Kiszony czosnek. Przepis na pyszną i aromatyczną domową kiszonkę. Zobacz, jak łatwo i szybko przygotować kiszony czosnek, który wzbogaci smak wielu dań

Jak kiszenie czosnku może zmienić jego smak i jak można go zastosować w kuchni, aby wzbogacić smak potraw?

Kiszony czosnek to nie tylko smaczny dodatek do potraw, ale również pełen korzyści zdrowotnych składnik, który od lat cieszy się popularnością w kuchni. Jego wyjątkowy smak i aromat sprawiają, że doskonale komponuje się z wieloma daniami. Ponadto, kiszenie czosnku sprawia, że staje się on łagodniejszy w smaku i bardziej strawny dla osób o wrażliwym żołądku. W tym przepisie pokażemy, jak łatwo i szybko przygotować domowy kiszony czosnek, który będzie idealnym dodatkiem do dań kuchni codziennej oraz wykwintnych potraw

Kiszony czosnek – do czego go używać i z czym najlepiej smakuje?

Kiszony czosnek traktuję podobnie, jak ten świeży. Dodaję przetarty do sosów sałatkowych, sosów pieczeniowych, zup. Jest świetnym dodatkiem do past warzywnych typu hummus. Pokrojony w plasterki możemy dodać do pizzę, zapiekanek serowych, a nawet dodać do jajecznicy.


SKŁADNIKI

  • 10 główek czosnku
  • 1 korzeń chrzanu
  • 1 łyżka nasion kopru lub kilka małych baldachów z nasionami
  • 1 łyżka nasion gorczycy lub kolendry
  • 1 łyżeczka ziaren pieprzu
  • 2 liście laurowe

Zalewa

  • 1 czubata łyżka soli kamiennej na 1 l przegotowanej wody

WYKONANIE

  1. Czosnek obieramy z łupinek i układamy w wyparzonych słoikach na przemian z dodatkami.
  2. Układamy do 2/3 wysokości słoika.  
  3. Czosnek zalewamy przestudzoną solanką, tak aby wszystkie składniki były przykryte zalewą.
  4. Zakręcamy słoiki i odstawiamy w zacienione miejsce na około 10 dni.
  5. Potem słoiki przenosimy do lodówki lub zimnej piwnicy.

PORADY I WSKAZÓWKI

  • Nie wyrzucaj łupinek czosnku! Mam na nie świetny sposób, zbieram je do woreczka i przechowuję w zamrażarce.
  • Podobnie postępuję z łodygami pietruszki. Są świetnym i aromatycznym dodatkiem do przygotowania bulionów.
  • Zero waste  - gotuję, nie marnuję!
  • Przepis zaczerpnęłam z książki Patrycji Machałek Przetwory z pomysłem, którą przy okazji polecam. Zestaw dodatków możemy zmieniać według własnych upodobań. W książkowym przepisie autorka dodaje do czosnku gałązki świeżego tymianku, ja akurat nie miałam, więc go tym razem nie dodałam.

Zobacz również

Ogórki kiszone - tradycyjny, prosty przepis

ogorki-kiszone-tradycyjny-prosty-przepis

Botwinka kiszona w czosnkowej maślance

botwinka-kiszona-w-czosnkowej-maslance

Kiszony koper włoski z burakiem - zdrowy ferment

kiszony-koper-wloski-z-burakiem-zdrowy-ferment

Kiszony koper włoski, fenkuł z suszonymi morelami i czerwoną cebulą

kiszony-koper-wloski-fenkul-z-suszonymi-morelami-i-czerwona-cebula

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.