Masło jabłkowe z Burbonem, kardamonem i pomarańczą. Bourbon Apple Butter, czyli długo gotowane powidła jabłkowe z dodatkiem burbonu i kardamonu
Jak przygotować masło jabłkowe z burbonem?
Czy w "maśle jabłkowym" jest masło? Czym w ogóle jest masło jabłkowe? W rzeczywistości masło jabłkowe nie zawiera masła, a nazwa "masło" odnosi się do gęstej, nadającej się do smarowania konsystencji. Owoce gotujemy długo i powoli, dzięki czemu cukry owocowe karmelizują się, gęstnieją i zmieniają kolor na ciemny brąz. Następnie całość miksujemy i otrzymujemy gęsty, gładki i aksamitny mus jabłkowy. Masło jabłkowe jest idealne do smarowania tostów, naleśników, może być dodatkiem do owsianek, koktajli, ciast.
Jakie dodatki sprawdzą się w maśle jabłkowym?
W tej wersji masło jabłkowe przygotowałam z dodatkiem burbonu, soku i otartej skórki pomarańczy oraz kardamonu. Do przygotowania masła polecam wykorzystać całe nasionka zielonego kardamonu. Kardamon to jedna z najdroższych po szafranie i wanilii przypraw świata. Kilka drobnych ziarenek kardamonu wrzuconych do gotujących się jabłek doda przyjemnej ostrości i świeżości. Zawsze staram się kupować kardamon cały (niemielony), gdzie nasionka ukryte są w zielonych strączkach.
SKŁADNIKI
- 3 kg jabłek
- 200 ml wody
- 150 ml whiskey Bourbon
- 200 g ciemnego trzcinowego cukru Muscovado - Dark Muscovado
- sok i otarta skórka z 1 dużej pomarańczy
- nasionka z 3 - 4 kapsułek/strączków zielonego kardamonu
- szczypta soli
WYKONANIE
- Jabłka obierz (albo nie, ja swoich nie obierałam), wytnij gniazda nasienne i pokrój na kawałki.
- Owoce przełóż do garnka z grubym dnem, dodaj wodę, burbon, cukier muskovado, kardamon, szczyptę soli oraz sok i skórkę z pomarańczy.
- Gotuj na wolnym ogniu, bez przykrycia przez około 2 - 3 godziny.
- Co jakiś czas mieszaj, pilnując, aby jabłka nie przywarły do dna garnka.
- Ostudź, przykryj i na drugi dzień powtórz gotowanie.
- Jeżeli stwierdzisz, że powidła jabłkowe nie są odpowiednio gęste gotuj je dłużej lub powtórz gotowanie trzeciego dnia.
- Pod koniec gotowania jabłka zmiksuj na gładki i jedwabisty mus.
- Zmiksowane masło jabłkowe chwilę jeszcze gotuj, aż będzie odpowiednio gęste.
- Gorące masło jabłkowe przełóż do wyparzonych słoików i pasteryzuj.
PORADY I WSKAZÓWKI
Jak zrobić masło jabłkowe w wolnowarze
- Jabłka obierz (albo nie, ja swoich nie obierałam), wytnij gniazda nasienne i pokrój na kawałki.
- Owoce przełóż do misy wolnowaru dodaj wodę, burbon, cukier muskovado, kardamon, szczyptę soli oraz sok i skórkę z pomarańczy.
- Ustaw opcję Low i czas gotowania na 10 godzin.
- Po 3 godzinach lekko uchyl pokrywkę (ja wkładam drewnianą łyżkę pomiędzy pokrywkę, a naczynie) i gotujemy dalej.
- Po 10 godzinach wyłącz wolnowar, uchyl lub odkryj pokrywkę,niech się studzi, najlepiej do następnego dnia.
- Drugiego dnia ustaw opcję Low i czas gotowania na 6 godzin.
- Gotuj z uchylona pokrywką i co 2 godziny mieszaj, pilnując, aby masa nie przywierała do dna naczynia.
- Na koniec owoce zmiksuj i gotuj dalej około 2 godziny z opcją Low, aż masa jabłkowa będzie gęsta.
- Gorące masło jabłkowe przełóż do wyparzonych słoików i pasteryzuj.
- Polecam również przepisy na Marmoladę cytrynową z wolnowaru i Powidła śliwkowe z wolnowaru
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.