Jak gotować dla siebie, rodziny i Ziemi - Jeden garnek, jedna planeta - Anna Jones
"Myśl przewodnia tej książki znajduje w niej praktyczne zastosowanie, a efekt jest przepyszny. To wielkie osiągnięcie" - Yotam Ottolenghi
Anna Jones gotuje i pisze o współczesnej kuchni wegetariańskiej. Jest autorką książek A Modern Way to Eat, A Modern Way to Cook oraz The Modern Cook's Year. Jeden garnek, jedna planeta to pierwsza książka Anny Jones wydana po polsku.
Jeszcze niedawno trudno byłoby uwierzyć, z jak ogromnym szacunkiem i wdzięcznością będziemy się odnosić do najzwyklejszych mąki czy jajek. Miesiące pandemii zmieniły nasze podejście do pożywienia. Nauczyły nas jak mniej marnować, a przepisy i składniki traktować bardziej twórczo. Książka Anny Jones została obficie przyprawiona pomysłami, jak zredukować najpowszechniejsze straty podczas przygotowywania posiłków. Są tu uniwersalne przepisy na spożytkowanie każdej ilości warzyw oraz porady, jak wykorzystać to co najczęściej trafia do kosza. Anna stosuje jedynie kilka składników i minimum naczyń. Angażuje się w problemy ochrony Ziemi i klimatu i podpowiada, jak małymi krokami zmienić codzienne nawyki dla dobra nas i Ziemi.
Wielkie zmiany zaczynają się od małych kroków!
Przepisy w książce są pogrupowane według sposobu przygotowania. Potrawy duszone, curry i zupy znalazły się w rozdziale zatytułowanym Jeden garnek. Racuchy, placki i przysmażone na chrupiąco warzywa trafiły do rozdziału Jedna patelnia. Pieczone obiady i desery typu „wszystko w jednym” zostały zebrane pod szyldem Jedna blacha. Jest też zbiór szybkich przepisów na te okazje, gdy brakuje nam czasu albo chęci na gotowanie i stania przy kuchence. Na końcu każdego rozdziału kilka złożonych pomysłów na posiłki, które możemy przygotować gdy odwiedzają nas znajomi.
Rozdział Jedno warzywo to zbiór pomysłów na warzywa, które najczęściej kupujemy. Na wstępnie zawarte są informacje o rodzajach lub odmianach danego warzywa i jak długo trwa na nie sezon. Dowiemy się jak je przygotować, a potem przyrządzić i co do nich najlepiej pasuje. Na koniec dziesięć prostych pomysłów na poszczególne warzywo.
Sposób przygotowania, przepisy oraz składniki uproszczono tak, by zredukować koszty, liczbę naczyń i zużycie energii. Oprócz przepisów omówione zostały też problemy, z którymi musimy się mierzyć - i my, i nasza planeta.
W rozdziałach Planeta ( I i II) zawarte są istotne kwestie dotyczące naszej Ziemi:
Zdrowa i zrównoważona kuchnia
Kwestia białka
Jak nie marnować jedzenia (i pieniędzy)
Czego marnuje się najwięcej
Jak oszczędzać energię (i pieniądze)
Jak dbać o bioróżnorodność i zdrową glebę
Co nałożyć na talerz
Żywnościokilometry
Jak się pozbyć plastiku
Sezonowe gotowanie
Jeden garnek, jedna planeta - ponad 200 przepisów na szybkie, zdrowe, wegetariańskie dania. Anna Jones uważa, że jedząc mniej mięsa, a więcej warzyw oraz właściwie gospodarując zasobami, mamy szansę ocalić życie nasze, naszych dzieci i Ziemi.
"Na Annie Jones można polegać: lektura książki i przepisy zapewniają najwspanialsze doznania na każdym poziomie" - Nigella Lawson
Dziękuję wydawnictwu Filo za udostępnienie egzemplarza recenzenckiego.
Marzena 2021-10-20 08:43:50
Czyli jednym słowem coś dobrego pandemia nam przyniosła. A książkę bardzo chciałabym mieć w swojej biblioteczce.
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.