Kiszona marchewka w wstążkach - chrupiąca, lekko kwaśna i aromatyczna. Idealna kiszonka do obiadu, sałatki, wrapa albo jako przekąska prosto ze słoika.
Jak zrobić kiszoną marchewkę?
Kiszona marchewka to ciekawa alternatywa dla klasycznych ogórków czy kapusty. Wystarczy pokroić marchew w cienkie paski, ułożyć je ciasno w słoiku i zalać solanką z dodatkiem przypraw. Po kilku dniach kiszenia w temperaturze pokojowej zyskasz chrupiącą, lekko kwaśną i aromatyczną przekąskę, którą można jeść samodzielnie albo jako dodatek do obiadu.
Jak długo kisi się marchewka?
Już po 3 dniach marchewki będą miały charakter małosolny i pozostaną bardzo chrupiące. Jeśli zostawisz je w słoiku tydzień, kiszonka nabierze pełniejszego smaku i będzie idealna do dłuższego przechowywania. Dzięki temu możesz dopasować intensywność smaku do własnych upodobań, od lekko kwaśnej po mocniej ukiszoną i pikantną.

SKŁADNIKI na słoik około 500 ml
Solanka
WYKONANIE
- Marchewki obierz i pokrój obieraczką do warzyw na cienkie wstążki.
- Pociętymi marchewkami wypełnij słoik, możesz część pasków zwijać w ruloniki i ciasno ułożyć w słoiku.
- Dodaj przyprawy i dodatki, zalej ciepłą lub zimną solanką, tyle, żeby wszystko było przykryte płynem.
- Przykryć siateczką lub czymś dociskającym, zakręć słoik i odstaw w temperaturze pokojowej na 3 - 7 dni.
- Po 3 dniach marchewki będą małosolne, chrupiące.
- Po tygodniu kiszonka powinna być już gotowa, idealna na zimę.

PORADY I WSKAZÓWKI - FAQ
Jak najlepiej układać marchewki w słoiku?
Najwygodniej pokroić marchew w cienkie wstążki obieraczką do warzyw. Część pasków możesz zwinąć w ruloniki i ciasno ułożyć w słoiku, kiszonka będzie wyglądała efektownie i równomiernie się ukisi. Świetnie sprawdzi się również marchewka pokrojona w cienie słupki.
Jak długo kisić marchewkę?
Po 3 dniach marchewki będą chrupiące i małosolne, idealne do podjadania prosto ze słoika. Po tygodniu nabiorą intensywniejszego, kwaśnego smaku i będą nadawały się do dłuższego przechowywania.
Jakie przyprawy pasują do kiszonej marchewki?
Klasyczne dodatki, takie jak czosnek, chrzan czy gorczyca, możesz dodać koper, ziele angielskie albo liść laurowy. Świetnie sprawdzą się też przyprawy ostre, np. papryczka chili czy gochugaru, koreańska papryka, którą najbardziej lubię w kiszonkach.
Jak przechowywać kiszoną marchewkę?
Po zakończeniu procesu kiszenia marchewki najlepiej przenieść do lodówki. Dzięki temu zachowają chrupkość i świeżość nawet przez kilka tygodni.
Jakie są zalety kiszonej marchewki?
Kiszonki to naturalne źródło probiotyków wspierających odporność i trawienie. Kiszona marchewka zachowuje swoją chrupkość, a jednocześnie zyskuje lekko kwaśny, odświeżający smak. Takie marchewki to idealny do obiadu i kanapek.
Do czego podawać kiszoną marchewkę?
Sprawdzi się jako dodatek do obiadu, składnik wrapów i sałatek albo zdrowa przekąska między posiłkami. Możesz też używać jej jako kolorowej dekoracji dań, marchewkowe wstążki pięknie prezentują się na talerzu.
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.