Bourbon Apple Butter, czyli długo gotowane powidła jabłkowe z dodatkiem burbonu i kardamonu
Czy w maśle jabłkowym jest masło? Czym w ogóle jest masło jabłkowe? W rzeczywistości masło jabłkowe nie zawiera masła, a nazwa "masło" odnosi się do gęstej, nadającej się do smarowania konsystencji. Owoce gotujemy długo i powoli, dzięki czemu cukry owocowe karmelizują się, gęstnieją i zmieniają kolor na ciemny brąz. Następnie całość miksujemy i otrzymujemy gęsty, gładki i aksamitny mus jabłkowy. Masło jabłkowe jest idealne do smarowania tostów, naleśników, może być dodatkiem do owsianek, koktajli, ciast.

Swoje masło jabłkowe przygotowałam z dodatkiem burbonu, soku i otartej skórki pomarańczy oraz kardamonu. Do przygotowania masła polecam wykorzystać całe nasionka zielonego kardamonu. Kardamon to jedna z najdroższych po szafranie i wanilii przypraw świata. Kilka drobnych ziarenek kardamonu wrzuconych do gotujących się jabłek doda przyjemnej ostrości i świeżości. Zawsze staram się kupować kardamon cały (niemielony), gdzie nasionka ukryte są w zielonych kapsułkach.

SKŁADNIKI
- 3 kg jabłek
- 200 ml wody
- 150 ml whiskey Bourbon
- 200 g ciemnego trzcinowego cukru Muscovado - Dark Muscovado
- sok i otarta skórka z 1 dużej pomarańczy
- nasionka z 3 - 4 kapsułek zielonego kardamonu
- szczypta soli
WYKONANIE
- Jabłka obieramy (albo nie, ja swoich nie obierałam), wycinamy gniazda nasienne i kroimy na kawałki.
- Owoce przekładamy do garnka z grubym dnem, dodajemy wodę, burbon, cukier muskovado, kardamon, szczyptę soli oraz sok i skórkę z pomarańczy.
- Gotujemy na wolnym ogniu, bez przykrycia przez około 2 - 3 godziny.
- Co jakiś czas mieszamy, pilnując, aby jabłka nie przywarły do dna garnka.
- Studzimy, przykrywamy i na drugi dzień powtarzamy gotowanie.
- Jeżeli stwierdzimy, że powidła jabłkowe nie są odpowiednio gęste gotujemy je dłużej lub powtarzamy gotowanie trzeciego dnia.
- Pod koniec gotowania jabłka miksujemy na gładki i jedwabisty mus.
- Zmiksowane masło jabłkowe chwilę jeszcze gotujemy, aż będzie gęste.
- Gorące masło jabłkowe przekładamy do wyparzonych słoików i pasteryzujemy.
Jak zrobić masło jabłkowe w wolnowarze
- Jabłka obieramy (albo nie, ja swoich nie obierałam), wycinamy gniazda nasienne i kroimy na kawałki.
- Owoce przekładamy do misy wolnowaru dodajemy wodę, burbon, cukier muskovado, kardamon, szczyptę soli oraz sok i skórkę z pomarańczy.
- Ustawiamy opcję Low i czas gotowania na 10 godzin.
- Po 3 godzinach lekko uchylamy pokrywkę (ja wkładam drewnianą łyżkę pomiędzy pokrywkę, a naczynie) i gotujemy dalej.
- Po 10 godzinach wyłączamy wolnowar, uchylamy lub odkrywamy pokrywkę i studzimy, najlepiej do następnego dnia.
- Drugiego dnia ustawiamy opcję Low i czas gotowania na 6 godzin.
- Gotujemy z uchylona pokrywką i co 2 godziny mieszamy, pilnując, aby masa nie przywierała do dna naczynia.
- Na koniec owoce miksujemy i gotujemy dalej około 2 godzi z opcją Low, aż masa jabłkowa będzie gęsta.
- Gorące masło jabłkowe przekładamy do wyparzonych słoików i pasteryzujemy.

Polecam również
Marmoladę cytrynową z wolnowaru
Powidła śliwkowe z wolnowaru
Zobacz również
Śliwkowy chutney z jabłkiem, cebulą i przyprawami

Domowe powidła śliwkowe na trzy sposoby

Marmolada cytrynowa, marmolada cytronowa - tradycyjnie i z wolnowaru

Kapusta kiszona w dębowej beczce - domowe przetwory

Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.