Kiszona botwinka, idealna na letni chłodnik lub przekąskę. Wyjątkowy smak kiszonej botwinki w czosnkowej maślance. Spróbuj i delektuj się jej świeżością i intensywnym smakiem.
Jak przygotować wyjątkową kiszoną botwinkę na maślance, wzbogaconą intensywnymi smakiem czosnku?
Odkryj wyśmienitą kiszoną botwinkę przygotowaną na maślance. Pozwól sobie na wyjątkowe doznania kulinarne i ciesz się domową kiszoną botwinką pełną intensywnych smaków!
Była już kiszona botwina na kefirze teraz proponuję podobny ferment, ale tym razem na maślance. Ząbki czosnku zmiksowałam z maślanką i tym płynem zalałam warzywa. To niezwykłe połączenie botwinki, czosnkowej maślanki i aromatycznych przypraw, takich jak chrzan, nasiona kolendry i kminek sprawia, że ta kiszonka jest wyjątkowa.
SKŁADNIKI
- 1 - 2 pęczki botwiny z burakami
- 1 - 1,5 l maślanki
- 1 płaska łyżeczka soli na 500 ml maślanki
- 1 ząbek czosnku na 500 ml maślanki
- kawałek świeżego chrzanu, około 5 cm
- opcjonalnie szczypta nasion kminku, mielonej kolendry
WYKONANIE
- Umyte liście i łodygi botwinki kroimy na kawałki, korzeń w cienkie plasterki lub w kostkę.
- Obrany czosnek miksujemy z częścią maślanki - 500 ml, około 1 - 2 minuty, następnie dodajemy pozostałą maślankę i sól, miksujemy do połączenia składników.
- Pokrojoną botwinę wkładamy do słoja, dorzucamy obrany i pokrojony na kawałki korzeń chrzanu oraz przyprawy.
- Całość zalewamy czosnkową maślanką i zamykamy słoik.
- Odstawiamy do fermentacji w temperaturze pokojowej na 2 - 3 tygodnie.
- Kiszonka w pierwszej fazie mocno pracuje, dlatego ważne jest aby nie zalewać maślanką słoja do pełna.
- Przez pierwszych kilka dni odkręcamy słoik 1 - 2 razy dziennie, aby kiszonkę odgazować.
- Po 2 - 3 tygodniach słój z kiszonką przenosimy do lodówki.
PORADY I WSKAZÓWKI
- Pomysł na botwinę fermentowaną w maślance zmiksowanej z czosnkiem pochodzi z książki Aleksandra Barona Kiszonki i fermentacje.
- Dodatek nasion kminku, kolendry i chrzanu to pomysł od Jarzynovej - Dominiki Wójciak. Jak się inspirować, to tylko od najlepszych.
- Z ukiszonej botwinki możemy przygotować chłodnik, dodać rzodkiewkę, ogórek, szczypior, koper, jajko, awokado lub ugotowane ziemniaki i mamy gotowe danie, dla przypomnienia przepis na chłodnik z botwinki.
- Pamiętaj, im dłużej trwa fermentacja, tym kiszonka jest bardziej intensywna w smaku.
SzkatułkaCook 2020-05-15 18:39:56
Super przepis.
Chciałabym tylko zapytać skąd miałaś maślankę. Czy można użyć takiej sklepowej?
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2020-05-16 13:15:30
Tak, maślankę wykorzystałam sklepową, o dobrymy składzie 🙂
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.