Kiszone skórki arbuza z gochugaru i liśćmi winogron. Przepis w duchu zero waste na smaczną i zdrową przekąskę lub dodatek do różnych potraw
Jakie są najlepsze sposoby na wykorzystanie miąższu arbuza w kuchni?
Soczysty czerwony miąższ arbuzów jest niezwykle orzeźwiający i smaczny, idealnie gasi pragnienie, co sprawia, że arbuzy są doskonałe na letnie upalne dni. Miąższ arbuza można z powodzeniem wykorzystać do przygotowania orzeźwiających napojów, smoothie, sałatek owocowych lub lodów.
Jakie są zalety kiszenia skórek arbuza?
Zamiast wyrzucać skórki arbuza, wykorzystaj je i przygotowuj pyszną kiszonkę. Kiszenie skórek arbuza minimalizuje odpady kuchenne. Dzięki procesowi fermentacji otrzymujemy smaczny dodatek, który jest łatwiejszy do trawienia i bogatszy w wartości odżywcze. W kuchni zero waste liczy się pomysłowość i maksymalne wykorzystanie dostępnych produktów.
Jakie są korzyści kiszenia skórek arbuza z punktu widzenia redukcji odpadów kuchennych?
Kiszenie skórek arbuza to doskonały przykład, jak z odpadów kuchennych można stworzyć coś wartościowego i smacznego. Dzięki temu przepisowi przekonasz się, jak kreatywne myślenie o jedzeniu może zaowocować pysznym daniem niemal za darmo. To nie tylko oszczędność, ale także ukłon w stronę zrównoważonego stylu życia i ekologii.
SKŁADNIKI
- skórki arbuza - biała część bez zielonej skórki i czerwonego miąższu
- solanka: 1 litr wody +1 łyżka soli kamiennej lub morskiej
- 1 - 2 łyżki gochugaru - koreańska papryka chili
- kilka liści winogron
- opcjonalnie inne dodatki
WYKONANIE
- Przekrój arbuza na pół, potem na mniejsze kawałki.
- Odetnij czerwony miąższ.
- Z pozostałej części obierz zieloną skórkę, pozostawiając tylko białą część.
- Pokrój białą część skórek na kawałki o szerokości około 2 - 3 cm.
- W garnku podgrzej wodę i rozpuść w niej sól, następnie ostudź solankę do temperatury pokojowej.
- Wysterylizuj słoiki (możesz to zrobić, gotując je przez kilka minut lub myjąc w zmywarce w wysokiej temperaturze).
- Na dno każdego słoika połóż kilka liści winogron.
- Dodaj białe kawałki skórek arbuza, układając je ciasno w słoikach.
- Dodaj 1-2 łyżki gochugaru (w zależności od preferencji dotyczących ostrości).
- Zalej skórki arbuza ostudzoną solanką, upewniając się, że wszystkie kawałki są całkowicie zanurzone.
- Jeśli skórki wypływają, możesz użyć ciężarka do fermentacji lub czystego kamienia, aby je utrzymać pod powierzchnią solanki.
- Zamknij słoiki luźno, aby gazy fermentacyjne mogły się uwalniać.
- Pozostaw słoiki w temperaturze pokojowej na 3 - 7 dni.
- Codziennie sprawdzaj, czy skórki są zanurzone w solance.
- Po 3-7 dniach skórki arbuza powinny być gotowe. Smakuj je codziennie po 3 dniach, aby osiągnąć pożądany poziom fermentacji.
- Gdy skórki arbuza osiągną odpowiedni smak, zakręć słoiki szczelnie i przechowuj je w lodówce.
PORADY I WSKAZÓWKI
- Ilość papryki gochugaru dopasuj do swoich preferencji względem ostrości.
- Upewnij się, że liście winogron są świeże i czyste przed dodaniem do słoika.
- Liście winogron możesz zastąpić innymi, np. liści dębu, wiśni, porzeczki, chrzanu.
- Liście winogron, dębu, wiśni, porzeczki czy chrzanu dodaje się do kiszonek, aby zachować ich chrupkość, ponieważ zawierają garbniki, które mogą pomóc w utrzymaniu odpowiedniej tekstury warzyw.
- Kiszone skórki arbuza mogą być używane jako przekąska, dodatek do sałatek, kanapek lub jako element deski serów.
- Ten przepis na kiszone skórki arbuza to doskonały sposób na wykorzystanie resztek i wprowadzenie kuchni zero waste, a dodatek gochugaru nadaje im pikantnego charakteru.
- Eksperymentuj z innymi dodatkami, do kiszonki możesz dodać gałązki kopru, chrzan i czosnek.
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.