Kiszony czosnek. Przepis na pyszną i aromatyczną domową kiszonkę. Zobacz, jak łatwo i szybko przygotować kiszony czosnek, który wzbogaci smak wielu dań
Jak kiszenie czosnku może zmienić jego smak i jak można go zastosować w kuchni, aby wzbogacić smak potraw?
Kiszony czosnek to nie tylko smaczny dodatek do potraw, ale również pełen korzyści zdrowotnych składnik, który od lat cieszy się popularnością w kuchni. Jego wyjątkowy smak i aromat sprawiają, że doskonale komponuje się z wieloma daniami. Ponadto, kiszenie czosnku sprawia, że staje się on łagodniejszy w smaku i bardziej strawny dla osób o wrażliwym żołądku. W tym przepisie pokażemy, jak łatwo i szybko przygotować domowy kiszony czosnek, który będzie idealnym dodatkiem do dań kuchni codziennej oraz wykwintnych potraw
Kiszony czosnek – do czego go używać i z czym najlepiej smakuje?
Kiszony czosnek traktuję podobnie, jak ten świeży. Dodaję przetarty do sosów sałatkowych, sosów pieczeniowych, zup. Jest świetnym dodatkiem do past warzywnych typu hummus. Pokrojony w plasterki możemy dodać do pizzę, zapiekanek serowych, a nawet dodać do jajecznicy.
SKŁADNIKI
- 10 główek czosnku
- 1 korzeń chrzanu
- 1 łyżka nasion kopru lub kilka małych baldachów z nasionami
- 1 łyżka nasion gorczycy lub kolendry
- 1 łyżeczka ziaren pieprzu
- 2 liście laurowe
Zalewa
- 1 czubata łyżka soli kamiennej na 1 l przegotowanej wody
WYKONANIE
- Czosnek obieramy z łupinek i układamy w wyparzonych słoikach na przemian z dodatkami.
- Układamy do 2/3 wysokości słoika.
- Czosnek zalewamy przestudzoną solanką, tak aby wszystkie składniki były przykryte zalewą.
- Zakręcamy słoiki i odstawiamy w zacienione miejsce na około 10 dni.
- Potem słoiki przenosimy do lodówki lub zimnej piwnicy.
PORADY I WSKAZÓWKI
- Nie wyrzucaj łupinek czosnku! Mam na nie świetny sposób, zbieram je do woreczka i przechowuję w zamrażarce.
- Podobnie postępuję z łodygami pietruszki. Są świetnym i aromatycznym dodatkiem do przygotowania bulionów.
- Zero waste - gotuję, nie marnuję!
- Przepis zaczerpnęłam z książki Patrycji Machałek Przetwory z pomysłem, którą przy okazji polecam. Zestaw dodatków możemy zmieniać według własnych upodobań. W książkowym przepisie autorka dodaje do czosnku gałązki świeżego tymianku, ja akurat nie miałam, więc go tym razem nie dodałam.
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.