Śródziemnomorski smak i aromat w prostym, szybkim i orzeźwiającym carpaccio z cytronem, granatem, szalotką i chili. Sycylijska przygoda na talerzu - sałatka z cedratem
Jak wykorzystać cytron w kuchni?
Cytron, zwany również cedratem, to wyjątkowy cytrus o intensywnym aromacie i oryginalnym smaku. Dzięki grubej skórce i charakterystycznej strukturze idealnie sprawdza się w orzeźwiających sałatkach, takich jak carpaccio z dodatkiem granatu, szalotki i chili.
Jak przygotować sałatkę carpaccio z cytronu z granatem?
Podczas warsztatów fotograficznych na Sycylii miałam przyjemność odkrywać nie tylko tajniki fotografii, ale także kulinarne skarby tej pięknej wyspy. To właśnie tam, wśród malowniczych krajobrazów i intensywnych aromatów pierwszy raz spróbowałam sałatki z cytronem. Przywiozłam kilka owoców do domu i zainspirowana lokalną kuchnią przygotowałam swoją wersję sałatki. To sałatka w formie carpaccio z cytronu z pestkami granatu, świeżym tymiankiem, aromatyczną szalotką, oliwą i odrobiną płatków chili - pyszna, prosta i orzeźwiająca!
SKŁADNIKI
WYKONANIE
- Umyty cytron kroimy w cienkie plastry i układamy na płaskim talerzu.
- Szalotkę kroimy w krążki i rozkładamy na plastrach cytronu.
- Z oliwy, soku z cytryny, miodu i chili przygotowujemy sos.
- Doprawiamy sos solą i pieprzem.
- Skrapiamy sosem sałatkę.
- Na koniec całość posypujemy pestkami granatu i świeżymi ziołami.
PORADY I WSKAZÓWKI
- Jeżeli chcesz, możesz obrać przed krojeniem cytron, cienko z żółtej skórki.
- Cytrony, których użyłam pochodzą z bio farmy z Sycylii, więc pozostawiłam skórkę, którą lubię i która dodaje urody sałatce.
- To prosta, szybka i orzeźwiająca sałatka, ale możesz ją wzbogacić i dodać jeszcze ser.
- Do tej sałatki pysznym dodatkiem będzie pokruszony ser feta lub ser pleśniowy typu camembert albo ser z niebieską pleśnią.
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.