Dyniowa zupa krem z pomarańczą. Pyszna, rozgrzewająca jesienna zupa z dyni z imbirem i pomarańczą
Wspaniała, rozgrzewająca, poprawiająca nastrój zupa krem z dyni, imbiru i pomarańczy.
Pomysł na przygotowanie tej zupy to inspiracja z weekendowego pobytu na Podlasiu. Zwiedzając okolicę natknęliśmy się na dyniowe pola. Dla mnie to widok niecodzienny, więc mimo deszczowej pogody musiałam się zatrzymać i zobaczyć to z bliska.
Późnym popołudniem, kiedy wróciliśmy zmarznięci i głodni, poczęstowano nas w pensjonacie między innymi zupą dyniową z dodatkiem pomarańczy, była wyśmienita.
SKŁADNIKI
- 1 kg upieczonej dyni (u mnie prowansalska dynia muszkatołowa)
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka startego świeżo imbiru
- 100 ml soku z pomarańczy
- szczypta soli
- chili
- 100 ml wina białego wytrawnego
- 300 ml szklanki wody
Do przybrania
- śmietana, jogurt lub Crème Fraîche
- pestki dyni
- płatki migdałów
WYKONANIE
- Dynie kroimy na kawałki, wydrążamy miąższ z pestkami, skrapiamy oliwą i pieczemy przez 45 minut w temperaturze 190°C.
- Pestki dyni i płatki migdałów zarumieniamy na suchej patelni - ilość dowolna, można później schrupać, jako przekąskę
- W garnku roztapiamy masło i oliwę, dodajemy starty imbir i krótko podsmażamy.
- Wlewamy wino i chwilę odparowujemy.
- Dodajemy upieczoną dynię, sok z pomarańczy, dolewamy wodę i dusimy na małym ogniu około 10 minut.
- Miksujemy zupę i na koniec doprawiamy według własnych preferencji.
- Polecam upiec w kawałkach całą dynię, cześć wykorzystać do zupy a resztę zamrozić. Można ją potem wykorzystać do ciasta, kopytek, czy kolejnej zupy.
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.