Wegetariańskie jesienne jednogarnkowe danie z dyni - szybki obiad lub kolacja.
Przepis na zapiekaną dynię to pomysł na szybki, prosty i pyszny jesienny obiad lub kolację. Jest to danie z grupy "jeden garnek, jedna patelnia, jedna blacha". Danie możemy przygotować z każdej dyni, jeżeli nie są to odmiany o cienkiej skórce obierzcie ją.
![dynia zapiena jeden garnek jedna planeta jedna blaszka](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2021/10/zapiekana-dynia-z-trawa-cytrynowa-595x896.jpg)
Trawa cytrynowa, chrupiące orzeszki ziemne, orzeźwiający imbir, limonka oraz chili nadają dyni nowego smaku i charakteru. Pieczona dynia z trawa cytrynową to świetny pomysł na lekką kolację lub po dodaniu np. ryżu treściwszy obiad.
Jeżeli nie dostaniecie świeżej lub mrożonej trawy cytrynowej polecam gotową pastę z trawy cytrynowej w słoiczkach. Taką pastę, jak i kardamon w strączkach, czy nasiona kolendry możemy kupić w większych sklepach lub przez internet.
SKŁADNIKI
- 1 dynia hokkaido ( 1 - 1,5 kg)
- 3 łyżek oliwy z oliwek
- 1 łyżka nasion z kolendry
- nasiona wyłuskane z 2 strączków kardamonu
- 1 łodyga trawy cytrynowej, drobno posiekane lub 2 łyżeczki pasty z trawy cytrynowej ze słoiczka
- 1 czerwone chili, posiekane
- 2 limonki
- kawałek imbiru wielkości kciuka, obrany
- 200 g gęstego jogurtu
- 100 g prażonych fistaszków grubo posiekanych
- garść listków kolendry lub pietruszki
WYKONANIE
- Piekarnik rozgrzewamy do 200°C.
- Dyni hokkaido nie trzeba obierać, więc rozcinamy ją na pół i wybieramy pestki.
- Miąższ dyni kroimy na plastry o grubości około 0,5 cm.
- Rozkładamy na blasze i skrapiamy oliwą.
- Nasiona kolendry i kardamonu ucieramy w moździerzu.
- Dodajemy posiekana trawę cytrynową i trochę rozcieramy.
- Doprawiamy dynię połową mieszanki, drugą odkładamy do sosu jogurtowego.
- Ocieramy nad blachą drobno skórkę z jednej limonki, po czym przekrawamy ją na pół i wyciskamy sok na dynię.
- Mieszamy i wkładamy blachę do nagrzanego piekarnika.
- Pieczemy 45 minut, aż dynia się przypiecze.
- W czasie gdy dynia się piecze przygotowujemy sos.
- Odłożoną trawę cytrynową z przyprawami łączymy w misce z otartą skórką i sokiem z drugiej limonki oraz drobno startym imbirem.
- Dodajemy jogurt i dokładnie mieszamy.
- Upieczoną dynie przekładamy na półmisek, posypujemy orzeszkami ziemnymi oraz liśćmi kolendry lub pietruszki.
- Podajemy z sosem jogurtowym.
Inspiracja - Jeden garnek, jedna planeta - Anna Jones
Tagi
dynialimonkachilijogurtimbirkolendraorzeszki ziemnedanie wegetariańskiekuchnia wegetariańskakuchnie światajesień w kuchnipieczone warzywaZobacz również
Jesienne curry z dynią i krewetkami
![jesienne-curry-z-dynia-i-krewetkami](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2022/10/5X9A3678-2-595x892.webp)
Hummus z suszonymi pomidorami i aromatycznymi przyprawami
![hummus-z-suszonymi-pomidorami-i-aromatycznymi-przyprawami](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2017/04/Hummus-z-suszonymi-pomidorami.jpg)
Burrata z czerwoną pomarańczą, bazylią i kolendrą
![burrata-z-czerwona-pomarancza-bazylia-i-kolendra](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2024/03/IMG_2323-2-960x1440.webp)
Sheng Jian Bao - chińskie Smażone bułeczki z Szanghaju
![sheng-jian-bao-chinskie-smazone-buleczki-z-szanghaju](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2024/02/IMG_2306-960x1440.webp)
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.