Kiszone pomidorki koktajlowe, domowe przetwory pełne smaku. Kiszone pomidory - zdrowe, pyszne kiszonki prosto ze słoika, idealny dodatek do zup lub sałatek.

Jak zrobić dobre kiszone pomidory?

Domowe kiszonki - przetwory zdrowe i pełne smaku. Pyszne kiszone pomidorki koktajlowe prosto ze słoika, doskonałe uzupełnienie zup i sałatek. Przeprowadziłam mały eksperyment, tworząc dwie wersje kiszonych pomidorków, by porównać smaki - z modem i bez. Oba warianty były smaczne, lecz kiszone pomidorki bez miodu bardziej przypadły mi do gustu, dlatego prezentuję tę recepturę.

Co zrobić z kiszonych pomidorów?

Kiszone pomidory doskonale pasują do różnorodnych dań, m.in. jako dodatek do gazpacho, sałatek, gulaszy mięsnych i warzywnych. Moją ulubioną metodą jest zmiksowanie pomidorów z zalewą, oliwą i aromatycznymi przyprawami, tworząc wyśmienity sos sałatkowy.

kiszone pomidory

SKŁADNIKI na 1 litrowy słoik

  • pomidorki koktajlowe, tyle ile wejdzie do słoika
  • gorczyca 1 łyżeczka
  • koper nasiona - 1 baldach
  • chrzan korzeń około 4 cm
  • czosnek 2 ząbki
  • Solanka na 1 l wody 1 łyżka soli kamiennej niejodowanej

WYKONANIE

  1. Solanka - do gorącej wody dodajemy sól, mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia.
  2. Chrzan i czosnek obieramy, chrzan, możemy pokroić w słupki lub plastry.
  3. Pomidorki myjemy i układamy w wyparzonym słoiku na przemian z dodatkami.
  4. Składniki układamy do 2/3 wysokości słoika.
  5. Pomidory zalewamy solanką, tak aby wszystkie składniki były przykryte zalewą.
  6. Zakręcamy słoik i odstawiamy w zacienione miejsce na około 3 - 7 dni.
  7. Potem słoik przenosimy do lodówki lub zimnej piwnicy.

PORADY I WSKAZÓWKI

  • Fermentacja jest jedną z najstarszych metod konserwowania żywności, a kiszone pomidory mają swoje korzenie w tradycyjnych kuchniach środkowo i wschodnioeuropejskich.
  • Pomidorki przed kiszeniem warto nakłuć wykałaczką lub igłą, wtedy wyjdą całe.
  • Dodanie czosnku, liści laurowych, kopru, czy ziaren gorczycy do zalewy nadaje kiszonkom wyjątkowego aromatu. Eksperymentuj z różnymi przyprawami, aby znaleźć ulubioną kombinację smakową.
  • Przechowuj słoiki z pomidorami w temperaturze pokojowej przez kilka dni (zwykle 3-7 dni), aż osiągną pożądany poziom fermentacji, a następnie przechowuj je w chłodnym miejscu, aby spowolnić proces fermentacji.
  • Upewnij się, że pomidory są całkowicie zanurzone w zalewie, co pomoże uniknąć pleśni. Możesz użyć obciążenia, aby pomidory pozostały pod powierzchnią zalewy.
  • Jeśli preferujesz delikatniejszy smak, skróć czas fermentacji do 2-3 dni. Dla bardziej intensywnego smaku fermentuj dłużej.
  • Eksperymentując z różnymi przyprawami i długością fermentacji, możesz dostosować kiszone pomidory do własnych upodobań, tworząc wyjątkowy przysmak w domowej spiżarni.

Zobacz również

Kiszony kalafior z burakiem - domowe przetwory z warzyw

kiszony-kalafior-z-burakiem-domowe-przetwory-z-warzyw

Dżem pomidorowy - pikantny dżem z pomidorków koktajlowych

dzem-pomidorowy-pikantny-dzem-z-pomidorkow-koktajlowych

Domowy ocet winny. Jak zrobić ocet z winogron?

domowy-ocet-winny-jak-zrobic-ocet-z-winogron

Pyszne pomidory, wolno pieczone w niskiej temperaturze według Jarzynovej

pyszne-pomidory-wolno-pieczone-w-niskiej-temperaturze-wedlug-jarzynovej

Komentarze

Ania 2021-04-29 14:45:47

Jak ulozyc pomidorki, zeby nie wyplywaly? Na razie widzi mi sie to jako cos nieosiagalnego... czym je blokowac? 🙂

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2021-04-30 00:31:52

Bardzo pomocne są szklane dekielki z małych słoiczków "weck"

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.