Pomidory z mozzarellą, szalotką, ziołami i granatem - prosta i smaczna sałatka pełna świeżości i kolorów, idealna na przekąskę lub jako dodatek do grilla
Pyszna sałatka w stylu caprese z pomidorów z pestkami granatu, szalotką i mini mozzarellą - prosty i szybki przepis na smaczne danie pełne świeżości i kolorów. Ta sałatka to prawdziwa uczta dla zmysłów, a jej przygotowanie zajmuje tylko chwilę. Doskonała jako przekąska lub dodatek do letniego grilla.
Wybierz dojrzałe pomidory w różnych odmianach i kształtach, dodaj świeże zioła, soczyste pestki granatu, subtelnie pikantną szalotkę i kremową mozzarellę mini. Na koniec skrop sokiem z cytryny, oliwą i dopraw przyprawami. Ciesz się wyjątkowym połączeniem smaków - pełnia letnich przyjemności na talerzu.

SKŁADNIKI
- 500 g pomidorów - najlepiej kolorowych, różnych odmian
- 1 szalotka
- 150 g mini mozzarella - waga po odsączeniu z zalewy
- pestki z 1/2 granatu
- 2 - 3 łyżki oliwy
- 2 - 3 łyżki soku z cytryny
- sól
- pieprz
- świeże zioła, garść liści: bazylii, pietruszki, koperku, tymianku
WYKONANIE
- Szalotkę opieramy i kroimy cienko w poprzek, aby uzyskać charakterystyczne pierścienie.
- Pomidory myjemy, osuszamy i kroimy w grubsze plastry.
- Na półmisku układamy plastry pomidorów i krążki szalotki.
- Dodajemy mini mozzarellę.
- Całość skrapiamy sokiem z cytryny, oliwą, doprawiamy solą i pieprzem. Możemy także z tych składników przygotować dresing i polać nim sałatkę.
- Na koniec dodajemy pestki granatu i całość posypujemy świeżymi ziołami.
Tagi
przekąskasałatkaszalotkapomidorygranatyoliwaprzepisy wegetariańskiekuchnia wegetariańskaziołamozzarellasok z cytrynymini mozzarellalipieclatosierpieńZobacz również
Czereśniowa caprese. Letnia owocowa sałatka z czereśniami, mini mozzarellą i bazylią

Letnia sałatka z czereśniami i serem z niebieską pleśnią

Smażony łosoś z balsamicznymi wiśniami z tymiankiem i różowym pieprzem

Zapieczony ser z balsamicznymi wiśniami i rozmarynem - szybka i wykwintna przekąska na każdą okazję

Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.