Wyśmienity pikantny mus z winogron - włoska mostarda. Słodko pikantny dodatek do serów, mięs, pasztetów i pieczywa, który doskonale podkreśli i wzbogaci ich smak

Mostarda to wyjątkowy, pikantny włoski sos owocowy o gęstej i lepkiej konsystencji, przypominającej dżem. Jest przygotowywany przez gotowanie różnych owoców w syropie cukrowym z dodatkiem musztardy w proszku lub olejku musztardowego. Istnieje wiele odmian mostardy, w tym popularne mostarda di Cremona, która zawiera całe kawałki owoców, oraz mostarda di Mantova, wykonana z plasterków jednego rodzaju owocu, takich jak pigwa czy gruszka. W regionie Veneto często stosuje się przeciery owocowe o gładkiej konsystencji, idealne do smarowania na chlebie.

Włoskie odmiany mostardy różnią się stopniem pikantności, który zależy od ilości użytych składników. Składniki takie jak olejek musztardowy i proszek musztardowy są kluczowe dla charakterystycznego pikantnego smaku mostardy. Te składniki są powszechnie dostępne we Włoszech i wpływają na ostateczny smak i jakość gotowej mostardy. U nas proszek musztardowy czy olejek musztardowy możemy znaleźć i zakupić w sklepach internetowych.

pikantny sos owocowy winogronowa mostarda

SKŁADNIKI

  • 1 kg owoców i winogron
  • 200 g cukru
  • 2 łyżki musztardy w proszku
  • 4 łyżek octu winnego lub jabłkowego

WYKONANIE

  1. Winogrona myjemy, osuszamy i odrywamy z gałązek.
  2. Owoce przekrawamy na pół.
  3. Jeżeli nie posiadacie urządzenia przecierającego lub wyciskarki do soków z sitem o dużych oczkach to pozbądźcie się pestek, np. z pomocą małego ostrego nożyka.  
  4. Pierwszego dnia owoce posypujemy cukrem, mieszamy i odstawiamy pod przykryciem w temperaturze pokojowej na około 24 godziny, aż cukier się rozpuści i owoce puszczą sok.
  5. Drugiego dnia przelewamy powstały syrop do małego rondelka i podgrzewamy na małym ogniu około 10 minut. Owoce pozostawiamy w naczyniu, w którym się macerowały.
  6. Gorącym syropem ponownie zalewamy owoce, studzimy i wstawiamy do lodówki na kolejną dobę.
  7. Trzeciego dnia powtarzamy zabieg z dnia drugiego i ponownie wstawiamy owoce z syropem do lodówki.
  8. Czwartego dnia owoce z syropem przekładamy do szerokiego rondla lub przecedzamy tylko syrop, a owoce przecieramy na mus i wtedy łączymy z syropem - decyzja należy do Was.  
  9. Syrop z owocami lub owocowy mus, gotujemy na małym ogniu przez około 30 minut. Od czasu do czasu mieszamy, gotujemy, aż osiągniemy konsystencję dżemu. Winogrona zawierają dużo naturalnej pektyny, więc weźmy pod uwagę, że mus znacznie zgęstnieje po ostygnięciu.
  10. W miseczce mieszamy 2 łyżki musztardy w proszku i 4 łyżki octu winnego.
  11. Do gęstego musu owocowego dodajemy esencję musztardową i mieszamy.
  12. Gotujemy na wolnym ogniu przez 10 minut, od czasu do czasu mieszając.
  13. Próbujemy i jeśli chcemy możemy dodać więcej esencji musztardowej - trzymając się zasady, że1 łyżeczkę musztardy w proszku mieszamy z 2 łyżeczkami octu - i ponownie chwilę redukujemy.
  14. Gotowy mus przekładamy do wysterylizowanych słoiczków, zakręcamy i wystudzone możemy przechowywać w lodówce przez około miesiąc.
  15. Przy większej ilości słoiki z pikantnym musem możemy poddać pasteryzacji.

PORADY I WSKAZÓWKI

  • Możesz zwiększyć ilość cukru, jeśli owoce nie są naturalnie wystarczająco słodkie lub jeśli po prostu chcesz słodszą mostardę.
  • Moje winogrona maja dużo pestek, po przetarciu owoców i zredukowaniu płynu otrzymałam około 500 ml gotowego produktu.
  • Taką mostardę możesz przygotować z innych owoców. Niektóre świeże owoce są bardziej soczyste niż inne, więc warto mieć to na uwadze, przy redukcji syropu. Z winogron otrzymasz więcej soku niż z innych owoców.
  • Przy ostatniej redukcji musu pamiętaj, że winogrona zawierają dużo naturalnej pektyny i mieszanina znacznie zgęstnieje po ostygnięciu.
  • Mostardę przechowuj w słoiku w lodówce przez około miesiąc.
  • Mostardę możesz przygotować z różnych owoców, jest to świetny sposób na wykorzystanie i zachowanie resztek owoców.
  • Jak podawać mostardę? Możliwości są nieograniczone - jest to idealny dodatek do deski serów, możemy podawać mus do mięs pieczonych lub gotowanych. Świetnie smakuje na kanapkach z serem, wędliną oraz grillowanych tostach.

Zobacz również

Ser feta pieczony z winogronami, oliwą, miodem i ziołami

ser-feta-pieczony-z-winogronami-oliwa-miodem-i-ziolami

Naturalny ocet jabłkowy - domowe przetwory z jabłek

naturalny-ocet-jablkowy-domowe-przetwory-z-jablek

Domowy ocet winny. Jak zrobić ocet z winogron?

domowy-ocet-winny-jak-zrobic-ocet-z-winogron

Śliwkowy chutney z jabłkiem, cebulą i przyprawami

sliwkowy-chutney-z-jablkiem-cebula-i-przyprawami

Komentarze

Aga 2023-10-11 10:16:43

Nigdy nie jadłam czegoś takiego!

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2023-10-12 16:54:45

To jest bardzo pyszne, polecam spróbować 🙂

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.