Smaczne i chrupiące marynowane rzodkiewki - prosta pikantna przekąska. Przedłuż sezon rzodkiewkowy i odkryj nowy smak i sprawdź przepis na domowe marynowane rzodkiewki.
Jak przedłużyć sezon rzodkiewkowy i cieszyć się ich smakiem przez cały rok?
Wiadomo, najlepsze są rzodkiewki świeże, takie prosto z grządki – pyszne, chrupiące i zdrowe. Ale jeśli w sezonie mamy urodzaj, warto je zamarynować lub poddać fermentacji. Wystarczy zalewa z octu, wody, cukru i soli lub fermentacja w solance, by odkryć nowy, wyjątkowy smak rzodkiewek.
Marynowanie rzodkiewek to prosty sposób na wzbogacenie ich smaku i przedłużenie trwałości. To smaczna i chrupiąca pikantna przekąska, którą łatwo przygotować w domu. Wypróbuj ten łatwy przepis i ciesz się pysznymi, domowymi marynowanymi rzodkiewkami przez cały rok.
SKŁADNIKI na około 4 słoiki 300 ml
- 1 kg rzodkiewek
- 1 świeża papryczka chili
- 2 łyżki gorczycy
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego w ziarnach
- 1 - 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki soli
- 100 g cukru
- 350 ml białego octu winnego
- 550 ml wody
WYKONANIE
- Rzodkiewki myjemy, osuszamy i kroimy na połówki, ćwiartki lub w plastry.
- Czosnek i chili kroimy w plasterki.
- Do wyparzone słoików rozkładamy plasterki czosnku i chili, nasiona gorczycy i ziarna pieprzu.
- Następnie słoiki wypełniam rzodkiewkami.
- Do garnka wlewamy wodę z octem, dodajemy cukier i sól, zagotowujemy.
- Gorącą marynatą zalewamy rzodkiewki w słoikach i natychmiast je zakręcamy.
- Pozostawiamy do wystygnięcia i wstawiamy na noc do lodówki.
- Rzodkiewki są gotowe po około 2 godzinach w lodówce, ale lepiej smakują na drugi dzień.
PORADY I WSKAZÓWKI
- Marynowanie rzodkiewek to sposób na przedłużenie trwałości i wzbogacenie smaku. Możesz przechować je, marynując w occie z wodą, cukrem i solą lub fermentując w solance.
- Polecam, wypróbuj te przepisy na kiszone rzodkiewki w miodzie lub rzodkiewki w orientalnym stylu.
- Aby wzbogacić smak marynaty, możesz eksperymentować z różnymi dodatkami, takimi jak liść laurowy, papryka gochugaru, goździki, anyż lub świeże zioła.
- Jeśli planujesz przygotować większą ilość marynowanych rzodkiewek, wtedy możesz dodatkowo słoiki poddać krótkiej pasteryzacji. To prosty krok, który pozwoli zachować ich wyjątkowy smak na dłużej.
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.