Korzenna przyprawa do piernika - domowa przyprawa piernikowa - aromatyczna, prawdziwa, najlepsza!
Do czego używamy przyprawy piernikowej?
Po pierwsze i najważniejsze, do piernika! …pierników, pierniczków i nie tylko. Przyprawę piernikową możemy dodawać do wielu potraw, zarówno tych na słodko, jak i tych wytrawnych.
Piernikowa przyprawa bardzo dobrze sprawdza się w owsiankach, koktajlach jogurtowych, koktajlach owocowych. Możemy nią aromatyzować herbatę, kawę, gorącą czekoladę. Szczypta przyprawy doda charakteru naleśnikom, racuchom, gofrom. Kto lubi ten cudowny zapach korzennej przyprawy piernikowej wie o czym mowa.

Ta przyprawa piernikowa jest idealna do CIASTA NA PIERNIK STAROPOLSKI DOJRZEWAJĄCY
Zanim jednak zaczniemy szaleć z dodawaniem przyprawy do wszystkiego co lubimy, zapoznajmy się ze składem w gotowych mieszankach przyprawowych. Niestety okazuje się, że często znajdują się w nich takie dodatki, jak cukier, kakao a nawet mąka...
Dlatego proponuję przygotować własną mieszankę w domu. Za pierwszym razem skorzystajcie ze sprawdzonych receptur*. Jeżeli będziecie chcieli udoskonalić swoją mieszankę, następnym razem spróbujcie eksperymentować z proporcjami.
SKŁAD
- 50 g mielonego cynamonu
- 20 g mielonego suszonego imbiru
- 15 g mielonego kardamonu (lub wyłuskanych ziaren)
- 10 g gałki muszkatołowej mielonej lub otartej
- 15 g goździków
- 10 g ziaren ziela angielskiego
- 5 g ziaren czarnego pieprzu
- 5 g gwiazdek anyżu (wykorzystujemy całe gwiazdki)
WYKONANIE
- Goździki, ziele angielskie, ziarna pieprzu, gwiazdki anyżu, jeśli mamy w ziarnach, to również kardamon mielimy w młynku do kawy lub dokładnie tłuczemy w moździerzu.
- Jeżeli wykorzystujemy moździerz warto na koniec przesiać przyprawę przez gęste sito, a następnie połączyć ją ze składnikami, które zakupiliśmy już zmielone.
- Rewelacyjnie sprawdzi się w przygotowaniu przyprawy robot kuchenny typu thermomix. Wystarczy tylko wrzucić do kielicha urządzenia wszystkie składniki i mielić przez 30 sekund na najwyższych obrotach. W pół minuty mamy przygotowaną pachnącą przyprawę piernikową.
- Gotową przyprawę przekładamy do szczelnie zamykanego pojemnika lub słoika.
- Przechowujemy w ciemnym miejscu, chroniąc przed promieniami słońca.
Udanych wypieków!
*Przepis na skład zaczerpnięty z "Moje wypieki"
Tagi
piernikiprzetwory domoweprzyprawa piernikowaprzyprawa korzennaz domowej spiżarnipiernik dojrzewającypierniczkina świętaZobacz również
Pierniczki na gryczanym miodzie i ciemnym piwie

Pierniczki z dojrzewającego ciasta na piernik staropolski

Ciasto na piernik staropolski dojrzewający

Oxymel z sosny, octu jabłkowego i miodu

Ewa 2018-11-08 00:05:08
Robię identycznie,z tym że dodaję jeszcze skórkę z pomarańczy startą na tarce.
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2018-11-09 13:40:58
Ze skórką pomarańczową przyprawa nabiera świątecznego aromatu, super 🙂
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.