Zupa krem z selera, imbiru i curry z prażonymi jabłkami i chipsami z selera
W przepisie pod koniec miksowania dodaję do zupy jogurt naturalny. Jeżeli chcemy aby danie było wegańskie jogurt możemy pominąć a krem lekko zakwasić sokiem z cytryny lub zastąpić jogurt mlekiem kokosowym i dodać soku z cytryny.
Selerowa zupa krem z imbirem i curry jest pyszna i delikatna w smaku. Dodatek smażonych jabłek i chipsów z selera dodaje jej charakteru i bogatszego smaku.
SKŁADNIKI
Zupa
Chipsy z selera
Smażone jabłka
WYKONANIE
Zupa
- Seler, szalotkę i imbir obieramy ze skóry.
- Seler biały, seler zielony i szalotkę kroimy w kostkę, imbir kroimy w cienkie plastry w poprzek włókien.
- Na rozgrzaną oliwię wrzucamy szalotkę i imbir, po chwili dodajemy selery, curry i szafran i chwilę obsmażamy, doprawiamy solą i pieprzem.
- Dodajemy wino i gotujemy około 3 - 4 minuty, po czym dolewamy gorącą wodę, przygrywamy i gotujemy na średnim ogniu około 30 - 45 minut, do miękkości warzyw.
- Po tym czasie wszystko miksujemy, dodajemy jogurt, ponownie miksujemy, w razie potrzeby doprawiamy.
- Zupę podajemy ze smażonymi jabłkami i chipsami z selera.
Smażone jabłka
- Jabłek nie obieramy, przekrawamy na pół, wydrążamy gniazdo nasienne i kroimy na kawałki.
- Kawałki jabłek skrapiamy sokiem z cytryny i smażymy krótko na patelni na oliwie, z obu stron do zrumienienia.
- Jabłka powinny być lekko twarde.
Chipsy z selera
- Obranego selera kroimy w bardzo cienkie plastry, najlepiej na mandolinie.
- Rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, skrapiamy oliwą i lekko solimy.
- Suszymy w piekarniku nagrzanym do temperatury 120°C z włączonym termoobiegiem przez około godzinę.
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.