Smaczne i chrupiące marynowane rzodkiewki - prosta pikantna przekąska. Przedłuż sezon rzodkiewkowy i odkryj nowy smak i sprawdź przepis na domowe marynowane rzodkiewki.
Jak przedłużyć sezon rzodkiewkowy i cieszyć się ich smakiem przez cały rok?
Wiadomo, najlepsze są rzodkiewki świeże, takie prosto z grządki – pyszne, chrupiące i zdrowe. Ale jeśli w sezonie mamy urodzaj, warto je zamarynować lub poddać fermentacji. Wystarczy zalewa z octu, wody, cukru i soli lub fermentacja w solance, by odkryć nowy, wyjątkowy smak rzodkiewek.
Marynowanie rzodkiewek to prosty sposób na wzbogacenie ich smaku i przedłużenie trwałości. To smaczna i chrupiąca pikantna przekąska, którą łatwo przygotować w domu. Wypróbuj ten łatwy przepis i ciesz się pysznymi, domowymi marynowanymi rzodkiewkami przez cały rok.
![marynowane w occie winnym rzodkiewki](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2023/06/IMG_0176-2-960x1440.webp)
SKŁADNIKI na około 4 słoiki 300 ml
- 1 kg rzodkiewek
- 1 świeża papryczka chili
- 2 łyżki gorczycy
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego w ziarnach
- 1 - 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki soli
- 100 g cukru
- 350 ml białego octu winnego
- 550 ml wody
WYKONANIE
- Rzodkiewki myjemy, osuszamy i kroimy na połówki, ćwiartki lub w plastry.
- Czosnek i chili kroimy w plasterki.
- Do wyparzone słoików rozkładamy plasterki czosnku i chili, nasiona gorczycy i ziarna pieprzu.
- Następnie słoiki wypełniam rzodkiewkami.
- Do garnka wlewamy wodę z octem, dodajemy cukier i sól, zagotowujemy.
- Gorącą marynatą zalewamy rzodkiewki w słoikach i natychmiast je zakręcamy.
- Pozostawiamy do wystygnięcia i wstawiamy na noc do lodówki.
- Rzodkiewki są gotowe po około 2 godzinach w lodówce, ale lepiej smakują na drugi dzień.
![Marynowane rzodkiewki, pyszna, chrupiąca i pikantna przekąska](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2023/06/IMG_0205-960x1440.webp)
PORADY I WSKAZÓWKI
- Marynowanie rzodkiewek to sposób na przedłużenie trwałości i wzbogacenie smaku. Możesz przechować je, marynując w occie z wodą, cukrem i solą lub fermentując w solance.
- Polecam, wypróbuj te przepisy na kiszone rzodkiewki w miodzie lub rzodkiewki w orientalnym stylu.
- Aby wzbogacić smak marynaty, możesz eksperymentować z różnymi dodatkami, takimi jak liść laurowy, papryka gochugaru, goździki, anyż lub świeże zioła.
- Jeśli planujesz przygotować większą ilość marynowanych rzodkiewek, wtedy możesz dodatkowo słoiki poddać krótkiej pasteryzacji. To prosty krok, który pozwoli zachować ich wyjątkowy smak na dłużej.
Tagi
czosnekprzekąskagorczycachiliocet winnydomowe przetworyrzodkiewkiz domowej spiżarnipiklelatowiosnaczerwiecZobacz również
Botwinka kiszona w czosnkowej maślance
![botwinka-kiszona-w-czosnkowej-maslance](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2020/05/5X9A9711-960x1440.webp)
Kiszone liście winogron - domowe kiszonki
![kiszone-liscie-winogron-domowe-kiszonki](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2018/06/5X9A6376-960x1440.webp)
Kiszone rzodkiewki z miodem - domowe kiszonki
![kiszone-rzodkiewki-z-miodem-domowe-kiszonki](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2018/06/5X9A6212-2-960x1440.webp)
Dżem truskawkowo rabarbarowy z imbirem
![dzem-truskawkowo-rabarbarowy-z-imbirem](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2019/06/5X9A9594-3-960x1440.webp)
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.