Książką kulinarna Roślinna sprawa. Prosta i komfortowa kuchnia pełna warzyw - Dominika Targosz

Roślinna sprawa. Prosta i komfortowa kuchnia pełna warzyw - Dominika Targosz, miłośniczka i promotorka roślinnej kuchni. Inspiracje do swoich przepisów czerpie z podróży oraz wspomnień. Prowadzi warsztaty kulinarne, jest autorką licznych publikacji, pod patronatem RoślinnieJemy. Uczy jak gotować nie według planu i listy, ale z głowy i serca, pod dyktando sezonu i zawartości lodówki. Tak też powstała ta książka, w której znajdziemy prywatne menu autorki  i przegląd dań zbieranych i notowanych przez cały rok.

Roślinna sprawa. Prosta i komfortowa kuchnia pełna warzyw - Dominika Targosz

Roślinna sprawa. Prosta i komfortowa kuchnia pełna warzyw - jak zorganizowana jest ta książka?

W pierwszej części Dobre podstawy opisane są najczęściej przyrządzane przez autorkę podstawowe elementy na talerzu. Tak zwana baza, czyli węglowodanowy element, który stanowi centrum dania: focaccia, krakersy, chlebki fińskie, socca, congee, racuchy z mąki gryczanej czy owsianka wieloziarnista. Rozdział Szybka akcja to przepisy na dni, kiedy wolimy nie zaprzątać sobie głowy gotowaniem. Zawiera kilkadziesiąt przepisów na nieskomplikowane, sycące dania, których przyrządzenie powinno zająć maksymalnie 20 minut. Niektóre potrawy są świetne same w sobie, ale większość świetnie komponuje się z daniami z rozdziału Dobre podstawy.

Druga część książki to rozdział Bez pośpiechu jest o leniwym przyrządzaniu jedzenia. Wypełniony przepisami na większe porcje, do dzielenia się albo odgrzewania przez kolejne dni. W rozdziale Małe wielkie rzeczy znajdziemy przepisy podzielone na cztery kategorie: pikantne, kwaśne, kremowe i chrupiące. Niepozorne dodatki, które w magiczny sposób wzbogacą każde, nawet najzwyklejsze danie. Natomiast nieskomplikowane desery z nutką ekstrawagancji znajdziemy w rozdziale Happy end. Desery proste w wykonaniu, ale niebanalne.

Roślinna sprawa. Prosta i komfortowa kuchnia pełna warzyw  - z garnka i piekarnika, do smarowania i podjadania, przepisy do celebrowania czasu w kuchni, nieskomplikowane desery z nutką ekstrawagancji oraz kuchenne niezbędniki, czyli dodatki o dużej sile rażenia. Taka jest książka Dominiki Targosz, to ukłon w stronę osób, które chcą odtwarzać przepisy i nauczyć się je samemu kreować.  W książce znajdziemy ponad 80 roślinnych przepisów, które zaspokoją i mały i wielki głód.

Książka Roślinna sprawa. Prosta i komfortowa kuchnia pełna warzyw Dominiki Targosz to doskonały prezent nie tylko dla wegan, ale dla każdego, kto kocha jedzenie.

Książka została starannie wydana przez wydawnictwo Buchmann, któremu dziękuję za egzemplarz recenzencki.

Zobacz również

Wegetariańska Sycylia. Przepisy pełne słońca - Francesca Maugeri-Holmström, Louise Malmros Manfrinato

wegetarianska-sycylia-przepisy-pelne-slonca-francesca-maugeri-holmstrom-louise-malmros-manfrinato

SMAK - Yotam Ottolenghi i Ixta Belfrage - Książka kulinarna

smak-yotam-ottolenghi-i-ixta-belfrage-ksiazka-kulinarna

Rozkoszne - Michał Korkosz - Wegetariańska Uczta z Polskimi Smakami

rozkoszne-michal-korkosz-wegetarianska-uczta-z-polskimi-smakami

Nowe Rozkoszne. Polskie przepisy, które ekscytują - Michał Korkosz

nowe-rozkoszne-polskie-przepisy-ktore-ekscytuja-michal-korkosz

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.