Domowe przetwory - kiszonka z brukselki i buraczków
Kiszone brukselki - smaczne, zdrowe i chrupiące. W nadziei na uzyskanie pięknej czerwonej kiszonki, podobnie jak przy kalafiorze, postanowiłam dodać buraka. Już po tygodniu solanka była soczyście buraczkowa, brukselka, niestety nie.
Koloru nie potrafię określić, ale im dłużej mu się przyglądam tym bardziej mi się podoba ;-) Może dodałam za mało buraczków? Sprawdzę to kolejnym razem. Ważne, że brukselka wyszła bardzo smaczna!
Jeżeli jednak wolicie kiszonkę w bardziej zielonym kolorze buraczka możecie pominąć
>WYKONANIESKŁADNIKI
1 kg brukselki
3 ząbki czosnku
2 cm imbiru
2 cm chrzanu
1 duży burak czerwony
1 łyżeczka ziaren kozieradki
1 łyżeczka płatków ostrej papryki, u mnie najczęściej Gochugaru
solanka
>WYKONANIESOLANKA
1 łyżka soli kamiennej niejodowanej na 1 l przegotowanej wody.
KISZONA BRUKSELKA
Czosnek, chrzan i imbir obieramy i kroimy na cienkie plasterki. Buraka obieramy i kroimy na plasterki, następnie w cienkie słupki. Brukselkę myjemy i w razie potrzeby obieramy z wierzchnich liści.
Do dużego wyparzonego słoja (około 2 l) wkładamy w kolejności: kozieradkę, płatki papryki, czosnek, imbir, chrzan, słupki buraczków. Następnie wkładamy brukselki w całości, ciasno upychając, większe możemy przekroić na pół. Na koniec zalewamy ciepłą solanką tak, aby przykryła brukselki całkowicie.
Warzywa możemy docisnąć małym talerzykiem, szklanym wieczkiem od słoiczków typu Weck, kamieniem lub specjalnym dociskiem do kiszonek. Zamykamy słój i odstawiamy do fermentacji w temperaturze pokojowej na 7 - 10 dni. Przez pierwsze kilka dni można raz dziennie otworzyć słoik i wypuścić powietrze.
Brukselki, jeśli mamy ciepło w pomieszczeniu po około tygodniu mogą być już ukiszone, warto próbować. Jak kiszonka jest już gotowa przenieśmy słoik do lodówki lub w inne chłodne miejsce. Jeżeli jednak stwierdzimy, że jest za słabo ukiszona pozostawmy ją w temperaturze pokojowej na dłużej.
Koreańską grubo mieloną paprykę Gochugaru oraz kozieradkę możemy kupić w sklepach internetowych m.in. w Kuchnie Świata.
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.