Szybki i łatwy przepis na wiśniowy chutney, pikantny sos owocowy

Ten pikantny wiśniowy chutney tak mi zasmakował, że zjadłam połowę łyżką prosto ze słoika. Sezon na wiśnie trwa bardzo krótko. Warto więc zamrozić wydrylowane owoce, by poza sezonem móc szybko przygotować ten wyjątkowy dodatek do serów, grillowanych lub pieczonych mięs i warzyw.
Składniki
500 g wiśni
2 szalotki
1 papryczka chili
3 gałązki tymianku
1 łyżka oliwy
1 łyżka cukru trzcinowego
80 ml czerwonego octu winnego
80 ml wody
sól
Wykonanie
Wiśnie myjemy i drylujemy z pestek. Szalotki obieramy i kroimy w kostkę. Chili przekrawamy wzdłuż na pół, oczyszczamy z nasion i kroimy w bardzo drobną kostkę.
W rondelku podgrzewamy oliwę i smażymy na niej 2 – 3 minuty szalotkę i chili, posypujemy cukrem i chwilę karmelizujemy. Następnie dodajemy wiśnie i gałązki tymianku. Całość zalewamy octem, dodajemy wodę, mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu przez około 15 minut. Na koniec wyjmujemy gałązki tymianku i solimy do smaku. Przekładamy gorący sos do wyparzonych słoików i zamykamy.
Smacznego!
Polecam również przepis na
Chutney dyniowy
Chutney śliwkowy
Bravo, ale nie mam wiśni, będzie znów inny 😉
Czyżby tym razem z … porzeczek? 😉