Domowe przetwory - kiszonki. Buraczki kiszone z kalarepą

Uwielbiam kiszonki, szczególnie te z dodatkiem buraków. Czerwony burak, oprócz smaku nadaje kiszonym warzywom piękny kolor. Kalarepę kroimy w słupki, dzięki temu będzie chrupiąca i wyrazista w smaku.


Do kiszonych warzyw możemy dodawać różne przyprawy. Najczęściej są to ziele angielskie, ziarna pieprzu czy nasiona kopru. Tym razem, aby nadać kiszonce trochę orientalnego charakteru postawiłam na kozieradkę, kolendrę i gochugaru, .

Ziarna kozieradki, nasiona kolendry i paprykę w płatkach gochugaru można bez problemu kupić w sklepie internetowym Kuchnie Świata

SKŁADNIKI na duży słoik  - 2 l

  • 1 kg  kalarepy
  • 0,5 kg buraków
  • 2 ząbki czosnku
  • 15 g świeżego imbiru
  • 1/2 łyżeczki kozieradki
  • 1/2 łyżeczki nasion kolendry
  • 1  łyżeczka  Gochugaru (ostra papryka w płatkach stosowana do kimchi) lub kilka ziaren pieprzu
  • Solanka - mieszamy  1 l przegotowanej wody z 1 łyżką soli kamiennej niejodowanej
>WYKONANIE
  1. Buraka i kalarepę obieramy i kroimy w słupki, buraka w cienkie, kalarepę w grubsze.
  2. Obrany czosnek i imbir kroimy na cienkie plasterki.
  3. Pokrojone kalarepy i buraki układamy w wyparzonym słoju razem z czosnkiem, imbirem i przyprawami.
  4. Całość zalewamy solanką.
  5. Zamykamy słój i odstawiamy do fermentacji w temperaturze pokojowej na 4 - 5 dni.
  6. Przez pierwsze 2 - 3 dni otwieramy słój raz dziennie, aby kiszonkę odgazować.   
  7. Kalarepa po 4 - 5 dniach jest już gotowa i można  przenieść kiszonkę do lodówki.
  8. Jeżeli jednak uważacie, że jest za słabo ukiszona pozostawcie ją w temperaturze pokojowej na dłużej.

Smacznego i na zdrowie!

Zobacz również

Kiszony koper włoski, fenkuł z suszonymi morelami i czerwoną cebulą

kiszony-koper-wloski-fenkul-z-suszonymi-morelami-i-czerwona-cebula

Zakwas z buraczków czerwonych - zakwas na barszcz

zakwas-z-buraczkow-czerwonych-zakwas-na-barszcz

Botwinka kiszona w czosnkowej maślance

botwinka-kiszona-w-czosnkowej-maslance

Kiszony kalafior z burakiem - domowe przetwory z warzyw

kiszony-kalafior-z-burakiem-domowe-przetwory-z-warzyw

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.