Domowe powidła ze śliwek węgierek na trzy sposoby: według Monatowej, tradycyjne i z wolnowaru bez cukru. Domowe przetwory - wybierz metodę, która Ci najbardziej odpowiada.
POWIDŁA ZE ŚLIWEK WEDŁUG MONATOWEJ
Taki przepis podaje Maria Ochorowicz-Monatowa w swojej "Uniwersalnej Książce Kucharskiej" z 1926 roku. Minęło prawie sto lat, a przepis praktycznie się nie zmienił.
POWIDŁA ZE ŚLIWEK WĘGIEREK PRZEPIS TRADYCYJNY
SKŁADNIKI
- śliwki węgierki
- ewentualnie cukier w ilości według uznania
- szczypta soli
WYKONANIE
- Śliwki przekrawamy na pół lub tylko nacinamy wzdłuż i wyjmujemy pestkę.
- Wydrylowane śliwki przekładamy do garnka z grubym dnem, dodajemy szczyptę soli i powoli podgrzewamy.
- Gotujemy na wolnym ogniu, bez przykrycia przez około 2 godziny.
- Co jakiś czas mieszamy, pilnując, aby śliwki nie przywierały do dna garnka.
- Studzimy śliwki, przykrywamy i na drugi dzień powtarzamy gotowanie.
- Jeżeli uważamy, że powidła nie są odpowiednio gęste gotujemy je dłużej lub/i powtarzamy gotowanie trzeciego dnia.
- Pod koniec gotowania, jeżeli jest taka potrzeba dosładzamy powidła cukrem, tyle ile chcemy i lubimy.
- Gorące powidła przekładamy do wyparzonych słoików i pasteryzujemy.
Jak zrobić powidła śliwkowe z węgierek w wolnowarze
POWIDŁA ZE ŚLIWEK Z WOLNOWARU
Powidła ze śliwek węgierek bez cukru
SKŁADNIKI na wolnowar o pojemności naczynia 5,7 litra*
- 2,5 - 3 kg śliwek węgierek
- szczypta soli
- 100 ml wody
WYKONANIE
- Śliwki przekrawamy na pół lub tylko nacinamy wzdłuż i wyjmujemy pestkę.
- Wydrylowane śliwki przekładamy do misy wolnowaru, dodajemy szczyptę soli i wlewamy 100 ml wody.
- Ustawiamy opcję Low i czas gotowania na 10 godzin.
- Po 3 godzinach lekko uchylamy pokrywkę (ja wkładam drewnianą łyżkę pomiędzy pokrywkę, a naczynie) i gotujemy dalej.
- Po 10 godzinach wyłączamy wolnowar, uchylamy lub odkrywamy pokrywkę i studzimy powidła, najlepiej do następnego dnia.
- Drugiego dnia ustawiamy opcję Low i czas gotowania na 8 godzin.
- Gotujemy z uchyloną pokrywką i co 2 godziny mieszamy powidła, pilnując, aby masa nie przywierała do dna naczynia.
- Pod koniec gotowania, jeżeli jeżeli chcemy dosładzamy powidła cukrem, tyle ile chcemy i lubimy.
- Gorące powidła przekładamy do wyparzonych słoików i pasteryzujemy.
Polecam również Marmoladę cytrynową z wolnowaru
Więcej ciekawych przepisów z wolnowaru znajdziecie u Oli - Przepisy na wolnowar
*Wolnowar Croc-Pot 5,7 l
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.