Korzenna przyprawa do piernika - do piernika, pierniczków, owsianki i nie tylko. Domowa przyprawa piernikowa - aromatyczna, prawdziwa, najlepsza!
Do czego używamy przyprawy piernikowej? Po pierwsze i najważniejsze, do pierników, pierniczków i nie tylko. Przyprawę piernikową możemy dodawać do wielu potraw, zarówno tych na słodko, jak i tych wytrawnych.
Piernikowa przyprawa bardzo dobrze sprawdza się w owsiankach, koktajlach jogurtowych, koktajlach owocowych. Możemy nią aromatyzować herbatę, kawę, gorącą czekoladę. Szczypta przyprawy doda charakteru naleśnikom, racuchom, gofrom. Kto lubi ten cudowny zapach korzennej przyprawy piernikowej wie o czym mowa.
Ta przyprawa piernikowa jest idealna do CIASTA NA PIERNIK STAROPOLSKI DOJRZEWAJĄCY
![](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2017/11/Przyprawa-piernikowa.jpg)
SKŁADNIKI
- 50 g mielonego cynamonu
- 20 g mielonego suszonego imbiru
- 15 g mielonego kardamonu (lub wyłuskanych ziaren)
- 10 g gałki muszkatołowej mielonej lub otartej
- 15 g goździków
- 10 g ziaren ziela angielskiego
- 5 g ziaren czarnego pieprzu
- 5 g gwiazdek anyżu (wykorzystujemy całe gwiazdki)
WYKONANIE
- Goździki, ziele angielskie, ziarna pieprzu, gwiazdki anyżu, jeśli mamy w ziarnach, to również kardamon mielimy w młynku do kawy lub dokładnie tłuczemy w moździerzu.
- Jeżeli wykorzystujemy moździerz warto na koniec przesiać przyprawę przez gęste sito, a następnie połączyć ją ze składnikami, które zakupiliśmy już zmielone.
- Gotową przyprawę przekładamy do szczelnie zamykanego pojemnika lub słoika.
- Przechowujemy w ciemnym miejscu, chroniąc przed promieniami słońca.
PORADY I WSKAZÓWKI
- Rewelacyjnie sprawdzi się w przygotowaniu przyprawy robot kuchenny typu thermomix. Wystarczy tylko wrzucić do kielicha urządzenia wszystkie składniki i mielić przez 30 sekund na najwyższych obrotach. W pół minuty mamy przygotowaną pachnącą przyprawę piernikową.
- Zrób własną przyprawę piernikową bo nie wszystkie gotowe mieszanki są dobrej jakości. Zapoznaj się ze składem w gotowych przyprawach do pierników. Niestety okazuje się, że często znajdują się w nich takie dodatki, jak cukier, kakao, a nawet mąka.
- Przepis na tę mieszankę to sprawdzona receptura z niezawodnego źródła, jakim jest słodki blog Moje wypieki.
- To bardzo dobre proporcje, więc najczęściej przygotowuję z nich przyprawę. Polecam eksperymentować, może odkryjecie jeszcze bardziej aromatyczny i pyszny zestaw.
Tagi
piernikiprzetwory domoweprzyprawa piernikowaprzyprawa korzennaz domowej spiżarnipiernik dojrzewającypierniczkina świętacały rokpaździernikZobacz również
Kiszony koper włoski z gochugaru i kozieradką
![kiszony-koper-wloski-z-gochugaru-i-kozieradka](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2022/01/Kiszony-fenkul-koper-wloski.jpg)
Kapusta kiszona z buraczkami i marchewką na ostro
![kapusta-kiszona-z-buraczkami-i-marchewka-na-ostro](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2021/11/Kapusta-kiszona-z-burakiem-i-marchewka.jpg)
Śliwkowy chutney z jabłkiem, cebulą i przyprawami
![sliwkowy-chutney-z-jablkiem-cebula-i-przyprawami](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2020/10/5X9A5257-scaled.webp)
Pierniczki z dojrzewającego ciasta na piernik staropolski
![pierniczki-z-dojrzewajacego-ciasta-na-piernik-staropolski](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2018/12/pierniczki-i-Hania.jpg)
Ewa 2018-11-08 00:05:08
Robię identycznie,z tym że dodaję jeszcze skórkę z pomarańczy startą na tarce.
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2018-11-09 13:40:58
Ze skórką pomarańczową przyprawa nabiera świątecznego aromatu, super 🙂
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.