Śliwki węgierki w korzennym cieście smażone na głębokim oleju. Szybki i łatwy owocowy deser na gorąco.
Jak zrobić smażone śliwki w cieście?
Smażone śliwki w korzennym cieście to doskonały pomysł na szybki i prosty deser. Ten owocowy przysmak doskonale sprawdzi się w chłodniejsze jesienne dni. Śliwki w cieście na gorąco w połączeniu z zimnymi lodami waniliowymi lub jogurtem naturalnym smakują wybornie. Ciasto wzbogacone przyprawami korzennymi, jak cynamon, kardamon i pieprz, nadaje śliwkom wyjątkowo aromatyczny smak. Co więcej, całość można przygotować w kilka chwil, co czyni ten przepis idealnym, gdy masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz spędzać długich godzin w kuchni.
Jakie przyprawy najlepiej pasują do śliwek w cieście?
Śliwki węgierki doskonale łączą się z przyprawami korzennymi, dlatego warto dodać do ciasta cynamon, kardamon, gałkę muszkatołową, odrobinę pieprzu. Możesz także użyć gotowej przyprawy piernikowej, najlepiej takiej domowej roboty.
SKŁADNIKI
Ciasto
Śliwki
WYKONANIE
- Składniki na ciasto wymieszaj za pomocą trzepaczki lub miksera, aż uzyskasz gładkie, nieco gęste ciasto.
- Miskę z ciastem przykryj i odstaw w temperaturze pokojowej na około 30 minut, żeby odpoczęło a gluten zaczął pracować.
- Śliwki umyj i osusz.
- Natnij owoce tylko do połowy i wyciągnij pestki.
- W rondelku z grubym dnem rozgrzej olej do temperatury około 175°C.
- Na talerzyk wysyp cukier, śliwkę lekko rozchyl i tylko od wewnętrznej strony obtaczamy w cukrze.
- Ponownie ją złącz, zanurz w cieście i ostrożnie przełóż do gorącego oleju.
- Śliwki smaż z każdej strony na złoty kolor, wyjmij łyżką cedzakową i odsącz na papierowych ręcznikach z namiaru oleju .
- Śliwki posypu cukrem pudrem i serwuj.
- Smażone śliwki w cieście wybornie smakują z lodami lub jogurtem.
PORADY I WSKAZÓWKI - FAQ
- Śliwki dobrze komponują się z korzennymi przyprawami, więc do ciasta dodałam cynamon, kardamon i pieprz. Mogą to być przyprawy mielone lub w całości do rozdrobnienia w moździerzu. Zamiast cynamonu, kardamonu i pieprzu możemy wykorzystać przyprawę piernikową, ale powinna być dobrej jakości, najlepiej własnej roboty. Polecam przepis na domową przyprawę piernikową
- Jeżeli nie posiadasz termometru jest prosty sposób, aby sprawdzić czy olej jest już gotowy do smażenia. Sprawdzasz zanurzając na chwilę drewniany patyczek, aż do dna garnka. Może to być rączka drewnianej łyżki lub patyczek do szaszłyków, polecam również bambusowe pałeczki do sushi. Kiedy przy patyczku pojawią się małe bąbelki olej jest gotowy do smażenia.
- Zamiast ekstraktu waniliowego lub ziarenek z laski wanilii możesz do ciasta dodać małe opakowanie cukru waniliowego lub wanilinowego.
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.