Przetwory domowe - domowy ocet winny, ocet z winogron

Samodzielne wykonanie octu nie jest ani czasochłonne, ani nie wymaga specjalnych umiejętności. To bardzo łatwy proces, więc warto zrobić swój własny ocet w domu. Tym bardziej, że ocet winny jest jednym z najczęściej używanych octów w kuchni.

domowy ocet winny wionogronowy przetwory domowe

Do wykonania octu winnego możemy wykorzystać świeże winogrona, sok winogronowy, wytłoczyny z winogron lub nawet wino. Polecam jednak wykorzystać świeże, dojrzałe i aromatyczne owoce, a otrzymamy najsmaczniejszy ocet.

Składniki

1 kg winogron

25 g cukru  trzcinowego lub białego

500 ml wody przegotowanej

ewentualnie, jeżeli mamy 30 ml starteru w postaci domowego octu, dla przyspieszenia fermentacji

winogrona ogrodowe ciemne i jasne

Wykonanie

Cukier rozpuszczamy w ciepłej wodzie. Owoce obrywamy z gałązek i wrzucamy do słoja. Na tym etapie możemy owoce zmiażdżyć lub lekko rozgnieść (postanowiłam tym razem pozostawić owoce w całości). Zalewamy winogrona wodą z cukrem. Jeżeli mamy, dodajemy starter w postaci domowego octu winnego lub jabłkowego. Odrobina takiego octu przyspieszy fermentację.

Owoce dociskamy, tak by nic nie wypływało na powierzchnię zalewy, w przeciwnym razie zacznie pleśnieć.  Możemy docisnąć małym talerzykiem, szklanym wieczkiem od słoiczków typ weck, kamieniem, małym słoiczkiem wypełnionym wodą lub specjalnymi dociskami do kiszonek.

Słoik z owocami przykrywamy ściereczką lub kilkukrotnie złożoną gazą i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 7 - 14 dni.  

ocet z winogron

Ważne jest wyczucie właściwego momentu, w którym powinniśmy oddzielić płyn od owoców. Gotowy ocet poznamy po lekkim, zdrowym zmętnieniu, przyjemnym zapachu i oczywiście smaku. Warto więc co jakiś czas zaglądać do słoika i próbować. Odcedzamy ocet od fermentowanego produktu i przelewamy do butelek. Odstawiamy do dojrzewania najlepiej na kilka miesięcy.  

Zobacz również

Domowa nalewka jagodowa z kardamonem, goździkami i pieprzem

domowa-nalewka-jagodowa-z-kardamonem-gozdzikami-i-pieprzem

Kiszony kalafior z kurkumą i curry - domowe kiszonki

kiszony-kalafior-z-kurkuma-i-curry-domowe-kiszonki

Kiszone liście winogron - domowe kiszonki

kiszone-liscie-winogron-domowe-kiszonki

Sosnówka - domowa nalewka na młodych pędach sosny

sosnowka-domowa-nalewka-na-mlodych-pedach-sosny

Komentarze

Marzena 2021-09-28 10:18:42

Postanowione i dzisiaj będzie nastawione🙂 Dzięki za inspirację🙂

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2021-09-28 20:45:25

Marzenko, słuszna decyzja 🙂

Odpowiedz

Ag 2021-09-28 20:29:04

A jak poznać, że to już trzeba oddzielić?

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2021-09-28 20:44:50

Najlepiej spróbować, jeżeli płyn smakuje, jak ocet to można oddzielać

Odpowiedz

Magda 2021-10-10 15:12:32

Proszę o radę u mnie miał być ocet a pachnie winem wytrawnym czy tak ma być ?

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2021-10-11 08:14:55

Myślę, że jeszcze pracuje, za jakiś czas powinien zacząć pachnieć octem

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.