Cytron zwany również cedratem, próbowaliście? Charakterystyczną cechą tych owoców jest jego lekko słodkawe i bardzo grube albedo i niewielka ilość kwaśnego miąższu. Parę kilo cytronów dotarło do mnie bezpośrednio od producenta z Sycylii. Przygotuję z nich pyszną marmoladę inspirując się przepisem również prosto z Sycylii.* W tym przepisie do marmolady wykorzystujemy całe owoce, dlatego warto zadbać o to, aby cytryny były ekologiczne.

Tym razem proponuję wersję marmolady przygotowaną tradycyjnie i z wolnowaru.


MARMOLADA Z CYTRONU lub MARMOLADA Z CYTRYN

Składniki

1 kg owoców cytronu lub cytryn

pestki  (nie wyrzucamy)

800 g cukru

400 ml wody + 150 ml

Wykonanie

Cytryny dokładnie myjemy. Jeżeli nie jesteśmy pewni czy cytryny są ekologiczne dodatkowo szorujemy i przelewamy wrzącą wodą. Kroimy cytryny na cztery, a następnie w bardzo cieniutkie plasterki. Pestek nie wyrzucamy, zawijamy wszystkie w gazę.

Pokrojone cytryny wkładamy do garnka, wrzucamy zawinięte w gazę pestki i zalewamy 150 ml wody.
Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy cały czas mieszając, aż woda całkowicie wyparuje.
W międzyczasie do innego garnka wlewamy 400 ml wody i wsypujemy cukier. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy do momentu kiedy uzyskamy cukrowy syrop.
Syrop przelewamy do garnka z cytrynami. Po raz kolejny doprowadzamy do wrzenia i gotujemy około  15 minut, cały czas mieszając. Pestki powinny cały czas być zanurzone w cytrynowym musie.
Garnek z marmoladą odstawiamy najlepiej na całą noc, aby z pestek wydobyła się odpowiednia ilość pektyn odpowiedzialnych za stałą konsystencję marmolady.
Następnego dnia całość ponownie zagotowujemy, wyjmujemy gazik z pestkami i gorącą marmoladę przelewamy do słoików. Odwracamy słoiki dnem do góry i pozostaw do ostygnięcia. Słoiki z marmoladą możemy pasteryzować.


MARMOLADA Z CYTRONU LUB CYTRY Z WOLNOWARU

Umyte i pokrojone cytryny wkładamy do misy wolnowaru, razem z gazikiem z pestkami i zalewamy 150 ml wody. Ustawiamy poziom LOW na 4 godziny. Po tym czasie wlewamy do cytryn gorący syrop cukrowy i ustawiamy poziom LOW na 2 godziny. Wolnowar z marmoladą pozostawiamy najlepiej na całą noc, aby z pestek wydobyła się odpowiednia ilość pektyn odpowiedzialnych za stałą konsystencję marmolady.
Następnego dnia ponownie ustawiamy poziom LOW na 1 godzinę, wyjmujemy gazik z pestkami i gorącą marmoladę przelewamy do słoików. Słoiki z marmoladą pasteryzujemy.

SYROP CUKROWY
Do garnka wlewamy 400 ml wody i wsypujemy cukier. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy do momentu kiedy uzyskamy cukrowy syrop.

Smacznego!

* inspiracja In Campagna

Zobacz również

Kandyzowane kumkwaty z miodem, cynamonem, anyżem i likierem pomarańczowym

kandyzowane-kumkwaty-z-miodem-cynamonem-anyzem-i-likierem-pomaranczowym

Ekspresowa konfitura z pomarańczy, marchwi i imbiru

ekspresowa-konfitura-z-pomaranczy-marchwi-i-imbiru

Masło jabłkowe z Burbonem, kardamonem i pomarańczą

maslo-jablkowe-z-burbonem-kardamonem-i-pomarancza

Gęsina z warzywami i pomarańczą przygotowana w wolnowarze

gesina-z-warzywami-i-pomarancza-przygotowana-w-wolnowarze

Komentarze

Justyna 2020-02-26 00:50:16

ależ wspaniała! zapisuję :D co to musi być za zapach ♥

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2020-02-26 10:57:32

oj, pachnie cudownie 🙂

Odpowiedz

Iwona Banach 2020-02-26 10:49:41

Cytrony widywałam będąc we Francji i Włoszech, ale tu tego nie kupie, szkoda, bo przepis wydaje się fascynujący, a do tego w wolnowarze, to znaczy praktycznie zero pracy, samo się zrobi.

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2020-02-26 10:54:43

Te cytrony zamówiłam w ekologicznym gospodarstwie na Sycylii. Myślę, że z soczystych i dojrzałych cytryn taka marmolada wyjdzie również smaczna 🙂

Odpowiedz

Kasia Franiszyn-Luciano 2020-02-26 13:43:17

Mieszkałam 16 lat na Sycylii i miałam cytryny na skrzynki i pomarańcze Szkoda że Twojego przepisu nie miałam właśnie wtedy nigdy nie wiedziałam co mam robić z tymi cytrynami

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2020-02-26 17:12:09

Wielka szkoda, a to właśnie przepis z Sycylii 🙂

Odpowiedz

Papierowa Łowczyni 2020-02-26 12:24:55

Nigdy nie jadłam takiej konfitury, a tu proszę taki łatwy przepis. Z przyjemnością ją wykonam, bo aż jestem ciekawa jak ona smakuje :)

Odpowiedz

Marzena 2020-02-26 14:07:29

Przygarnęłabym z chęcią słoiczek tego cudu☺️Mniam, ależ to musi być pyszne☺️

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2020-02-26 17:07:00

😉 ... bardzo pyszne 🙂

Odpowiedz

Ania 2020-02-26 18:43:54

Jestem pod wrażeniem :) muszę zrobić taką marmoladę. Ciekawa jestem jak smakuje bo zdjęcia mnie powaliły :)

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2020-02-26 19:07:50

Dziękuję 🙂 ...a marmolada smakuje mega cytrynowo 🙂

Odpowiedz

Małgorzata Kijowska 2020-02-26 19:17:47

Twoje zdjęcia jak zawsze są obłędne. Jeśli ta marmolada smakuje choć w połowie tak jak wygląda, to ja ją kupuję!

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2020-02-26 20:03:24

Dziękuję Małgosiu 🙂 a marmolada jest przepyszna, właśnie przeszła test z camembertem ... petarda!

Odpowiedz

Klimaty Agness 2020-02-26 19:30:56

Cytronu nigdy nie miałam okazji spróbować. Wyobrażam sobie ten zapach, który unosi się w domu przy produkcji tej marmoladki :))
Pozdrawiam ciepło, Agness:)

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2020-02-26 20:04:32

To też mój pierwszy raz i już wiem, że nie ostatni 🙂

Odpowiedz

Anna 2020-02-26 21:02:56

Robię w każdym sezonie. U nas wciąż rzadkie owoce. A dzisiaj dojechała nowa dostawa. Będą też konfitury z gorzkich pomarańczy.

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2020-02-26 21:06:20

Też myślę o kolejnym zamówieniu 😉

Odpowiedz

AniaM. 2020-02-26 23:25:58

Jestem właśnie w trakcie robienia przetworów z pomarańczy i cytryn. Z miłą chęcią wypróbuję i Twój przepis. Zdjęcia bardzo apetyczne. :)))

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2020-02-27 00:52:40

O, z całych pomarańczy marmolada też będzie pyszna. Tylko pewnie trzeba będzie zmniejszyć ilość cukru...

Odpowiedz

Cztery Fajery - blog kulinarny 2020-02-26 23:47:28

Zapowiada się mega smakowicie :)

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2020-02-27 00:49:04

... bardzo smakowicie 😉

Odpowiedz

Po prostu MAMA 2020-02-27 00:26:59

Jaki to musi być zapach! CHCĘ! Posmarowałabym nią rogaliki <3

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2020-02-27 00:48:26

Rogaliki z cytrusową marmoladą to bardzo dobry pomysł 🙂

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.