Ukryj menu

Marynowane rzodkiewki - pyszna, chrupiąca i pikantna przekąska

SKŁADNIKIWYKONANIEPORADYKOMENTARZE

Marynowane rzodkiewki. Prosta, smaczna, chrupiąca i pikantna przekąska. Przedłuż letni sezon i sprawdź przepis na domowe marynowane rzodkiewki.

Jak przedłużyć sezon rzodkiewkowy i cieszyć się ich smakiem przez cały rok?

Wiadomo, najlepsze są rzodkiewki świeże, takie prosto z grządki – pyszne, chrupiące i zdrowe. Ale jeśli w sezonie mamy urodzaj, warto je zamarynować lub poddać fermentacji. Wystarczy zalewa z octu, wody, cukru i soli lub fermentacja w solance, by odkryć nowy, wyjątkowy smak rzodkiewek.

Marynowanie rzodkiewek to prosty sposób na wzbogacenie ich smaku i przedłużenie trwałości. To smaczna i chrupiąca pikantna przekąska, którą łatwo przygotować w domu. Wypróbuj ten łatwy przepis i ciesz się pysznymi, domowymi marynowanymi rzodkiewkami przez cały rok.

marynowane w occie winnym rzodkiewki

SKŁADNIKI na około 4 słoiki 300 ml

WYKONANIE

  1. Rzodkiewki myjemy, osuszamy i kroimy na połówki, ćwiartki lub w plastry.
  2. Czosnek i chili kroimy w plasterki.
  3. Do wyparzone słoików rozkładamy plasterki czosnku i chili, nasiona gorczycy i ziarna pieprzu.
  4. Następnie słoiki wypełniam rzodkiewkami.
  5. Do garnka wlewamy wodę z octem, dodajemy cukier i sól, zagotowujemy.
  6. Gorącą marynatą zalewamy rzodkiewki w słoikach i natychmiast je zakręcamy.
  7. Pozostawiamy do wystygnięcia i wstawiamy na noc do lodówki.
  8. Rzodkiewki są gotowe po około 2 godzinach w lodówce, ale lepiej smakują na drugi dzień.
Marynowane rzodkiewki, pyszna, chrupiąca i pikantna przekąska

PORADY I WSKAZÓWKI - FAQ

  • Marynowanie rzodkiewek to sposób na przedłużenie trwałości i wzbogacenie smaku. Możesz przechować je, marynując w occie z wodą, cukrem i solą lub fermentując w solance.
  • Polecam, wypróbuj te przepisy na kiszone rzodkiewki w miodzie lub rzodkiewki w orientalnym stylu.
  • Aby wzbogacić smak marynaty, możesz eksperymentować z różnymi dodatkami, takimi jak liść laurowy, papryka gochugaru, goździki, anyż lub świeże zioła.
  • Jeśli planujesz przygotować większą ilość marynowanych rzodkiewek, wtedy możesz dodatkowo słoiki poddać krótkiej pasteryzacji. To prosty krok, który pozwoli zachować ich wyjątkowy smak na dłużej.

Zobacz również

Paprykowy czerwony dżem z chili, cebuli, czosnku

paprykowy-czerwony-dzem-chili

Dżem pomidorowy - pikantny dżem z pomidorków koktajlowych

dzem-pomidorowy-pikantny-dzem-z-pomidorkow-koktajlowych

Kiszone pomidory. Domowe kiszone pomidorki koktajlowe

kiszone-pomidory-domowe-kiszone-pomidorki-koktajlowe

Pikantny wiśniowy chutney z tymiankiem - pikantny sos owocowy

pikantny-wisniowy-chutney-z-tymiankiem

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj

Instagram


© Copyright 2025 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.