Surówka z jabłek i cebuli. Jabłkowy coleslaw z dwoma rodzajami musztardy. Surówka jabłkowa z musztardą francuską i Dijon

Pyszna, chrupiąca i orzeźwiająca jabłkowa surówka. Świetny dodatek do wielu treściwych potraw. Idealnie komponuje się z pieczonymi lub grillowanymi warzywami, rybą czy mięsem.

Coleslaw jabłkowy z dwoma rodzajami musztardy

Przepis na jabłkowy coleslaw pochodzi z książki Dominiki Targosz Roślinna sprawa. Prosta i komfortowa kuchnia pełna warzyw. Nazwa "coleslaw" pochodzi z duńskiego i oznacza po prostu surówkę z kapusty. Dominika, jak sama pisze poszła pod prąd i szeregu wariantów zaproponowała swoją wersję surówki z samym jabłkiem.

SKŁADNIKI

  • 2 duże kwaśne jabłka
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka posiekanego kopru
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 mała cebula lub szalotka
  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 2 łyżki oliwy

WYKONANIE

  1. Musztardy, miód, ocet i oliwę mieszamy na dresing, odkładamy.
  2. Cebulę lub szalotkę kroimy w cienkie piórka lub plastry.
  3. Przed samym podaniem jabłka kroimy w plastry, następnie w słupki, tzw. julienne.
  4. Słupki jabłek przekładamy do miski, skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cebulę, koper i pietruszkę.
  5. Na koniec dodajemy dresing, mieszamy i serwujemy.

Zobacz również

Sałatka z pomidorów z granatem, szalotką, ziołami i mini mozzarellą

salatka-z-pomidorow-z-granatem-szalotka-ziolami-i-mini-mozzarella

Burrata z czerwoną pomarańczą, bazylią i kolendrą

burrata-z-czerwona-pomarancza-bazylia-i-kolendra

Smażony łosoś z balsamicznymi wiśniami z tymiankiem i różowym pieprzem

smazony-losos-z-balsamicznymi-wisniami-z-tymiankiem-i-rozowym-pieprzem

Sałata rzymska z ziołami i limonkowo sezamowym dressingiem z syropem klonowym

salata-rzymska-z-ziolami-i-limonkowo-sezamowym-dressingiem-z-syropem-klonowym

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.