Masło jabłkowe z Burbonem, kardamonem i pomarańczą. Bourbon Apple Butter, czyli długo gotowane powidła jabłkowe z dodatkiem burbonu i kardamonu

Jak przygotować masło jabłkowe z burbonem?

Czy w "maśle jabłkowym" jest masło? Czym w ogóle jest masło jabłkowe? W rzeczywistości masło jabłkowe nie zawiera masła, a nazwa "masło"  odnosi się do gęstej, nadającej się do smarowania konsystencji. Owoce gotujemy długo i powoli, dzięki czemu cukry owocowe karmelizują się, gęstnieją i zmieniają kolor na ciemny brąz. Następnie całość miksujemy i otrzymujemy gęsty, gładki i aksamitny mus jabłkowy. Masło jabłkowe jest  idealne do smarowania tostów, naleśników, może być dodatkiem do owsianek, koktajli, ciast.

Jakie dodatki sprawdzą się w maśle jabłkowym?

W tej wersji masło jabłkowe przygotowałam z dodatkiem burbonu, soku i otartej skórki pomarańczy oraz kardamonu. Do przygotowania masła polecam wykorzystać całe nasionka zielonego kardamonu. Kardamon to jedna z najdroższych po szafranie i wanilii przypraw świata. Kilka drobnych ziarenek kardamonu wrzuconych do gotujących się jabłek doda przyjemnej ostrości i świeżości. Zawsze staram się kupować kardamon cały (niemielony), gdzie nasionka ukryte są w zielonych strączkach. 

masło jabłkowe Apple Butter
masło jabłkowe

SKŁADNIKI

  • 3 kg jabłek
  • 200 ml wody
  • 150 ml whiskey Bourbon
  • 200 g ciemnego trzcinowego cukru Muscovado - Dark Muscovado
  • sok i otarta skórka z 1 dużej pomarańczy
  • nasionka z 3 - 4 kapsułek/strączków zielonego kardamonu
  • szczypta soli

WYKONANIE

  1. Jabłka obierz (albo nie, ja swoich nie obierałam), wytnij gniazda nasienne i pokrój na kawałki.
  2. Owoce przełóż do garnka z grubym dnem, dodaj wodę, burbon, cukier muskovado, kardamon, szczyptę soli oraz sok i skórkę z pomarańczy.
  3. Gotuj na wolnym ogniu, bez przykrycia przez około 2 - 3 godziny.
  4. Co jakiś czas mieszaj, pilnując, aby jabłka nie przywarły do dna garnka.
  5. Ostudź, przykryj i na drugi dzień powtórz gotowanie. 
  6. Jeżeli stwierdzisz, że powidła jabłkowe nie są odpowiednio gęste gotuj je dłużej lub powtórz gotowanie trzeciego dnia.  
  7. Pod koniec gotowania jabłka zmiksuj na gładki i jedwabisty mus.  
  8. Zmiksowane masło jabłkowe chwilę jeszcze gotuj, aż będzie odpowiednio gęste.
  9. Gorące masło jabłkowe przełóż do wyparzonych słoików i pasteryzuj.
masło jablkowe wolnowar

PORADY I WSKAZÓWKI

Jak zrobić masło jabłkowe  w wolnowarze

  • Jabłka obierz (albo nie, ja swoich nie obierałam), wytnij gniazda nasienne i pokrój na kawałki.
  • Owoce przełóż do misy wolnowaru dodaj wodę, burbon, cukier muskovado, kardamon, szczyptę soli oraz sok i skórkę z pomarańczy.
  • Ustaw opcję Low i czas gotowania na 10 godzin.  
  • Po 3 godzinach lekko uchyl pokrywkę (ja wkładam drewnianą łyżkę pomiędzy pokrywkę, a naczynie) i gotujemy dalej.
  • Po 10 godzinach wyłącz wolnowar, uchyl lub odkryj pokrywkę,niech się studzi, najlepiej do następnego dnia.
  • Drugiego dnia ustaw opcję Low i czas gotowania na 6 godzin.
  • Gotuj z uchylona pokrywką i co 2 godziny mieszaj, pilnując, aby masa nie przywierała do dna naczynia.
  • Na koniec owoce zmiksuj i gotuj dalej około 2 godziny z opcją Low, aż masa jabłkowa będzie gęsta.
  • Gorące masło jabłkowe przełóż do wyparzonych słoików i pasteryzuj.
  • Polecam również przepisy na Marmoladę cytrynową z wolnowaru i Powidła śliwkowe z wolnowaru

Zobacz również

Śliwkowy chutney z jabłkiem, cebulą i przyprawami

sliwkowy-chutney-z-jablkiem-cebula-i-przyprawami

Naturalny ocet jabłkowy - domowe przetwory z jabłek

naturalny-ocet-jablkowy-domowe-przetwory-z-jablek

Domowe powidła śliwkowe na trzy sposoby

powidla-sliwkowe-na-trzy-sposoby

Pigwówka - nalewka z pigwowca według receptury Pana Hieronima

pigwowka-nalewka-z-pigwowca-wedlug-receptury-pana-hieronima

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.