Domowe i zdrowe kiszonki na zimę

Kiszony czosnek z czym to się je? Otóż gotowy ukiszony czosnek traktuję podobnie, jak ten świeży. Dodaję przetarty do sosów sałatkowych, sosów pieczeniowych, zup. Jest świetnym dodatkiem do past warzywnych typu hummus. Pokrojonym w plasterki możemy obłożyć pizzę, zapiekanki serowe, a nawet dodać do jajecznicy. Pomysłów jest wiele i nic nas nie ogranicza, chyba, że po prostu nie lubimy czosnku...
Przepis zaczerpnęłam z książki Patrycji Machałek "Przetwory z pomysłem", którą przy okazji szczerze polecam. Zestaw dodatków możemy zmieniać według upodobań lub posiadania. W książkowym przepisie autorka dodaje do czosnku gałązki świeżego tymianku, ja akurat nie miałam, więc pomijam.
Przepis
10 główek czosnku
1 korzeń chrzanu
1 łyżka nasion kopru lub kilka małych baldachów z nasionami
1 łyżka nasion gorczycy lub kolendry
1 łyżeczka ziaren pieprzu
2 liście laurowe
Zalewa:
1 czubata łyżka soli kamiennej na 1 l przegotowanej wody
WYKONANIE
Czosnek obieramy z łupinek* i układamy w wyparzonych słoikach na przemian z dodatkami. Układamy do 2/3 wysokości słoika. Czosnek zalewamy przestudzoną solanką, tak aby wszystkie składniki były przykryte zalewą. Zakręcamy słoiki i odstawiamy w zacienione miejsce na około 10 dni. Potem słoiki przenosimy do lodówki lub zimnej piwnicy.
Smacznego!
* Nie wyrzucajcie łupinek czosnku! Mam na nie świetny sposób, zbieram je do woreczka i przechowuję w zamrażarce. Podobnie postępuję z łodygami pietruszki. Są świetnym i aromatycznym dodatkiem do przygotowania bulionów. Zero waste - gotuję, nie marnuję!
Tagi
kiszonkiczosnekprzetwory domowedzika fermentacjazero wastezdrowy fermentzdrowe kiszonkidomowe kiszonki które lecząsłoiki na zimękiszony czosnekZobacz również
Domowe kiszonki które leczą

Czerwone kimchi z kapusty pekińskiej i buraczków

Kiszone brukselki z burakiem lub bez - domowe kiszonki

Kapusta kiszona z buraczkami i marchewką na ostro

Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.