Zupa selerowa z imbirem, prażonymi jabłkami i chipsami z selera

Zupa krem z selera, imbiru i curry z prażonymi jabłkami i chipsami z selera

W przepisie pod koniec miksowania dodaję do zupy  jogurt naturalny. Jeżeli chcemy aby danie było wegańskie jogurt możemy pominąć a krem lekko zakwasić sokiem z cytryny lub zastąpić jogurt mlekiem kokosowym i dodać soku z cytryny.

Selerowa zupa krem z imbirem i curry jest pyszna i  delikatna w smaku. Dodatek smażonych jabłek i chipsów z selera dodaje jej charakteru i bogatszego smaku.

zupa krem seler jabłko

SKŁADNIKI

Zupa

  • 300 g selera korzeniowego
  • 150 g selera naciowego
  • 30 g szalotki
  • 10 g imbiru świeżego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka curry w proszku
  • 150 ml białego wina
  • 300 ml gorącej wody
  • 100 ml jogurtu naturalnego (w wegańskiej wersji  jogurt zastępujemy 100 ml mleka kokosowego i  odrobiną soku z cytryny)
  • szczypta szafranu
  • sól
  • pieprz

Chipsy z selera

  • 300 g selera korzeniowego
  • 1 - 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól

Smażone jabłka

  • 1 duże jabłko
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 1 łyżka soku z cytryny

WYKONANIE

Zupa

  1. Seler, szalotkę i imbir obieramy ze skóry.
  2. Seler biały, seler zielony i szalotkę kroimy w kostkę, imbir kroimy w cienkie plastry w poprzek włókien.
  3. Na rozgrzaną oliwię wrzucamy szalotkę i imbir, po chwili dodajemy selery, curry i szafran i chwilę obsmażamy, doprawiamy solą i pieprzem.
  4. Dodajemy wino i gotujemy około 3 - 4 minuty, po czym dolewamy gorącą wodę, przygrywamy i gotujemy na średnim ogniu około 30 - 45 minut, do miękkości warzyw.
  5. Po tym czasie wszystko miksujemy, dodajemy jogurt, ponownie miksujemy, w razie potrzeby doprawiamy.
  6. Zupę podajemy ze smażonymi jabłkami i chipsami z selera.

Smażone jabłka

  1. Jabłek nie obieramy, przekrawamy na pół, wydrążamy gniazdo nasienne i kroimy na kawałki.
  2. Kawałki jabłek skrapiamy sokiem z cytryny i smażymy krótko na patelni na oliwie, z obu stron do zrumienienia.
  3. Jabłka powinny być lekko twarde.

Chipsy z selera

  1. Obranego selera kroimy w bardzo cienkie plastry, najlepiej na mandolinie.
  2. Rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, skrapiamy oliwą i lekko solimy.
  3. Suszymy w piekarniku nagrzanym do temperatury 120°C z włączonym termoobiegiem przez około godzinę.

Zobacz również

Zapiekana dynia hokkaido z trawą cytrynową, fistaszkami i limonką

zapiekana-dynia-hokkaido-z-trawa-cytrynowa-fistaszkami-i-limonka

Sałatka z selera i pomarańczy z sosem musztardowo jogurtowym

salatka-z-selera-i-pomaranczy-z-sosem-musztardowo-jogurtowym

Zielony chłodnik z chipsami z fioletowych ziemniaków

zielony-chlodnik-z-chipsami-z-fioletowych-ziemniakow

Zupa krem z dyni z pomarańczą

zupa-krem-z-dyni

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj


© Copyright 2024 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.