Sycylijska przygoda na talerzu - sałatka z cytronu

Śródziemnomorski smak i aromat w prostym, szybkim i orzeźwiającym carpaccio z cytronem, granatem, szalotką i chili. Sycylijska przygoda na talerzu - sałatka z cedratem

Jak wykorzystać cytron w kuchni?

Cytron, zwany również cedratem, to wyjątkowy cytrus o intensywnym aromacie i oryginalnym smaku. Dzięki grubej skórce i charakterystycznej strukturze idealnie sprawdza się w orzeźwiających sałatkach, takich jak carpaccio z dodatkiem granatu, szalotki i chili.

Jak przygotować sałatkę carpaccio z cytronu z granatem?

Podczas warsztatów fotograficznych na Sycylii miałam przyjemność odkrywać nie tylko tajniki fotografii, ale także kulinarne skarby tej pięknej wyspy. To właśnie tam, wśród malowniczych krajobrazów i intensywnych aromatów pierwszy raz spróbowałam sałatki z cytronem. Przywiozłam kilka owoców do domu i zainspirowana lokalną kuchnią przygotowałam swoją wersję sałatki. To sałatka w formie carpaccio z cytronu z pestkami granatu, świeżym tymiankiem, aromatyczną szalotką, oliwą i odrobiną płatków chili - pyszna, prosta i orzeźwiająca!

sałatka carpaccio z cytronu czyli cedratu

SKŁADNIKI

  • cytron
  • pestki granatu
  • szalotka
  • tymianek, pietruszka lub bazylia
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka miodu
  • płatki chili do smaku
  • świeżo mielony pieprz do smaku
  • sól do smaku

WYKONANIE

  1. Umyty cytron kroimy w cienkie plastry i układamy na płaskim talerzu.
  2. Szalotkę kroimy w krążki i rozkładamy na plastrach cytronu.
  3. Z oliwy, soku z cytryny, miodu i chili przygotowujemy sos.
  4. Doprawiamy sos solą i pieprzem.
  5. Skrapiamy sosem sałatkę.
  6. Na koniec całość posypujemy pestkami granatu i świeżymi ziołami.
cytron cedrat kuchnia śródziemnomorska

PORADY I WSKAZÓWKI

  • Jeżeli chcesz, możesz obrać przed krojeniem cytron, cienko z żółtej skórki.
  • Cytrony, których użyłam pochodzą z bio farmy z Sycylii, więc pozostawiłam skórkę, którą lubię i która dodaje urody sałatce.
  • To prosta, szybka i orzeźwiająca sałatka, ale możesz ją wzbogacić i dodać jeszcze ser.
  • Do tej sałatki pysznym dodatkiem będzie pokruszony ser feta lub ser pleśniowy typu camembert albo ser z niebieską pleśnią.

Zobacz również

Nalewka z granatu

nalewka-z-granatu

Mini tarty, tartaletki, quiche z kurkami

mini-tarty-tartaletki-quiche-z-kurkami

Sałatka z cukinii z czosnkiem, miętą i chili

salatka-z-cukinii-z-czosnkiem-mieta-i-chili

Kiszona sezonowa sałatka z ogórków, papryki i szalotki

kiszona-sezonowa-salatka-z-ogorkow-papryki-i-szalotki

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj


© Copyright 2024 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.