Masło jabłkowe z Burbonem, kardamonem i pomarańczą

Przepis na masło jabłkowe bez masła z kardamonem, pomarańczą i Burbonem. Bourbon Apple Butter, czyli długo gotowane powidła jabłkowe z dodatkiem burbonu i kardamonu

Jak przygotować masło jabłkowe z burbonem bez masła?

Czy w maśle jabłkowym jest masło? Czym w ogóle jest masło jabłkowe? W rzeczywistości masło jabłkowe nie zawiera masła, a nazwa "masło" odnosi się do gęstej, nadającej się do smarowania konsystencji. Owoce gotujemy długo i powoli, dzięki czemu cukry owocowe karmelizują się, gęstnieją i zmieniają kolor na ciemny brąz. Następnie całość miksujemy i otrzymujemy gęsty, gładki i aksamitny mus jabłkowy. Masło jabłkowe jest idealne do smarowania tostów, naleśników, może być dodatkiem do owsianek, koktajli, ciast.

Jakie dodatki sprawdzą się w maśle jabłkowym?

W tej wersji masło jabłkowe przygotowałam z dodatkiem burbonu, soku i otartej skórki pomarańczy oraz kardamonu. Do przygotowania masła polecam wykorzystać całe nasionka zielonego kardamonu. Kardamon to jedna z najdroższych po szafranie i wanilii przypraw świata. Kilka drobnych ziarenek kardamonu wrzuconych do gotujących się jabłek doda przyjemnej ostrości i świeżości. Zawsze staram się kupować kardamon cały (niemielony), gdzie nasionka ukryte są w zielonych strączkach.

Do czego pasuje masło jabłkowe?

Masło jabłkowe to słodkie, intensywnie owocowe smarowidło, które świetnie komponuje się z różnorodnymi daniami. Świetnie pasuje do smarowania pieczywa, takiego jak tosty, chałka, chleb czy croissanty. Można je również wykorzystać jako nadzienie do naleśników, placków, gofrów czy pączków. Sprawdza się doskonale jako dodatek do owsianek i granoli oraz składnik deserów, takich jak ciasta, babeczki czy kremy. Jest też ciekawym dodatkiem do mięs, szczególnie wieprzowiny i kaczki, gdzie jego słodycz i lekka kwaskowatość wprowadzają ciekawy akcent do potrawy.

masło jabłkowe Apple Butter
masło jabłkowe

SKŁADNIKI

  • 3 kg jabłek
  • 200 ml wody
  • 150 ml whiskey Bourbon
  • 200 g ciemnego trzcinowego cukru Muscovado - Dark Muscovado
  • sok i otarta skórka z 1 dużej pomarańczy
  • nasionka z 3 - 4 kapsułek/strączków zielonego kardamonu
  • szczypta soli

WYKONANIE

  1. Jabłka obierz (albo nie, ja swoich nie obierałam), wytnij gniazda nasienne i pokrój na kawałki.
  2. Owoce przełóż do garnka z grubym dnem, dodaj wodę, burbon, cukier muskovado, kardamon, szczyptę soli oraz sok i skórkę z pomarańczy.
  3. Gotuj na wolnym ogniu, bez przykrycia przez około 2 - 3 godziny.
  4. Co jakiś czas mieszaj, pilnując, aby jabłka nie przywarły do dna garnka.
  5. Ostudź, przykryj i na drugi dzień powtórz gotowanie.
  6. Jeżeli stwierdzisz, że powidła jabłkowe nie są odpowiednio gęste gotuj je dłużej lub powtórz gotowanie trzeciego dnia.
  7. Pod koniec gotowania jabłka zmiksuj na gładki i jedwabisty mus.
  8. Zmiksowane masło jabłkowe chwilę jeszcze gotuj, aż będzie odpowiednio gęste.
  9. Gorące masło jabłkowe przełóż do wyparzonych słoików i pasteryzuj.
masło jablkowe wolnowar

PORADY I WSKAZÓWKI

Jak zrobić masło jabłkowe w wolnowarze

  • Jabłka obierz (albo nie, ja swoich nie obierałam), wytnij gniazda nasienne i pokrój na kawałki.
  • Owoce przełóż do misy wolnowaru dodaj wodę, burbon, cukier muskovado, kardamon, szczyptę soli oraz sok i skórkę z pomarańczy.
  • Ustaw opcję Low i czas gotowania na 10 godzin.
  • Po 3 godzinach lekko uchyl pokrywkę (ja wkładam drewnianą łyżkę pomiędzy pokrywkę, a naczynie) i gotujemy dalej.
  • Po 10 godzinach wyłącz wolnowar, uchyl lub odkryj pokrywkę,niech się studzi, najlepiej do następnego dnia.
  • Drugiego dnia ustaw opcję Low i czas gotowania na 6 godzin.
  • Gotuj z uchylona pokrywką i co 2 godziny mieszaj, pilnując, aby masa nie przywierała do dna naczynia.
  • Na koniec owoce zmiksuj i gotuj dalej około 2 godziny z opcją Low, aż masa jabłkowa będzie gęsta.
  • Gorące masło jabłkowe przełóż do wyparzonych słoików i pasteryzuj.
  • Polecam również przepisy na Marmoladę cytrynową z wolnowaru i Powidła śliwkowe z wolnowaru

Kategorie

Z KUCHNIPrzetwory

Zobacz również

Naturalny ocet jabłkowy - domowe przetwory z jabłek

naturalny-ocet-jablkowy-domowe-przetwory-z-jablek

Śliwkowy chutney z jabłkiem, cebulą i przyprawami

sliwkowy-chutney-z-jablkiem-cebula-i-przyprawami

Paprykowy czerwony dżem chili

paprykowy-czerwony-dzem-chili

Słodko pikantny mus z winogron. Mostarda - wyśmienity dodatek do serów, pasztetów, mięs i pieczywa

slodko-pikantny-mus-z-winogron-mostarda-wysmienity-dodatek-do-serow-pasztetow-mies-i-pieczywa

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj


© Copyright 2024 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.