Chutney ze śliwek i jabłek - przepis na domowy słodko-pikantny owocowy sos. Śliwkowy chutney z dodatkiem jabłka, cebuli i aromatycznych przypraw

Domowy chutney śliwkowy z jabłkami, cebulą i przyprawami to wyjątkowy w smaku owocowy słodko pikantny sos. Przygotowanie tego przysmaku jest równie proste, co satysfakcjonujące. Chutney śliwkowy to doskonały dodatek do serów, dań curry, mięs, sałatek i nie tylko.

Ten delikatnie słodki, ale i pikantny chutney to kwintesencja smaku śliwek i jabłek w najlepszym wydaniu. Cebula dodaje mu głębokiej słodyczy i wyjątkowego aromatu, podkreślając charakter owoców. Przyprawy korzenne wzbogacają smak i aromat, stanowiąc ciekawy i egzotyczny dodatek.

Śliwkowy chutney z  jabłkiem, cebulą i przyprawami

SKŁADNIKI

  • 1 kg śliwek węgierek
  • 500 g jabłek
  • 250 g czerwonej cebuli lub szalotki
  • łyżeczka startego imbiru
  • 3 liście laurowe
  • 1 laska cynamonu
  • 1 łyżeczka ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka przyprawy piernikowej
  • 200 g octu z czerwonego wina
  • 300 g cukru trzcinowego

WYKONANIE

  1. Śliwki myjemy, przecinamy na pół i drylujemy, następnie kroimy w paski. Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę.
  2. Cebulę obieramy i również kroimy w kostkę.
  3. Pokrojoną cebulę przekładamy do rondelka z grubym dnem, zasypujemy cukrem i na wolnym ogniu karmelizujemy.
  4. Kiedy cukier się rozpuści a cebula zeszkli dodajemy pozostałe składniki.  
  5. Gotujemy na wolnym ogniu około 30 - 45 minut, od czasu do czasu mieszając.
  6. Uważamy, aby nic się nie przypaliło. 
  7. Kiedy chutney jest już odpowiednio gęsty wyjmujemy laskę cynamonu i liści laurowe.
  8. Zdejmujemy z ognia i gorącym napełniamy wyparzone słoiki, natychmiast je zakręcamy. 
  9. Słoiki z chutneyem dla pewności możemy zapasteryzować.
Śliwkowy chutney z  jabłkiem, cebulą i przyprawami

PORADY I WSKAZÓWKI

  1. Polecam również przepis na: Chutney dyniowy i Chutney wiśniowy
  2. Jak pasteryzować dżemy i chutney w piekarniku? Pasteryzacja słoików z przetworami w piekarniku.
  • Przygotowujemy słoiki i pokrywki poprzez staranne wyparzenie ich w gorącej wodzie i wysuszenie.
  • Napełniamy słoiki gorącym dżemem, pozostawiając około 1 cm wolnej przestrzeni u góry.
  • Zamykamy słoiki dokładnie, ale nie zbyt mocno.
  • Umieszczamy słoiki na blasze, tak aby nie dotykały się nawzajem.
  • Wstawiamy blachę ze słoikami do zimnego piekarnika.
  • Nastawiamy piekarnik na temperaturę około 120-140°C i pasteryzujemy słoiki przez około 20-30 minut.
  • Po tym czasie wyłączamy piekarnik i pozostawiamy słoiki w piekarniku do całkowitego ostygnięcia.
  • Wyjmujemy słoiki z piekarnika i sprawdzamy, czy pokrywki są dobrze zamknięte.
  • Jeśli którejś pokrywki nie można dobrze dokręcić, wówczas zaleca się przechowywanie tego słoika w lodówce i spożycie dżemu w ciągu kilku tygodni.
  • Pozostałe słoiki, które są prawidłowo zakręcone, można przechowywać w chłodnym i suchym miejscu przez dłuższy czas.

Zobacz również

Naturalny ocet jabłkowy - domowe przetwory z jabłek

naturalny-ocet-jablkowy-domowe-przetwory-z-jablek

Domowe powidła śliwkowe na trzy sposoby

powidla-sliwkowe-na-trzy-sposoby

Konfitura z czerwonej cebuli z tymiankiem

konfitura-z-czerwonej-cebuli-z-tymiankiem

Słodko pikantny mus z winogron. Mostarda - wyśmienity dodatek do serów, pasztetów, mięs i pieczywa

slodko-pikantny-mus-z-winogron-mostarda-wysmienity-dodatek-do-serow-pasztetow-mies-i-pieczywa

Komentarze

Luu 2023-10-10 14:08:34

Witam, nie za dużo cukru?

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2023-10-12 16:54:11

Można dodać na początek mniej 🙂 Warto próbować w trakcie przygotowania, ja zaczęłam od mniejszej ilości, jednak finalnie dosłodziłam, bo tak nam lepiej smakowało.

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.