Bourbon Apple Butter, czyli długo gotowane powidła jabłkowe z dodatkiem burbonu i kardamonu
Czy w maśle jabłkowym jest masło? Czym w ogóle jest masło jabłkowe? W rzeczywistości masło jabłkowe nie zawiera masła, a nazwa "masło" odnosi się do gęstej, nadającej się do smarowania konsystencji. Owoce gotujemy długo i powoli, dzięki czemu cukry owocowe karmelizują się, gęstnieją i zmieniają kolor na ciemny brąz. Następnie całość miksujemy i otrzymujemy gęsty, gładki i aksamitny mus jabłkowy. Masło jabłkowe jest idealne do smarowania tostów, naleśników, może być dodatkiem do owsianek, koktajli, ciast.
![masło jabłkowe Apple Butter](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2020/12/maslo-jablkowe-595x858.jpg)
Swoje masło jabłkowe przygotowałam z dodatkiem burbonu, soku i otartej skórki pomarańczy oraz kardamonu. Do przygotowania masła polecam wykorzystać całe nasionka zielonego kardamonu. Kardamon to jedna z najdroższych po szafranie i wanilii przypraw świata. Kilka drobnych ziarenek kardamonu wrzuconych do gotujących się jabłek doda przyjemnej ostrości i świeżości. Zawsze staram się kupować kardamon cały (niemielony), gdzie nasionka ukryte są w zielonych kapsułkach.
![masło jabłkowe](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2020/12/jablka-595x858.jpg)
SKŁADNIKI
- 3 kg jabłek
- 200 ml wody
- 150 ml whiskey Bourbon
- 200 g ciemnego trzcinowego cukru Muscovado - Dark Muscovado
- sok i otarta skórka z 1 dużej pomarańczy
- nasionka z 3 - 4 kapsułek zielonego kardamonu
- szczypta soli
WYKONANIE
- Jabłka obieramy (albo nie, ja swoich nie obierałam), wycinamy gniazda nasienne i kroimy na kawałki.
- Owoce przekładamy do garnka z grubym dnem, dodajemy wodę, burbon, cukier muskovado, kardamon, szczyptę soli oraz sok i skórkę z pomarańczy.
- Gotujemy na wolnym ogniu, bez przykrycia przez około 2 - 3 godziny.
- Co jakiś czas mieszamy, pilnując, aby jabłka nie przywarły do dna garnka.
- Studzimy, przykrywamy i na drugi dzień powtarzamy gotowanie.
- Jeżeli stwierdzimy, że powidła jabłkowe nie są odpowiednio gęste gotujemy je dłużej lub powtarzamy gotowanie trzeciego dnia.
- Pod koniec gotowania jabłka miksujemy na gładki i jedwabisty mus.
- Zmiksowane masło jabłkowe chwilę jeszcze gotujemy, aż będzie gęste.
- Gorące masło jabłkowe przekładamy do wyparzonych słoików i pasteryzujemy.
Jak zrobić masło jabłkowe w wolnowarze
- Jabłka obieramy (albo nie, ja swoich nie obierałam), wycinamy gniazda nasienne i kroimy na kawałki.
- Owoce przekładamy do misy wolnowaru dodajemy wodę, burbon, cukier muskovado, kardamon, szczyptę soli oraz sok i skórkę z pomarańczy.
- Ustawiamy opcję Low i czas gotowania na 10 godzin.
- Po 3 godzinach lekko uchylamy pokrywkę (ja wkładam drewnianą łyżkę pomiędzy pokrywkę, a naczynie) i gotujemy dalej.
- Po 10 godzinach wyłączamy wolnowar, uchylamy lub odkrywamy pokrywkę i studzimy, najlepiej do następnego dnia.
- Drugiego dnia ustawiamy opcję Low i czas gotowania na 6 godzin.
- Gotujemy z uchylona pokrywką i co 2 godziny mieszamy, pilnując, aby masa nie przywierała do dna naczynia.
- Na koniec owoce miksujemy i gotujemy dalej około 2 godzi z opcją Low, aż masa jabłkowa będzie gęsta.
- Gorące masło jabłkowe przekładamy do wyparzonych słoików i pasteryzujemy.
![masło jablkowe wolnowar](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2020/12/maslo-jablkowe-wolnowar-595x858.jpg)
Polecam również
Marmoladę cytrynową z wolnowaru
Powidła śliwkowe z wolnowaru
Zobacz również
Śliwkowy chutney z jabłkiem, cebulą i przyprawami
![sliwkowy-chutney-z-jablkiem-cebula-i-przyprawami](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2020/10/5X9A5257-scaled.webp)
Domowe powidła śliwkowe na trzy sposoby
![powidla-sliwkowe-na-trzy-sposoby](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2020/09/5X9A5235-960x1440.webp)
Marmolada cytrynowa, marmolada cytronowa - tradycyjnie i z wolnowaru
![marmolada-cytrynowa-marmolada-cytronowa-tradycyjnie-i-z-wolnowaru](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2020/02/konfitura-z-cytronu.jpg)
Oxymel z sosny, octu jabłkowego i miodu
![oxymel-z-sosny-octu-jablkowego-i-miodu](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2023/05/5X9A4873-595x892.webp)
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.