Korzenna przyprawa do piernika - domowa przyprawa piernikowa - aromatyczna, prawdziwa, najlepsza!

Do czego używamy przyprawy piernikowej?
Po pierwsze i najważniejsze, do piernika! …pierników, pierniczków i nie tylko.  Przyprawę piernikową możemy dodawać do wielu potraw, zarówno tych na słodko, jak i tych wytrawnych.

Piernikowa przyprawa bardzo dobrze sprawdza się w owsiankach, koktajlach jogurtowych, koktajlach owocowych. Możemy nią aromatyzować herbatę, kawę, gorącą czekoladę. Szczypta przyprawy doda charakteru naleśnikom, racuchom, gofrom. Kto lubi ten cudowny zapach korzennej przyprawy piernikowej wie o czym mowa.


Ta przyprawa piernikowa jest idealna do CIASTA NA PIERNIK STAROPOLSKI DOJRZEWAJĄCY

Zanim jednak zaczniemy szaleć z dodawaniem przyprawy do wszystkiego co lubimy, zapoznajmy się ze składem w gotowych mieszankach przyprawowych. Niestety okazuje się, że często znajdują się w nich takie dodatki, jak cukier, kakao a nawet mąka...

Dlatego proponuję przygotować własną mieszankę w domu. Za pierwszym razem skorzystajcie ze sprawdzonych receptur*. Jeżeli będziecie chcieli udoskonalić swoją mieszankę, następnym razem spróbujcie eksperymentować z proporcjami.

SKŁAD

  • 50 g mielonego cynamonu
  • 20 g mielonego suszonego imbiru
  • 15 g mielonego kardamonu (lub wyłuskanych ziaren)
  • 10 g gałki muszkatołowej mielonej lub otartej
  • 15 g goździków
  • 10 g ziaren ziela angielskiego
  • 5 g ziaren czarnego pieprzu
  • 5 g gwiazdek anyżu (wykorzystujemy całe gwiazdki)

WYKONANIE

  1. Goździki, ziele angielskie, ziarna pieprzu, gwiazdki anyżu, jeśli mamy w ziarnach, to również kardamon mielimy w młynku do kawy lub dokładnie tłuczemy w moździerzu.
  2. Jeżeli wykorzystujemy moździerz warto na koniec przesiać przyprawę przez gęste sito, a następnie połączyć ją ze składnikami, które zakupiliśmy już zmielone.
  3. Rewelacyjnie sprawdzi się w przygotowaniu przyprawy robot kuchenny typu thermomix. Wystarczy tylko wrzucić do kielicha urządzenia wszystkie składniki i mielić przez 30 sekund na najwyższych obrotach. W pół minuty mamy przygotowaną pachnącą przyprawę piernikową.
  4. Gotową przyprawę przekładamy do szczelnie zamykanego pojemnika lub słoika.
  5. Przechowujemy  w ciemnym miejscu, chroniąc przed promieniami słońca.

Udanych wypieków!

*Przepis na skład zaczerpnięty z "Moje wypieki"

Zobacz również

Pierniczki na gryczanym miodzie i ciemnym piwie

pierniczki-na-gryczanym-miodzie-i-ciemnym-piwie

Pierniczki z dojrzewającego ciasta na piernik staropolski

pierniczki-z-dojrzewajacego-ciasta-na-piernik-staropolski

Ciasto na piernik staropolski dojrzewający

ciasto-na-piernik-staropolski-dojrzewajacy

Oxymel z sosny, octu jabłkowego i miodu

oxymel-z-sosny-octu-jablkowego-i-miodu

Komentarze

Ewa 2018-11-08 00:05:08

Robię identycznie,z tym że dodaję jeszcze skórkę z pomarańczy startą na tarce.

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2018-11-09 13:40:58

Ze skórką pomarańczową przyprawa nabiera świątecznego aromatu, super 🙂

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.