Domowy ocet jabłkowy. Naturalny ocet z jabłek - domowe przetwory z jabłek. Jak zrobić ocet jabłkowy?
Jak zrobić ocet jabłkowy?
Do przygotowania domowego naturalnego octu jabłkowego nadają się praktycznie wszystkie jabłka. Najlepsze będą owoce z pewnego źródła, ekologiczne, bez chemicznych oprysków. Jeżeli użyjemy takich owoców wtedy nie musimy ich myć. Bakterie znajdujące się na skórce zaczną pożywiać się cukrem, co przyspieszy proces fermentacji.
Jakie jabłka są najlepsze do przygotowania naturalnego octu jabłkowego?
Tym razem przygotowałam ocet z tak zwanych jabłkowych spadów. Zostałam obdarowana koszem pachnących jabłek, nieznanej ani mi, ani właścicielce jabłonki odmiany. Jest to stare drzewo, jabłka są smaczne, a przede wszystkim, co przy fermentacji jest bardzo ważne - ekologiczne.
Jak długo fermentuje ocet jabłkowy?
Proces fermentacji octu jabłkowego trwa zazwyczaj od 4 do 6 tygodni i składa się z dwóch etapów. W pierwszym etapie, trwającym 2 - 3 tygodnie, cukry zawarte w jabłkach przekształcają się w alkohol dzięki działaniu dzikich drożdży. Następnie, przez kolejne 4 - 6 tygodnie, alkohol fermentuje w kwas octowy za sprawą bakterii kwasu octowego, nadając octowi charakterystyczny kwaśny smak. Długość fermentacji może być zależna między innymi od temperatury i ilości cukru w jabłkach.

SKŁADNIKI
WYKONANIE
- Cukier wymieszaj do jego rozpuszczenia w przegotowanej wodzie.
- Jabłka umyj, osusz, usuń zdrewniałe szypułki.
- Owoce pokrój na kawałki, umieść w dużym słoju i zalej letnią osłodzoną wodą.
- Jeżeli masz, dodaj starter w postaci domowego octu. Odrobina takiego octu przyspieszy fermentację.
- Owoce dociśnij, tak by nic nie wypływało na powierzchnię zalewy, w przeciwnym razie nastaw może zacząć pleśnieć. Możesz docisnąć małym talerzykiem, szklanym wieczkiem od słoiczków typ weck, kamieniem, małym słoiczkiem wypełnionym wodą lub specjalnymi dociskami do kiszonek.
- Słoik przykryj bawełnianą ściereczką lub kilkukrotnie złożoną gazą, zabezpiecz gumką lub sznurkiem i odstawiamy w ciepłe i ciemne miejsce.
- W pierwszej fazie następuje fermentacja alkoholowa, która trwa 2 - 3 tygodnie.
- Warto na początku fermentacji raz dziennie zamieszać zawartością słoja.
- Drugi etap to fermentacja octowa, która może potrwać około 4 - 6 tygodni.
- Gotowy ocet poznasz po lekkim zmętnieniu, przyjemnym zapachu jabłek i oczywiście octowym smaku.
- Gotowy ocet odcedź od owoców i przelej do butelek.
- Odstaw do dojrzewania najlepiej na kilka miesięcy a nawet lat.

PORADY I WSKAZÓWKI - FAQ
Kiedy ocet jabłkowy jest gotowy?
Ocet jest gotowy, gdy jest lekko mętny i ma przyjemny, kwaskowaty zapach oraz smak octowy. Nie powinien już pachnieć drożdżami ani alkoholem. Warto od czasu do czasu spróbować płynu, dobrze wykonany ocet ma delikatny aromat jabłek i wyraźny, kwaskowaty smak.
Jakie jabłka wybrać do domowego octu?
Najlepiej ekologiczne, niepryskane jabłka, bo skórka zawiera naturalne drożdże i bakterie niezbędne do fermentacji. Doskonałe są jabłkowe spady, unikaj jednak owoców mocno uszkodzonych lub zgniłych, które mogą zepsuć smak octu.
Czy warto używać startera do octu?
Dodanie domowego octu jabłkowego jako startera może przyspieszyć fermentację i zwiększyć szanse na uzyskanie wysokiej jakości octu. Jeśli robisz ocet po raz pierwszy, starter nie jest konieczny, ale ułatwia i stabilizuje proces.
Jak uniknąć pleśni podczas fermentacji?
W pierwszym etapie fermentacji alkoholowej jabłka muszą być całkowicie zanurzone w płynie. Regularne mieszanie zawartości słoja przez pierwsze 2 - 3 tygodnie pomaga równomiernie rozprowadzić drożdże i bakterie.
Jak zabezpieczyć słoik podczas fermentacji?
Zakryj słoik bawełnianą ściereczką lub gazą, aby zapewnić dostęp powietrza, jednocześnie chroniąc ocet przed owadami i kurzem. Materiał zabezpiecz gumką lub sznurkiem, by nie przesuwał się podczas fermentacji.
Jak przechowywać gotowy ocet jabłkowy?
Po zakończeniu fermentacji przechowuj ocet w szklanych butelkach w ciemnym i chłodnym miejscu. Z czasem nabiera głębi smaku, więc warto dać mu dojrzeć przed regularnym użyciem.
Wojciech 2022-09-14 03:39:19
pieknie
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2022-09-16 13:08:45
dziękuję
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.