Chutney ze śliwek i jabłek - przepis na domowy słodko pikantny owocowy sos. Śliwkowy chutney z dodatkiem jabłka, cebuli i aromatycznych przypraw
Jak zrobić chutney śliwkowy z jabłkami i cebulą?
Słodko pikantny chutney ze śliwek i jabłek to kwintesencja smaku tych owoców w najlepszym wydaniu. Cebula dodaje mu głębokiej słodyczy i wyjątkowego aromatu, podkreślając charakter owoców. Przyprawy korzenne wzbogacają smak i aromat, stanowiąc ciekawy i egzotyczny dodatek.
Do czego podawać chutney śliwkowy?
Domowy chutney śliwkowy z jabłkami, cebulą i przyprawami to wyjątkowy w smaku owocowy słodko pikantny sos. Przygotowanie tego przysmaku jest równie proste, co satysfakcjonujące. Chutney śliwkowy to doskonały dodatek do serów, dań curry, mięs, sałatek i nie tylko.
SKŁADNIKI
WYKONANIE
- Śliwki myjemy, przecinamy na pół i drylujemy, następnie kroimy w paski. Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę.
- Cebulę obieramy i również kroimy w kostkę.
- Pokrojoną cebulę przekładamy do rondelka z grubym dnem, zasypujemy cukrem i na wolnym ogniu karmelizujemy.
- Kiedy cukier się rozpuści a cebula zeszkli dodajemy pozostałe składniki.
- Gotujemy na wolnym ogniu około 30 - 45 minut, od czasu do czasu mieszając.
- Uważamy, aby nic się nie przypaliło.
- Kiedy chutney jest już odpowiednio gęsty wyjmujemy laskę cynamonu i liści laurowe.
- Zdejmujemy z ognia i gorącym napełniamy wyparzone słoiki, natychmiast je zakręcamy.
- Słoiki z chutneyem dla pewności możemy zapasteryzować.
PORADY I WSKAZÓWKI - FAQ
- Jeśli nie masz przyprawy piernikowej, możesz zastąpić ją mieszanką cynamonu, goździków i gałki muszkatołowej.
- Jeśli lubisz bardziej pikantne smaki, dodaj do chutneyu odrobinę chili.
- Ocet z czerwonego wina możesz zastąpić octem z białego wina, octem jabłkowym lub innym dobrym owocowym octem.
- Chutney śliwkowy jest idealny jako dodatek do serów, wędlin czy mięs pieczonych. Możesz go również użyć jako sos do kanapek lub dań curry. Spróbuj podać go z pieczonym camembertem – to połączenie doskonałe!
- Polecam również przepis na: Chutney dyniowy i Chutney wiśniowy
Jak pasteryzować dżemy i chutney w piekarniku?
- Pasteryzacja słoików z przetworami w piekarniku.
- Przygotowujemy słoiki i pokrywki poprzez staranne wyparzenie ich w gorącej wodzie i wysuszenie.
- Napełniamy słoiki gorącym dżemem, pozostawiając około 1 cm wolnej przestrzeni u góry.
- Zamykamy słoiki dokładnie, ale nie zbyt mocno.
- Umieszczamy słoiki na blasze, tak aby nie dotykały się nawzajem.
- Wstawiamy blachę ze słoikami do zimnego piekarnika.
- Nastawiamy piekarnik na temperaturę około 120-140°C i pasteryzujemy słoiki przez około 20-30 minut.
- Po tym czasie wyłączamy piekarnik i pozostawiamy słoiki w piekarniku do całkowitego ostygnięcia.
- Wyjmujemy słoiki z piekarnika i sprawdzamy, czy pokrywki są dobrze zamknięte.
- Jeśli którejś pokrywki nie można dobrze dokręcić, wówczas zaleca się przechowywanie tego słoika w lodówce i spożycie dżemu w ciągu kilku tygodni.
- Pozostałe słoiki, które są prawidłowo zakręcone, można przechowywać w chłodnym i suchym miejscu przez dłuższy czas.
Luu 2023-10-10 14:08:34
Witam, nie za dużo cukru?
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2023-10-12 16:54:11
Można dodać na początek mniej 🙂 Warto próbować w trakcie przygotowania, ja zaczęłam od mniejszej ilości, jednak finalnie dosłodziłam, bo tak nam lepiej smakowało.
Odpowiedz
Angelika 2024-10-29 09:11:15
Czy będzie to pasowało jako dodatek do kaczki?
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2024-10-30 17:23:22
Myślę, że będzie pasowało 🙂
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.