Marhaba! Powitaj w swojej kuchni cały świat! Marhaba. Witaj w kuchni z czterech stron świata - Piotr Ibrahim Kalwas - wegetariańskie przepisy z kuchni świata
Piotr Ibrahim Kalwas, powieściopisarz, dziennikarz, publicysta, podróżnik kulinarny. Od lat podróżuje, próbuje lokalnych dań i gromadzi przepisy. Uwielbia uliczne jadłodajnie, spotkania przy stole i wspólne jedzenie z poznanymi w drodze ludźmi. Książka Marahaba, witaj w kuchni czterech stron świata, jest właśnie efektem tych wojaży. To opowieść o gotowaniu, smakach dzieciństwa, historie kulinarne z różnych stron świata i jednocześnie książka kucharska z wegetariańskimi i wegańskimi przepisami.
Marhaba. Witaj w kuchni z czterech stron świata - przepisy w książce podzielono na pięć rozdziałów. Przekąski i śniadania, pasty i dipy, dania na obiad lub kolację, zupy i desery. Wśród wielu przepisów znajdziemy pomysły na egzotyczne śniadania, aromatyczne pasty, pachnące Orientem curry, karaibskie zupy, bliskowschodnie słodkości. To kuchnia przybranych ojczyzn autora - zupa egipskich Żydów, pikantne racuchy bara rodem z ulicznych barów Surinamu, muhamarra – syryjska pasta z papryki i orzechów, czy też brukiew po norwesku. Kawalas puszcza wodze fantazji i bawi się smakami w kuchni, łącząc kulinarne światy. Efektem tych eksperymentów jest między innymi focaccia z hinduskim sosem, czy też quesadillas z mango zamiast sera.
Marhaba. Witaj w kuchni z czterech stron świata - Piotr Ibrahim Kalwas. Książka została starannie wydana i zilustrowana przez Wydawnictwo Wielka Litera, któremu dziękuję za egzemplarz recenzencki.
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.