byłoby tak do tej pory gdybym nie zobaczyła u Dominiki Wójciak, czyli Jarzynovej białych szparagów w cudnie różowym sosie. Ciekawość smaku wzięła górę i jeszcze tego samego dnia przygotowałam szparagi.  Mój sos jest pomarańczowy, takie akurat miałam owoce w domu. Następnym razem przygotuję sos z krwistoczerwonych pomarańczy. Bardzo ciekawa jestem czy inna odmiana pomarańczy oprócz koloru wpłynie również na smak?

SKŁADNIKI

  • pęczek białych szparagów
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • biały pieprz (może być również czarny)

SOS POMARAŃCZOWO MAŚLANY

  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • sok z 2 - 3 pomarańczy
  • 1 łyżeczka musztardy miodowej ( ja dałam Dijon)
  • sól
  • pieprz
  • 100 g masła

WYKONANIE

SZPARAGI

  1. Szparagi obieramy, zaczynając 2 - 3 cm poniżej główki. Główki są delikatne i najsmaczniejsze, więc zachowajmy je w całości.
  2. Odcinamy twardą końcówkę i tak przygotowane szparagi układamy na patelni z łyżką masła, doprawiamy solą i pieprzem.
  3. Zaczynamy podgrzewać całość na średnim ogniu tak, by szparagi lekko się zrumieniły. Pilnujemy, aby masło się nie spaliło.
  4. Białe szparagi lubią powolne duszenie w maśle. Kiedy więc szparagi się przyrumienią zmniejszamy moc grzania i dusimy szparagi pod przykryciem około 5 - 10 minut, aż zmiękną. Dzięki tej metodzie szparagi będą się gotować we własnym sosie i nie będą wodniste.
  5. Przygotowujemy sos pomarańczowo maślany.
  6. W szerokim rondku podgrzewamy otartą skórkę i sok z pomarańczy, aż sok odparuje do 1/4 początkowej objętości.
  7. Do soku dodajemy 1 łyżeczkę musztardy, trochę świeżo zmielonego pieprzu i szczyptę soli.
  8. Mieszamy na jednolity sos.
  9. Trzymamy sos na małym ogniu i cały czas mieszając dodajemy po kawałeczku zimnego masła, rozprowadzając je w ciepłym sosie.
  10. Wkręcamy masło w sos aż nabierze szklistej, gęstej konsystencji.
  11. Szparagi przekładamy na półmisek i polewamy pomarańczowo maślanym sosem.

Zobacz również

Fuczki buraczane - smażone placki z buraczków i kiszonej kapusty

fuczki-buraczane-smazone-placki-z-buraczkow-i-kiszonej-kapusty

Jednogarnkowa Jarzynova - Dominika Wójciak - proste, codzienne warzywne receptury

jednogarnkowa-jarzynova-dominika-wojciak-proste-codzienne-warzywne-receptury

Mus dyniowo gruszkowy z kardamonem - delikatny, pyszny i lekkostrawny

mus-dyniowo-gruszkowy-z-kardamonem-delikatny-pyszny-i-lekkostrawny

Pomarańczowy, wegański i kremowy budyń jaglany Dominiki

pomaranczowy-kremowy-budyn-jaglany-dominiki

Komentarze

Bernadeta 2021-06-12 20:39:43

Lubię szparagi, często robię ale w takim sosie jeszcze nie.

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2021-06-17 21:12:49

To też był mój pierwszy raz 😉 Pyszności!

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj

Odkryj smaki

Kiszony czosnek


© Copyright 2024 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.