Pikantny wiśniowy chutney z tymiankiem

Szybki i łatwy przepis na wiśniowy chutney, pikantny sos owocowy

Ten pikantny wiśniowy chutney tak mi zasmakował, że zjadłam połowę łyżką prosto ze słoika. Sezon na wiśnie trwa bardzo krótko. Warto więc zamrozić wydrylowane owoce, by poza sezonem móc szybko przygotować ten wyjątkowy dodatek do serów, grillowanych lub pieczonych mięs i warzyw.

Składniki

 500 g wiśni

2 szalotki

1 papryczka chili

3 gałązki tymianku

1 łyżka oliwy

1 łyżka cukru trzcinowego

80 ml czerwonego octu winnego

80 ml wody

sól

Wykonanie

Wiśnie myjemy i drylujemy z pestek. Szalotki obieramy i kroimy w kostkę. Chili przekrawamy wzdłuż na pół, oczyszczamy z nasion i kroimy w bardzo drobną kostkę.

W rondelku podgrzewamy oliwę i smażymy na niej 2 – 3 minuty  szalotkę i chili, posypujemy cukrem i chwilę karmelizujemy. Następnie dodajemy wiśnie i gałązki tymianku. Całość zalewamy octem, dodajemy wodę, mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu przez około 15 minut. Na koniec wyjmujemy gałązki tymianku i solimy do smaku. Przekładamy gorący sos do wyparzonych słoików i zamykamy.

Smacznego!

2 thoughts on “Pikantny wiśniowy chutney z tymiankiem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *