Smaczne i chrupiące marynowane rzodkiewki - doskonała pikantna przekąska. Przedłuż sezon rzodkiewkowy i odkryj ich nowy smak. Sprawdź ten prosty przepis.

Najsmaczniejsze rzodkiewki to te świeże, prosto z grządki. To pyszna, chrupiąca i zdrowa przekąska. Zalewając rzodkiewki marynatą lub solanką, przedłużamy sezon rzodkiewkowy i odkrywamy nowe smaki.

Marynowanie rzodkiewek to sposób na przedłużenie trwałości i wzbogacenie smaku. Możemy przechować je, marynując w occie z wodą, cukrem i solą lub fermentując w solance. Polecamy przepis na kiszone rzodkiewki w miodzie lub rzodkiewki w orientalnym stylu.

marynowane w occie winnym rzodkiewki

Aby wzbogacić smak marynaty, możemy eksperymentować z różnymi dodatkami, takimi jak liść laurowy, papryka gochugaru, goździki, anyż lub świeże zioła.

Jeśli planujemy przygotować większą ilość marynowanych rzodkiewek, warto dodatkowo krótko pasteryzować słoiki przez około 5 minut po zalaniu gorącą zalewą i zakręceniu.

Marynowane rzodkiewki, pyszna, chrupiąca i pikantna przekąska

SKŁADNIKI na około 4 słoiki 300 ml

  • 1 kg rzodkiewek
  • 1 świeża papryczka chili
  • 2 łyżki gorczycy
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego w ziarnach
  • 1 - 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki soli
  • 100 g cukru
  • 350 ml białego octu winnego
  • 550 ml wody

WYKONANIE

  1. Rzodkiewki myjemy, osuszamy i kroimy na połówki, ćwiartki lub w plastry.
  2. Czosnek i chili kroimy w plasterki.
  3. Do wyparzone słoików rozkładamy plasterki czosnku i chili, nasiona gorczycy i ziarna pieprzu.
  4. Następnie słoiki wypełniam rzodkiewkami.
  5. Do garnka wlewamy wodę z octem, dodajemy cukier i sól, zagotowujemy.
  6. Gorącą marynatą zalewamy rzodkiewki w słoikach i natychmiast je zakręcamy.
  7. Pozostawiamy do wystygnięcia i wstawiamy na noc do lodówki.
  8. Rzodkiewki są gotowe po około 2 godzinach w lodówce, ale lepiej smakują na drugi dzień.
  9. Gdy zdecydujemy się na większą ilość marynowanych rzodkiewek, polecam po zalaniu gorącą zalewą i zakręceniu dodatkowo krótko pasteryzować słoiki przez około 5 minut. To prosty krok, który pozwoli zachować ich wyjątkowy smak na dłużej.

Zobacz również

Ajwar pikantny z pieczonych papryk i bakłażana

ajwar-pikantny-z-pieczonych-papryk-i-baklazana

Kiszone liście winogron - domowe kiszonki

kiszone-liscie-winogron-domowe-kiszonki

Papryka w marynacie - marynowane małe papryczki

papryka-w-marynacie-marynowane-male-papryczki

Marchewkowy chutney. Smaki świata - kuchnia indyjska

marchewkowy-chutney-smaki-swiata-kuchnia-indyjska

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.