Surówka z jabłek i cebuli. Jabłkowy coleslaw z dwoma rodzajami musztardy. Surówka jabłkowa z musztardą francuską i Dijon
Pyszna, chrupiąca i orzeźwiająca jabłkowa surówka. Świetny dodatek do wielu treściwych potraw. Idealnie komponuje się z pieczonymi lub grillowanymi warzywami, rybą czy mięsem.
Przepis na jabłkowy coleslaw pochodzi z książki Dominiki Targosz Roślinna sprawa. Prosta i komfortowa kuchnia pełna warzyw. Nazwa "coleslaw" pochodzi z duńskiego i oznacza po prostu surówkę z kapusty. Dominika, jak sama pisze poszła pod prąd i szeregu wariantów zaproponowała swoją wersję surówki z samym jabłkiem.
SKŁADNIKI
- 2 duże kwaśne jabłka
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka posiekanego kopru
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 mała cebula lub szalotka
- 1 łyżeczka musztardy francuskiej
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 2 łyżki oliwy
WYKONANIE
- Musztardy, miód, ocet i oliwę mieszamy na dresing, odkładamy.
- Cebulę lub szalotkę kroimy w cienkie piórka lub plastry.
- Przed samym podaniem jabłka kroimy w plastry, następnie w słupki, tzw. julienne.
- Słupki jabłek przekładamy do miski, skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cebulę, koper i pietruszkę.
- Na koniec dodajemy dresing, mieszamy i serwujemy.
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.