Deser na gorąco. Śliwki w korzennym cieście smażone na głębokim oleju.
Śliwki smażone w cieście to szybki i prosty owocowy deser. Podane z lodami będą idealnym dodatkiem do kawy.

Śliwki dobrze komponują się z korzennymi przyprawami, więc do ciasta dodałam cynamon, kardamon i pieprz. Mogą to być przyprawy mielone lub w całości do rozdrobnienia w moździerzu. Zamiast cynamonu, kardamonu i pieprzu możemy wykorzystać przyprawę piernikową, ale powinna być dobrej jakości, najlepiej własnej roboty. Polecam przepis na domową przyprawę piernikową

SKŁADNIKI
CIASTO
130 g mąki uniwersalnej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki cynamonu w proszku
szczypta mielonego kardamonu
szczypta świeżo mielonego pieprzu
szczypta soli
opakowanie cukru waniliowego lub pół łyżeczki ekstraktu waniliowego
100 ml mleka
1 jajko
ŚLIWKI
1 kg średniej wielkości śliwek węgierek
cukier do śliwek
olej do smażenia 300 - 500 ml
cukier puder do posypania
WYKONANIE
Wszystkie składniki na ciasto mieszamy za pomocą trzepaczki lub miksera, aż uzyskami gładkie, nieco gęste ciasto. Miskę przykrywamy i odstawiamy ciasto w temperaturze pokojowej na około 30 minut, żeby odpoczęło a gluten zaczął pracować.
Śliwki myjemy i osuszamy. Nacinamy owoce tylko na pół i wyciągamy pestki.
W rondelku z grubym dnem rozgrzewamy olej do temperatury około 175°C. Jeżeli nie posiadacie termometru jest prosty sposób, aby sprawdzić czy olej jest już gotowy do smażenia. Sprawdzamy zanurzając na chwilę drewniany patyczek, aż do dna garnka. Może to być rączka drewnianej łyżki lub patyczek do szaszłyków, polecam również bambusowe pałeczki do sushi. Kiedy przy patyczku pojawią się małe bąbelki olej jest gotowy do smażenia.
Na talerzyk wysypujemy cukier, śliwkę lekko rozchylamy i tylko od wewnętrznej strony obtaczamy w cukrze. Ponownie ją łączymy, zanurzamy w cieście i ostrożnie przekładamy do gorącego oleju. Warto skorzystać z jakiegoś szpikulca, widelca lub jeżeli potraficie pałeczek do sushi, aby nie poparzyć dłoni gorącym olejem. Śliwki smażymy z każdej strony na złoty kolor, wyjmujemy łyżką cedzakową (lub pałeczkami bambusowymi) i odsączamy z namiaru oleju na papierowych ręcznikach.
Śliwki posypujemy cukrem pudrem i serwujemy. Smakują wybornie z lodami lub jogurtem.
Kardamon zielony, cynamon, ekstrakt waniliowy, drewniane jednorazowe pałeczki bambusowe, a nawet dobrą kawę możecie zamówić przez internet w Kuchnie świata.
Tagi
kuchnie świataowoce lataśliwki węgierkideser ze śliwkamismażone śliwkiowoce w cieściena głębokim olejukorzenne przyprawydeser na goracoZobacz również
Kuchnia Lwowska. Moja kulinarna podróż przez Galicję - Marianna Dushar, Ihor Lylo

Serowe knedle z morelami, z czekoladą, jogurtem i bułką tartą

Zapieczony ser z balsamicznymi wiśniami i rozmarynem - szybka i wykwintna przekąska na każdą okazję

Czekoladowy deser z czereśniami. Clafoutis - szybki, łatwy i wykwintny francuski deser

Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.