
Cytron zwany również cedratem, próbowaliście? Charakterystyczną cechą tych owoców jest jego lekko słodkawe i bardzo grube albedo i niewielka ilość kwaśnego miąższu. Parę kilo cytronów dotarło do mnie bezpośrednio od producenta z Sycylii. Przygotuję z nich pyszną marmoladę inspirując się przepisem również prosto z Sycylii.* W tym przepisie do marmolady wykorzystujemy całe owoce, dlatego warto zadbać o to, aby cytryny były ekologiczne.
Tym razem proponuję wersję marmolady przygotowaną tradycyjnie i z wolnowaru.

MARMOLADA Z CYTRONU lub MARMOLADA Z CYTRYN
Składniki
1 kg owoców cytronu lub cytryn
pestki (nie wyrzucamy)
800 g cukru
400 ml wody + 150 ml
Wykonanie
Cytryny dokładnie myjemy. Jeżeli nie jesteśmy pewni czy cytryny są ekologiczne dodatkowo szorujemy i przelewamy wrzącą wodą. Kroimy cytryny na cztery, a następnie w bardzo cieniutkie plasterki. Pestek nie wyrzucamy, zawijamy wszystkie w gazę.
Pokrojone cytryny wkładamy do garnka, wrzucamy zawinięte w gazę pestki i zalewamy 150 ml wody.
Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy cały czas mieszając, aż woda całkowicie wyparuje.
W międzyczasie do innego garnka wlewamy 400 ml wody i wsypujemy cukier. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy do momentu kiedy uzyskamy cukrowy syrop.
Syrop przelewamy do garnka z cytrynami. Po raz kolejny doprowadzamy do wrzenia i gotujemy około 15 minut, cały czas mieszając. Pestki powinny cały czas być zanurzone w cytrynowym musie.
Garnek z marmoladą odstawiamy najlepiej na całą noc, aby z pestek wydobyła się odpowiednia ilość pektyn odpowiedzialnych za stałą konsystencję marmolady.
Następnego dnia całość ponownie zagotowujemy, wyjmujemy gazik z pestkami i gorącą marmoladę przelewamy do słoików. Odwracamy słoiki dnem do góry i pozostaw do ostygnięcia. Słoiki z marmoladą możemy pasteryzować.

MARMOLADA Z CYTRONU LUB CYTRY Z WOLNOWARU
Umyte i pokrojone cytryny wkładamy do misy wolnowaru, razem z gazikiem z pestkami i zalewamy 150 ml wody. Ustawiamy poziom LOW na 4 godziny. Po tym czasie wlewamy do cytryn gorący syrop cukrowy i ustawiamy poziom LOW na 2 godziny. Wolnowar z marmoladą pozostawiamy najlepiej na całą noc, aby z pestek wydobyła się odpowiednia ilość pektyn odpowiedzialnych za stałą konsystencję marmolady.
Następnego dnia ponownie ustawiamy poziom LOW na 1 godzinę, wyjmujemy gazik z pestkami i gorącą marmoladę przelewamy do słoików. Słoiki z marmoladą pasteryzujemy.
SYROP CUKROWY
Do garnka wlewamy 400 ml wody i wsypujemy cukier. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy do momentu kiedy uzyskamy cukrowy syrop.
Smacznego!
* inspiracja In Campagna
ależ wspaniała! zapisuję 😀 co to musi być za zapach ♥
oj, pachnie cudownie 🙂
Cytrony widywałam będąc we Francji i Włoszech, ale tu tego nie kupie, szkoda, bo przepis wydaje się fascynujący, a do tego w wolnowarze, to znaczy praktycznie zero pracy, samo się zrobi.
Te cytrony zamówiłam w ekologicznym gospodarstwie na Sycylii. Myślę, że z soczystych i dojrzałych cytryn taka marmolada wyjdzie również smaczna 🙂
Mieszkałam 16 lat na Sycylii i miałam cytryny na skrzynki i pomarańcze Szkoda że Twojego przepisu nie miałam właśnie wtedy nigdy nie wiedziałam co mam robić z tymi cytrynami
Wielka szkoda, a to właśnie przepis z Sycylii 🙂
Nigdy nie jadłam takiej konfitury, a tu proszę taki łatwy przepis. Z przyjemnością ją wykonam, bo aż jestem ciekawa jak ona smakuje 🙂
Przygarnęłabym z chęcią słoiczek tego cudu☺️Mniam, ależ to musi być pyszne☺️
😉 … bardzo pyszne 🙂
Jestem pod wrażeniem 🙂 muszę zrobić taką marmoladę. Ciekawa jestem jak smakuje bo zdjęcia mnie powaliły 🙂
Dziękuję 🙂 …a marmolada smakuje mega cytrynowo 🙂
Twoje zdjęcia jak zawsze są obłędne. Jeśli ta marmolada smakuje choć w połowie tak jak wygląda, to ja ją kupuję!
Dziękuję Małgosiu 🙂 a marmolada jest przepyszna, właśnie przeszła test z camembertem … petarda!
Cytronu nigdy nie miałam okazji spróbować. Wyobrażam sobie ten zapach, który unosi się w domu przy produkcji tej marmoladki :))
Pozdrawiam ciepło, Agness:)
To też mój pierwszy raz i już wiem, że nie ostatni 🙂
Robię w każdym sezonie. U nas wciąż rzadkie owoce. A dzisiaj dojechała nowa dostawa. Będą też konfitury z gorzkich pomarańczy.
Też myślę o kolejnym zamówieniu 😉
Jestem właśnie w trakcie robienia przetworów z pomarańczy i cytryn. Z miłą chęcią wypróbuję i Twój przepis. Zdjęcia bardzo apetyczne. :)))
O, z całych pomarańczy marmolada też będzie pyszna. Tylko pewnie trzeba będzie zmniejszyć ilość cukru…
Zapowiada się mega smakowicie 🙂
… bardzo smakowicie 😉
Jaki to musi być zapach! CHCĘ! Posmarowałabym nią rogaliki <3
Rogaliki z cytrusową marmoladą to bardzo dobry pomysł 🙂