Domowe powidła ze śliwek węgierek na trzy sposoby: według Monatowej, tradycyjne i z wolnowaru bez cukru. Domowe przetwory - wybierz metodę, która Ci najbardziej odpowiada.

POWIDŁA ZE ŚLIWEK WEDŁUG MONATOWEJ

"Powidła ze śliwek najlepiej jest smażyć z końcem września lub początkiem października, gdy śliwki są najsłodsze. Kilka lub kilkanaście garncy śliwek wydrylować z pestek, przebierając robaczywe, włożyć do kotła miedzianego, dobrze pobielonego i gotować zwolna zupełnie bez wody, mieszając ciągle długą drewnianą kopystką. Skoro się zupełnie rozgotują, przefasować je przez sito lub przetak i włożyć napowrót do tego samego kotła, który należy wymyć i wysuszyć i gotować dalej na wolnym ogniu. Gotowanie to trzeba powtórzyć drugiego i trzeciego dnia, aż powidło nabierze ciemnego koloru i odpowiedniej gęstości. Wtedy kto chce go mieć wykwintniejszem i słodszem, niech doda cukru miałkiego do smaku..." .

Taki przepis podaje Maria Ochorowicz-Monatowa w swojej "Uniwersalnej Książce Kucharskiej" z 1926 roku. Minęło prawie sto lat, a  przepis praktycznie się nie zmienił.

powidła śliwkowe

POWIDŁA ZE ŚLIWEK WĘGIEREK PRZEPIS TRADYCYJNY

SKŁADNIKI

  • śliwki węgierki
  • ewentualnie cukier w ilości według uznania
  • szczypta soli

WYKONANIE

  1. Śliwki przekrawamy na pół lub tylko nacinamy wzdłuż i wyjmujemy pestkę.  
  2. Wydrylowane śliwki przekładamy do garnka z grubym dnem, dodajemy szczyptę soli i powoli podgrzewamy.
  3. Gotujemy na wolnym ogniu, bez przykrycia przez około 2 godziny.
  4. Co jakiś czas mieszamy, pilnując, aby śliwki nie przywierały do dna garnka.
  5. Studzimy śliwki, przykrywamy i na drugi dzień powtarzamy gotowanie. 
  6. Jeżeli uważamy, że powidła nie są odpowiednio gęste gotujemy je dłużej lub/i powtarzamy gotowanie trzeciego dnia.  
  7. Pod koniec gotowania, jeżeli jest taka potrzeba dosładzamy powidła cukrem, tyle ile chcemy i lubimy.
  8. Gorące powidła przekładamy do wyparzonych słoików i pasteryzujemy.

Jak zrobić powidła śliwkowe z węgierek  w wolnowarze

POWIDŁA ZE ŚLIWEK Z WOLNOWARU

powidła śliwkowe

Powidła ze śliwek węgierek bez cukru

SKŁADNIKI na wolnowar o pojemności naczynia 5,7 litra*

  • 2,5 - 3 kg śliwek węgierek
  • szczypta soli
  • 100 ml wody

WYKONANIE

  1. Śliwki przekrawamy na pół lub tylko nacinamy wzdłuż i wyjmujemy pestkę.  
  2. Wydrylowane śliwki przekładamy do misy wolnowaru, dodajemy szczyptę soli i wlewamy 100 ml wody.
  3. Ustawiamy opcję Low i czas gotowania na 10 godzin.  
  4. Po 3 godzinach lekko uchylamy pokrywkę (ja wkładam drewnianą łyżkę pomiędzy pokrywkę, a naczynie) i gotujemy dalej.
  5. Po 10 godzinach wyłączamy wolnowar, uchylamy lub odkrywamy pokrywkę i studzimy powidła, najlepiej do następnego dnia.
  6. Drugiego dnia ustawiamy opcję Low i czas gotowania na 8 godzin.
  7. Gotujemy z uchyloną pokrywką i co 2 godziny mieszamy powidła, pilnując, aby masa nie przywierała do dna naczynia.
  8. Pod koniec gotowania, jeżeli jeżeli chcemy dosładzamy powidła cukrem, tyle ile chcemy i lubimy.
  9. Gorące powidła przekładamy do wyparzonych słoików i pasteryzujemy.

Polecam również  Marmoladę cytrynową z wolnowaru

Więcej ciekawych przepisów z wolnowaru znajdziecie u Oli  - Przepisy na wolnowar

*Wolnowar Croc-Pot 5,7 l

Zobacz również

Domowy ocet winny. Jak zrobić ocet z winogron?

domowy-ocet-winny-jak-zrobic-ocet-z-winogron

Śliwkowy chutney z jabłkiem, cebulą i przyprawami

sliwkowy-chutney-z-jablkiem-cebula-i-przyprawami

Dżem pomidorowy - pikantny dżem z pomidorków koktajlowych

dzem-pomidorowy-pikantny-dzem-z-pomidorkow-koktajlowych

Pyszne pomidory, wolno pieczone w niskiej temperaturze według Jarzynovej

pyszne-pomidory-wolno-pieczone-w-niskiej-temperaturze-wedlug-jarzynovej

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.