Śródziemnomorski smak i aromat w prostym, szybkim i orzeźwiającym carpaccio z cytronem, granatem, szalotką i chili. Sycylijska przygoda na talerzu - sałatka z cedratem
Cytron, znany również jako cedrat, to wyjątkowy gatunek cytrusów, który charakteryzuje się dużym rozmiarem i grubsza skórką w porównaniu do tradycyjnych cytryn. Poza swoim imponującym wyglądem, cytron ma intensywny, cytrusowy aromat i wyjątkowy smak.
Podczas warsztatów fotograficznych na Sycylii miałam przyjemność odkrywać nie tylko tajniki fotografii, ale także kulinarne skarby tej pięknej wyspy. To właśnie tam, wśród malowniczych krajobrazów i intensywnych aromatów pierwszy raz spróbowałam sałatki z cytronem. Przywiozłam kilka owoców do domu i zainspirowana lokalną kuchnią przygotowałam swoją wersję sałatki. To sałatka w formie carpaccio z cytronu z pestkami granatu, świeżym tymiankiem, aromatyczną szalotką, oliwą i odrobiną płatków chili - pyszna, prosta i orzeźwiająca!
![sałatka carpaccio z cytronu czyli cedratu](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2024/03/IMG_3541-2-960x1440.webp)
SKŁADNIKI
- cytron
- pestki granatu
- szalotka
- tymianek, pietruszka lub bazylia
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka miodu
- płatki chili do smaku
- świeżo mielony pieprz do smaku
- sól do smaku
WYKONANIE
- Umyty cytron kroimy w cienkie plastry i układamy na płaskim talerzu.
- Szalotkę kroimy w krążki i rozkładamy na plastrach cytronu.
- Z oliwy, soku z cytryny, miodu i chili przygotowujemy sos.
- Doprawiamy sos solą i pieprzem.
- Skrapiamy sosem sałatkę.
- Na koniec całość posypujemy pestkami granatu i świeżymi ziołami.
![cytron cedrat kuchnia śródziemnomorska](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2024/03/IMG_3499-960x1440.webp)
PORADY I WSKAZÓWKI
- Jeżeli chcesz, możesz obrać przed krojeniem cytron, cienko z żółtej skórki.
- Cytrony, których użyłam pochodzą z bio farmy z Sycylii, więc pozostawiłam skórkę, którą lubię i która dodaje urody sałatce.
- To prosta, szybka i orzeźwiająca sałatka, ale możesz ją wzbogacić i dodać jeszcze ser.
- Do tej sałatki pysznym dodatkiem będzie pokruszony ser feta lub ser pleśniowy typu camembert albo ser z niebieską pleśnią.
Tagi
kolacjaprzekąskasałatkaszalotkagranatytymianekcytrusykuchnie światacarpacciocytronkuchnia śródziemnomorskazimamarzecZobacz również
Sałatka z młodych liści z serem feta mango i granatem
![salatka-z-mlodych-lisci-z-serem-feta-mango-i-granatem](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2024/06/salatka-mango-ser-feta-zielone-salaty.webp)
Sheng Jian Bao - chińskie Smażone bułeczki z Szanghaju
![sheng-jian-bao-chinskie-smazone-buleczki-z-szanghaju](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2024/02/IMG_2306-960x1440.webp)
Smażony łosoś z balsamicznymi wiśniami z tymiankiem i różowym pieprzem
![smazony-losos-z-balsamicznymi-wisniami-z-tymiankiem-i-rozowym-pieprzem](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2023/08/IMG_0407-960x1440.webp)
Sałatka z pomidorów z granatem, szalotką, ziołami i mini mozzarellą
![salatka-z-pomidorow-z-granatem-szalotka-ziolami-i-mini-mozzarella](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2023/08/IMG_0353-960x1440.webp)
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.