Zapiekana dynia hokkaido z trawą cytrynową, orzechami ziemnymi i limonką. Wegetariańskie jesienne jednogarnkowe danie z dyni - szybki obiad lub kolacja.
Jak przygotować zapiekaną dynię Hokkaido z trawą cytrynową, orzechami ziemnymi i limonką?
Przepis na zapiekaną dynię Hokkaido z trawą cytrynową, fistaszkami i limonką to pomysł na szybki, prosty jesienny obiad lub kolację. Jest to danie z grupy "jeden garnek, jedna patelnia, jedna blacha". Danie możesz przygotować z każdej dyni – te, które nie mają jadalnej skórki, wystarczy obrać.
Jakie dodatki wzbogacą smak zapiekanej dyni?
Trawa cytrynowa, chrupiące orzeszki ziemne, imbir, limonka i chili doda dyni orzeźwiającego i wyrazistego smaku. Tę lekką potrawę możesz podać jako kolację, a po dodaniu ryżu lub kaszy – jako bardziej sycący obiad. Jeśli nie masz świeżej lub mrożonej trawy cytrynowej, świetnie sprawdzi się pasta z trawy cytrynowej dostępna w słoiczkach.
SKŁADNIKI
- 1 dynia hokkaido ( 1 - 1,5 kg)
- 3 łyżek oliwy z oliwek
- 1 łyżka nasion z kolendry
- nasiona wyłuskane z 2 strączków kardamonu
- 1 łodyga trawy cytrynowej, drobno posiekane lub 2 łyżeczki pasty z trawy cytrynowej ze słoiczka
- 1 czerwone chili, posiekane
- 2 limonki
- kawałek imbiru wielkości kciuka, obrany
- 200 g gęstego jogurtu
- 100 g prażonych fistaszków grubo posiekanych
- garść listków kolendry lub pietruszki
WYKONANIE
- Piekarnik rozgrzej do 200°C.
- Dyni hokkaido nie musisz obierać, więc przekrój ją na pół i wydrąż pestki.
- Miąższ dyni pokrój na plastry o grubości około 0,5 cm.
- Rozłóż na blasze i skrop oliwą.
- Nasiona kolendry i kardamonu utrzyj w moździerzu.
- Dodaj posiekana trawę cytrynową i trochę rozetrzyj.
- Dopraw dynię połową mieszanki, drugą odłóż do sosu jogurtowego.
- Otrzyj nad blachą drobno skórkę z jednej limonki, po czym przekrój ją na pół i wyciśnij sok na dynię.
- Wymieszaj wszystko i wstaw blachę z dynią do nagrzanego piekarnika.
- Piecz 45 minut, aż dynia się przypiecze.
- W czasie gdy dynia się piecze przygotuj sos.
- Odłożoną trawę cytrynową z przyprawami połącz w misce z otartą skórką i sokiem z drugiej limonki oraz drobno startym imbirem.
- Dodaj jogurt i dokładnie wymieszaj.
- Upieczoną dynie przełóż na półmisek, posyp orzeszkami ziemnymi oraz liśćmi kolendry lub pietruszki.
- Podawaj z sosem jogurtowym.
PORADY I WSKAZÓWKI
- Inspiracja - Jeden garnek, jedna planeta - Anna Jones
- Dynia Hokkaido to jedna z niewielu odmian, której nie trzeba obierać przed pieczeniem. Jej skórka staje się miękka podczas pieczenia, co przyspiesza proces przygotowania. Jeśli używasz innej odmiany po prostu ją obierz.
- Nie masz trawy cytrynowej? Możesz użyć pasty z trawy cytrynowej dostępnej w słoiczkach. Jeżeli nie masz dostępu do pasty, delikatnie zwiększ ilość soku z limonki i otartej skórki, aby dodać cytrusowy aromat, zbliżony do smaku trawy cytrynowej.
- Jeśli nie przepadasz za kolendrą, zastąp ją natką pietruszki, która także doda świeżości i kontrastu do pieczonej dyni. Możesz również spróbować użyć orzeszków piniowych lub migdałów w zastępstwie fistaszków.
- Użycie świeżo mielonych nasion kardamonu i kolendry znacznie podnosi intensywność smaku potrawy. Jeśli nie masz moździerza, możesz użyć gotowych przypraw, ale pamiętaj, że ich aromat może być mniej wyrazisty.
- Możesz wzbogacić sos jogurtowy o dodatkowy składnik, np. odrobinę miodu lub syropu klonowego.
- Jeśli chcesz, aby pieczona dynia była bardziej sycąca, podaj ją z dodatkiem ugotowanego ryżu, kaszy bulgur lub komosy ryżowej. Taki zestaw sprawi, że potrawa będzie idealnym daniem obiadowym.
- Aby dodać potrawie dodatkowego smaku, spróbuj posypać dynię odrobiną wędzonej papryki przed pieczeniem. Wędzona nuta idealnie uzupełni smak pieczonej dyni i orzeszków.
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.