Zapiekana dynia hokkaido z trawą cytrynową, fistaszkami i limonką. Wegetariańskie jesienne jednogarnkowe danie z dyni - szybki obiad lub kolacja.

Jak przygotować zapiekaną dynię Hokkaido z trawą cytrynową, fistaszkami i limonką?

Przepis na zapiekaną dynię Hokkaido z trawą cytrynową, fistaszkami i limonką to pomysł na szybki, prosty jesienny obiad lub kolację. Jest to danie z grupy "jeden garnek, jedna patelnia, jedna blacha". Danie możesz przygotować z każdej dyni – te, które nie mają jadalnej skórki, wystarczy obrać.

Jakie dodatki wzbogacą smak zapiekanej dyni?

Trawa cytrynowa, chrupiące orzeszki ziemne, imbir, limonka i chili doda dyni orzeźwiającego i wyrazistego smaku. Tę lekką potrawę możesz podać jako kolację, a po dodaniu ryżu lub kaszy – jako bardziej sycący obiad. Jeśli nie masz świeżej lub mrożonej trawy cytrynowej, świetnie sprawdzi się pasta z trawy cytrynowej dostępna w słoiczkach.

dynia zapiena jeden garnek jedna planeta jedna blaszka

SKŁADNIKI

  • 1 dynia hokkaido ( 1 - 1,5 kg)
  • 3 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 łyżka nasion z kolendry
  • nasiona wyłuskane z 2 strączków kardamonu
  • 1 łodyga trawy cytrynowej, drobno posiekane lub 2 łyżeczki pasty z trawy cytrynowej ze słoiczka
  • 1 czerwone chili, posiekane
  • 2 limonki
  • kawałek imbiru wielkości kciuka, obrany
  • 200 g gęstego jogurtu
  • 100 g prażonych fistaszków grubo posiekanych
  • garść listków kolendry lub pietruszki

WYKONANIE

  1. Piekarnik rozgrzej do 200°C.
  2. Dyni hokkaido nie musisz obierać, więc przekrój ją na pół i wydrąż pestki.
  3. Miąższ dyni pokrój na plastry o grubości około 0,5 cm.
  4. Rozłóż na blasze i skrop oliwą.  
  5. Nasiona kolendry i kardamonu utrzyj w moździerzu.
  6. Dodaj posiekana trawę cytrynową i trochę rozetrzyj.  
  7. Dopraw dynię połową mieszanki, drugą odłóż do sosu jogurtowego.
  8. Otrzyj nad blachą drobno skórkę z jednej limonki, po czym przekrój ją na pół i wyciśnij sok na dynię.
  9. Wymieszaj wszystko i wstaw blachę z dynią do nagrzanego piekarnika.
  10. Piecz 45 minut, aż dynia się przypiecze.
  11. W czasie gdy dynia się piecze przygotuj sos.
  12. Odłożoną trawę cytrynową z przyprawami połącz w misce z otartą skórką i sokiem z drugiej limonki oraz drobno startym imbirem.
  13. Dodaj jogurt i dokładnie wymieszaj.
  14. Upieczoną dynie przełóż na półmisek, posyp orzeszkami ziemnymi oraz liśćmi kolendry lub pietruszki.
  15. Podawaj z sosem jogurtowym.

PORADY I WSKAZÓWKI

  • Inspiracja  - Jeden garnek, jedna planeta - Anna Jones
  • Dynia Hokkaido to jedna z niewielu odmian, której nie trzeba obierać przed pieczeniem. Jej skórka staje się miękka podczas pieczenia, co przyspiesza proces przygotowania. Jeśli używasz innej odmiany po prostu ją obierz.
  • Nie masz trawy cytrynowej? Możesz użyć pasty z trawy cytrynowej dostępnej w słoiczkach. Jeżeli nie masz dostępu do pasty, delikatnie zwiększ ilość soku z limonki i otartej skórki, aby dodać cytrusowy aromat, zbliżony do smaku trawy cytrynowej.
  • Jeśli nie przepadasz za kolendrą, zastąp ją natką pietruszki, która także doda świeżości i kontrastu do pieczonej dyni. Możesz również spróbować użyć orzeszków piniowych lub migdałów w zastępstwie fistaszków.
  • Użycie świeżo mielonych nasion kardamonu i kolendry znacznie podnosi intensywność smaku potrawy. Jeśli nie masz moździerza, możesz użyć gotowych przypraw, ale pamiętaj, że ich aromat może być mniej wyrazisty.
  • Możesz wzbogacić sos jogurtowy o dodatkowy składnik, np. odrobinę miodu lub syropu klonowego.
  • Jeśli chcesz, aby pieczona dynia była bardziej sycąca, podaj ją z dodatkiem ugotowanego ryżu, kaszy bulgur lub komosy ryżowej. Taki zestaw sprawi, że potrawa będzie idealnym daniem obiadowym.
  • Aby dodać potrawie dodatkowego smaku, spróbuj posypać dynię odrobiną wędzonej papryki przed pieczeniem. Wędzona nuta idealnie uzupełni smak pieczonej dyni i orzeszków.

Zobacz również

Pieczona dynia hokkaido faszerowana kuskusem z warzywami

pieczona-dynia-hokkaido-faszerowana-kuskusem-z-warzywami

Chrupiące dyniowe placki z czosnkiem i imbirem

chrupiace-dyniowe-placki-z-czosnkiem-i-imbirem

Pikantne skrzydełka kurczaka z batatami, kolendrą i limonkowym jogurtem

pikantne-skrzydelka-kurczaka-z-batatami-kolendra-i-limonkowym-jogurtem

Jesienne curry z dynią i krewetkami

jesienne-curry-z-dynia-i-krewetkami

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.