Śliwkowy chutney z jabłkiem, cebulą i przyprawami

Chutney ze śliwek i jabłek - przepis na domowy słodko pikantny owocowy sos. Śliwkowy chutney z dodatkiem jabłka, cebuli i aromatycznych przypraw

Jak zrobić chutney śliwkowy z jabłkami i cebulą?

Słodko pikantny chutney ze śliwek i jabłek to kwintesencja smaku tych owoców w najlepszym wydaniu. Cebula dodaje mu głębokiej słodyczy i wyjątkowego aromatu, podkreślając charakter owoców. Przyprawy korzenne wzbogacają smak i aromat, stanowiąc ciekawy i egzotyczny dodatek.

Do czego podawać chutney śliwkowy?

Domowy chutney śliwkowy z jabłkami, cebulą i przyprawami to wyjątkowy w smaku owocowy słodko pikantny sos. Przygotowanie tego przysmaku jest równie proste, co satysfakcjonujące. Chutney śliwkowy to doskonały dodatek do serów, dań curry, mięs, sałatek i nie tylko.

Śliwkowy chutney z jabłkiem, cebulą i przyprawami

SKŁADNIKI

  • 1 kg śliwek węgierek
  • 500 g jabłek
  • 250 g czerwonej cebuli lub szalotki
  • łyżeczka startego imbiru
  • 3 liście laurowe
  • 1 laska cynamonu
  • 1 łyżeczka ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka przyprawy piernikowej
  • 200 g octu z czerwonego wina
  • 300 g cukru trzcinowego

WYKONANIE

  1. Śliwki myjemy, przecinamy na pół i drylujemy, następnie kroimy w paski. Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę.
  2. Cebulę obieramy i również kroimy w kostkę.
  3. Pokrojoną cebulę przekładamy do rondelka z grubym dnem, zasypujemy cukrem i na wolnym ogniu karmelizujemy.
  4. Kiedy cukier się rozpuści a cebula zeszkli dodajemy pozostałe składniki.
  5. Gotujemy na wolnym ogniu około 30 - 45 minut, od czasu do czasu mieszając.
  6. Uważamy, aby nic się nie przypaliło.
  7. Kiedy chutney jest już odpowiednio gęsty wyjmujemy laskę cynamonu i liści laurowe.
  8. Zdejmujemy z ognia i gorącym napełniamy wyparzone słoiki, natychmiast je zakręcamy.
  9. Słoiki z chutneyem dla pewności możemy zapasteryzować.
Śliwkowy chutney z jabłkiem, cebulą i przyprawami

PORADY I WSKAZÓWKI

  • Jeśli nie masz przyprawy piernikowej, możesz zastąpić ją mieszanką cynamonu, goździków i gałki muszkatołowej.
  • Jeśli lubisz bardziej pikantne smaki, dodaj do chutneyu odrobinę chili.
  • Ocet z czerwonego wina możesz zastąpić octem z białego wina, octem jabłkowym lub innym dobrym owocowym octem.
  • Chutney śliwkowy jest idealny jako dodatek do serów, wędlin czy mięs pieczonych. Możesz go również użyć jako sos do kanapek lub dań curry. Spróbuj podać go z pieczonym camembertem – to połączenie doskonałe!
  • Polecam również przepis na: Chutney dyniowy i Chutney wiśniowy

Jak pasteryzować dżemy i chutney w piekarniku?

  • Pasteryzacja słoików z przetworami w piekarniku.
  • Przygotowujemy słoiki i pokrywki poprzez staranne wyparzenie ich w gorącej wodzie i wysuszenie.
  • Napełniamy słoiki gorącym dżemem, pozostawiając około 1 cm wolnej przestrzeni u góry.
  • Zamykamy słoiki dokładnie, ale nie zbyt mocno.
  • Umieszczamy słoiki na blasze, tak aby nie dotykały się nawzajem.
  • Wstawiamy blachę ze słoikami do zimnego piekarnika.
  • Nastawiamy piekarnik na temperaturę około 120-140°C i pasteryzujemy słoiki przez około 20-30 minut.
  • Po tym czasie wyłączamy piekarnik i pozostawiamy słoiki w piekarniku do całkowitego ostygnięcia.
  • Wyjmujemy słoiki z piekarnika i sprawdzamy, czy pokrywki są dobrze zamknięte.
  • Jeśli którejś pokrywki nie można dobrze dokręcić, wówczas zaleca się przechowywanie tego słoika w lodówce i spożycie dżemu w ciągu kilku tygodni.
  • Pozostałe słoiki, które są prawidłowo zakręcone, można przechowywać w chłodnym i suchym miejscu przez dłuższy czas.

Kategorie

Z KUCHNIPrzetwory

Zobacz również

Paprykowy czerwony dżem chili

paprykowy-czerwony-dzem-chili

Słodko pikantny mus z winogron. Mostarda - wyśmienity dodatek do serów, pasztetów, mięs i pieczywa

slodko-pikantny-mus-z-winogron-mostarda-wysmienity-dodatek-do-serow-pasztetow-mies-i-pieczywa

Naturalny ocet jabłkowy - domowe przetwory z jabłek

naturalny-ocet-jablkowy-domowe-przetwory-z-jablek

Masło jabłkowe z Burbonem, kardamonem i pomarańczą

maslo-jablkowe-z-burbonem-kardamonem-i-pomarancza

Komentarze

Luu 2023-10-10 14:08:34

Witam, nie za dużo cukru?

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2023-10-12 16:54:11

Można dodać na początek mniej 🙂 Warto próbować w trakcie przygotowania, ja zaczęłam od mniejszej ilości, jednak finalnie dosłodziłam, bo tak nam lepiej smakowało.

Odpowiedz

Angelika 2024-10-29 09:11:15

Czy będzie to pasowało jako dodatek do kaczki?

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2024-10-30 17:23:22

Myślę, że będzie pasowało 🙂

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj


© Copyright 2024 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.