Smaczne i chrupiące marynowane rzodkiewki - prosta pikantna przekąska. Przedłuż sezon rzodkiewkowy i odkryj nowy smak i sprawdź przepis na domowe marynowane rzodkiewki.

Jak przedłużyć sezon rzodkiewkowy i cieszyć się ich smakiem przez cały rok?

Wiadomo, najlepsze są rzodkiewki świeże, takie prosto z grządki – pyszne, chrupiące i zdrowe. Ale jeśli w sezonie mamy urodzaj, warto je zamarynować lub poddać fermentacji. Wystarczy zalewa z octu, wody, cukru i soli lub fermentacja w solance, by odkryć nowy, wyjątkowy smak rzodkiewek.

Marynowanie rzodkiewek to prosty sposób na wzbogacenie ich smaku i przedłużenie trwałości. To smaczna i chrupiąca pikantna przekąska, którą łatwo przygotować w domu. Wypróbuj ten łatwy przepis i ciesz się pysznymi, domowymi marynowanymi rzodkiewkami przez cały rok.

marynowane w occie winnym rzodkiewki

SKŁADNIKI na około 4 słoiki 300 ml

  • 1 kg rzodkiewek
  • 1 świeża papryczka chili
  • 2 łyżki gorczycy
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego w ziarnach
  • 1 - 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki soli
  • 100 g cukru
  • 350 ml białego octu winnego
  • 550 ml wody

WYKONANIE

  1. Rzodkiewki myjemy, osuszamy i kroimy na połówki, ćwiartki lub w plastry.
  2. Czosnek i chili kroimy w plasterki.
  3. Do wyparzone słoików rozkładamy plasterki czosnku i chili, nasiona gorczycy i ziarna pieprzu.
  4. Następnie słoiki wypełniam rzodkiewkami.
  5. Do garnka wlewamy wodę z octem, dodajemy cukier i sól, zagotowujemy.
  6. Gorącą marynatą zalewamy rzodkiewki w słoikach i natychmiast je zakręcamy.
  7. Pozostawiamy do wystygnięcia i wstawiamy na noc do lodówki.
  8. Rzodkiewki są gotowe po około 2 godzinach w lodówce, ale lepiej smakują na drugi dzień.
Marynowane rzodkiewki, pyszna, chrupiąca i pikantna przekąska

PORADY I WSKAZÓWKI

  • Marynowanie rzodkiewek to sposób na przedłużenie trwałości i wzbogacenie smaku. Możesz przechować je, marynując w occie z wodą, cukrem i solą lub fermentując w solance.
  • Polecam, wypróbuj te przepisy na kiszone rzodkiewki w miodzie lub rzodkiewki w orientalnym stylu.
  • Aby wzbogacić smak marynaty, możesz eksperymentować z różnymi dodatkami, takimi jak liść laurowy, papryka gochugaru, goździki, anyż lub świeże zioła.
  • Jeśli planujesz przygotować większą ilość marynowanych rzodkiewek, wtedy możesz dodatkowo słoiki poddać krótkiej pasteryzacji. To prosty krok, który pozwoli zachować ich wyjątkowy smak na dłużej.

Zobacz również

Botwinka kiszona w czosnkowej maślance

botwinka-kiszona-w-czosnkowej-maslance

Kiszone liście winogron - domowe kiszonki

kiszone-liscie-winogron-domowe-kiszonki

Kiszone rzodkiewki z miodem - domowe kiszonki

kiszone-rzodkiewki-z-miodem-domowe-kiszonki

Dżem truskawkowo rabarbarowy z imbirem

dzem-truskawkowo-rabarbarowy-z-imbirem

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.