Wegetariańskie jesienne jednogarnkowe danie z dyni - szybki obiad lub kolacja.

Przepis na zapiekaną dynię to pomysł na szybki, prosty i pyszny jesienny obiad lub kolację. Jest  to danie z grupy "jeden garnek, jedna patelnia, jedna blacha".  Danie możemy przygotować z każdej dyni, jeżeli nie są to odmiany o cienkiej skórce obierzcie ją.

dynia zapiena jeden garnek jedna planeta jedna blaszka

Trawa cytrynowa, chrupiące orzeszki ziemne, orzeźwiający imbir, limonka oraz chili nadają dyni nowego smaku i charakteru. Pieczona dynia  z trawa cytrynową to świetny pomysł na lekką kolację lub po dodaniu np. ryżu treściwszy obiad.

Jeżeli  nie dostaniecie świeżej lub mrożonej trawy cytrynowej polecam gotową pastę z trawy cytrynowej w słoiczkach. Taką pastę, jak i kardamon w strączkach, czy nasiona kolendry możemy kupić w większych sklepach lub przez internet.

SKŁADNIKI

  • 1 dynia hokkaido ( 1 - 1,5 kg)
  • 3 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 łyżka nasion z kolendry
  • nasiona wyłuskane z 2 strączków kardamonu
  • 1 łodyga trawy cytrynowej, drobno posiekane lub 2 łyżeczki pasty z trawy cytrynowej ze słoiczka
  • 1 czerwone chili, posiekane
  • 2  limonki
  • kawałek imbiru wielkości kciuka, obrany
  • 200 g gęstego jogurtu
  • 100 g prażonych fistaszków grubo posiekanych
  • garść listków kolendry lub pietruszki

WYKONANIE

  1. Piekarnik rozgrzewamy do 200°C.
  2. Dyni hokkaido nie trzeba obierać, więc rozcinamy ją na pół i wybieramy pestki.
  3. Miąższ dyni kroimy na plastry o grubości około 0,5 cm.
  4. Rozkładamy na blasze i skrapiamy oliwą.  
  5. Nasiona kolendry i kardamonu ucieramy w moździerzu.
  6. Dodajemy posiekana trawę cytrynową i trochę rozcieramy.  
  7. Doprawiamy dynię połową mieszanki, drugą odkładamy do sosu jogurtowego.
  8. Ocieramy nad blachą drobno skórkę z jednej limonki, po czym przekrawamy ją na pół i wyciskamy sok na dynię.
  9. Mieszamy i wkładamy blachę do nagrzanego piekarnika.
  10. Pieczemy 45 minut, aż dynia się przypiecze.
  11. W czasie gdy dynia się piecze przygotowujemy sos.
  12. Odłożoną trawę cytrynową z przyprawami łączymy w misce z otartą skórką i sokiem z drugiej limonki oraz drobno startym imbirem.
  13. Dodajemy jogurt i dokładnie mieszamy.
  14. Upieczoną dynie przekładamy na półmisek, posypujemy orzeszkami ziemnymi oraz liśćmi kolendry lub pietruszki.
  15. Podajemy z sosem jogurtowym.

Inspiracja  - Jeden garnek, jedna planeta - Anna Jones

Zobacz również

Jesienne curry z dynią i krewetkami

jesienne-curry-z-dynia-i-krewetkami

Pikantne skrzydełka kurczaka z batatami, kolendrą i limonkowym jogurtem

pikantne-skrzydelka-kurczaka-z-batatami-kolendra-i-limonkowym-jogurtem

Serowe knedle z morelami, z czekoladą, jogurtem i bułką tartą

serowe-knedle-z-morelami-z-czekolada-jogurtem-i-bulka-tarta

Marchewkowy chutney. Smaki świata - kuchnia indyjska

marchewkowy-chutney-smaki-swiata-kuchnia-indyjska

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.