Botwinka kiszona w czosnkowej maślance

Kiszona botwinka, idealna na letni chłodnik lub przekąskę. Wyjątkowy smak kiszonej botwinki w czosnkowej maślance. Spróbuj i delektuj się jej świeżością i intensywnym smakiem.

Jak przygotować wyjątkową kiszoną botwinkę na maślance, wzbogaconą intensywnymi smakiem czosnku?

Odkryj wyśmienitą kiszoną botwinkę przygotowaną na maślance. Pozwól sobie na wyjątkowe doznania kulinarne i ciesz się domową kiszoną botwinką pełną intensywnych smaków!

Była już kiszona botwina na kefirze teraz proponuję podobny ferment, ale tym razem na maślance. Ząbki czosnku zmiksowałam z maślanką i tym płynem zalałam warzywa. To niezwykłe połączenie botwinki, czosnkowej maślanki i aromatycznych przypraw, takich jak chrzan, nasiona kolendry i kminek sprawia, że ta kiszonka jest wyjątkowa.

botwinka kiszona w maślance

SKŁADNIKI

  • 1 - 2 pęczki botwiny z burakami
  • 1 - 1,5 l maślanki
  • 1 płaska łyżeczka soli na 500 ml maślanki
  • 1 ząbek czosnku na 500 ml maślanki
  • kawałek świeżego chrzanu, około 5 cm
  • opcjonalnie szczypta nasion kminku, mielonej kolendry

WYKONANIE

  1. Umyte liście i łodygi botwinki kroimy na kawałki, korzeń w cienkie plasterki lub w kostkę.
  2. Obrany czosnek miksujemy z częścią maślanki - 500 ml, około 1 - 2 minuty, następnie dodajemy pozostałą maślankę i sól, miksujemy do połączenia składników.
  3. Pokrojoną botwinę wkładamy do słoja, dorzucamy obrany i pokrojony na kawałki korzeń chrzanu oraz przyprawy.
  4. Całość zalewamy czosnkową maślanką i zamykamy słoik.
  5. Odstawiamy do fermentacji w temperaturze pokojowej na 2 - 3 tygodnie.
  6. Kiszonka w pierwszej fazie mocno pracuje, dlatego ważne jest aby nie zalewać maślanką słoja do pełna.
  7. Przez pierwszych kilka dni odkręcamy słoik 1 - 2 razy dziennie, aby kiszonkę odgazować.
  8. Po 2 - 3 tygodniach słój z kiszonką przenosimy do lodówki.

PORADY I WSKAZÓWKI

  • Pomysł na botwinę fermentowaną w maślance zmiksowanej z czosnkiem pochodzi z książki Aleksandra Barona Kiszonki i fermentacje.
  • Dodatek nasion kminku, kolendry i chrzanu to pomysł od Jarzynovej - Dominiki Wójciak. Jak się inspirować, to tylko od najlepszych.
  • Z ukiszonej botwinki możemy przygotować chłodnik, dodać rzodkiewkę, ogórek, szczypior, koper,  jajko, awokado lub ugotowane ziemniaki  i mamy  gotowe danie, dla przypomnienia przepis na chłodnik z botwinki.
  • Pamiętaj, im dłużej trwa fermentacja, tym kiszonka jest bardziej intensywna w smaku.

Zobacz również

Kiszona sezonowa sałatka z ogórków, papryki i szalotki

kiszona-sezonowa-salatka-z-ogorkow-papryki-i-szalotki

Kiszony koper włoski z burakiem - zdrowy ferment

kiszony-koper-wloski-z-burakiem-zdrowy-ferment

Kiszony czosnek

kiszony-czosnek

Kiszone pomidory. Domowe kiszone pomidorki koktajlowe

kiszone-pomidory-domowe-kiszone-pomidorki-koktajlowe

Komentarze

SzkatułkaCook 2020-05-15 18:39:56

Super przepis.
Chciałabym tylko zapytać skąd miałaś maślankę. Czy można użyć takiej sklepowej?

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2020-05-16 13:15:30

Tak, maślankę wykorzystałam sklepową, o dobrymy składzie 🙂

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj

Odkryj smaki

Kiszony czosnek


© Copyright 2024 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.