Coleslaw jabłkowy z dwoma rodzajami musztardy

Surówka z jabłek i cebuli. Jabłkowy coleslaw z dwoma rodzajami musztardy. Surówka jabłkowa z musztardą francuską i Dijon

Jak przygotować surówkę z jabłek i cebuli?
Chrupiąca, orzeźwiająca surówka z jabłek to doskonały dodatek do grillowanych warzyw, ryb czy mięs. Dzięki połączeniu jabłek, cebuli i dwóch rodzajów musztardy – Dijon i francuskiej – nabiera wyjątkowego smaku, który świetnie podkreśla charakter treściwych potraw.

Skąd pochodzi przepis na jabłkowy coleslaw?
Przepis na jabłkowy coleslaw to inspiracja z książki Dominiki Targosz Roślinna sprawa. Prosta i komfortowa kuchnia pełna warzyw. Nazwa "coleslaw" pochodzi z duńskiego i oznacza po prostu surówkę z kapusty. Autorka wprowadza nowoczesne podejście i jak sama pisze poszła pod prąd i z szeregu wariantów zaproponowała swoją wersję surówki z samym jabłkiem.  

Coleslaw jabłkowy z dwoma rodzajami musztardy

SKŁADNIKI

  • 2 duże kwaśne jabłka
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka posiekanego kopru
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 mała cebula lub szalotka
  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 2 łyżki oliwy

WYKONANIE

  1. Musztardy, miód, ocet i oliwę wymieszaj na dresing, odstaw.
  2. Cebulę lub szalotkę pokrój w cienkie piórka lub plastry.
  3. Przed samym podaniem jabłka pokrój w plastry, następnie w słupki, tzw. julienne.
  4. Słupki jabłek przełóż do miski, skrop sokiem z cytryny, dodaj cebulę, koper i pietruszkę.
  5. Na koniec dodaj dresing, wymieszaj i serwuj.

PORADY I WSKAZÓWKI

  • Surówka będzie pyszna, pod warunkiem, że wybierzesz jabłka takie, jakie lubisz. Dobrze pasują tu soczyste, lekko kwaśne odmiany jabłek, takie jak Szara Reneta czy Granny Smith. Ich orzeźwiający smak idealnie balansuje z intensywnością musztardy.
  • Cebula czy szalotka? Jeśli zależy Ci na delikatniejszym smaku, postaw na szalotkę. Jej subtelniejszy smak świetnie komponuje się z jabłkami i musztardą.
  • Jeśli chcesz wzbogacić smak surówki, dodaj odrobinę posiekanych orzechów włoskich lub pestek granatu. Oba składniki wniosą chrupkość i dodatkowy aromat.

Zobacz również

Sałatka z pomidorów z granatem, szalotką, ziołami i mini mozzarellą

salatka-z-pomidorow-z-granatem-szalotka-ziolami-i-mini-mozzarella

Ocet jabłkowy z owocami i płatkami dzikiej róży

ocet-jablkowy-z-owocami-i-platkami-dzikiej-rozy

Sałatka z selera i pomarańczy z sosem musztardowo jogurtowym

salatka-z-selera-i-pomaranczy-z-sosem-musztardowo-jogurtowym

Pyszna zielona pasta z awokado i bobu

pasta-z-awokado-i-bobu

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj


© Copyright 2024 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.