Ukryj menu
Boże Narodzenie

Sprawdzone przepisy:

Boże Narodzenie

Orzechowe pierniczki orkiszowe z morelami

SKŁADNIKIWYKONANIEKOMENTARZE

Orzechowe pierniczki orkiszowe z morelami. Korzenne ciasteczka z miodem, orzechami włoskimi i suszonymi morelami

Zamiast zwykłej mąki do pierniczków możemy użyć własnej, orzechowo orkiszowej mąki. Wystarczy zwykłą mąkę zastąpić orkiszową i zmiksować na proszek z ulubionymi orzechami i innymi przyprawami. U mnie dzisiaj orkiszowa korzenna mąka orzechowa, czyli mąka orkiszowa z orzechami włoskimi i przyprawą piernikową.


SKŁADNIKI

MĄKA ORZECHOWA


WYKONANIE

  1. Wszystkie składniki na mąkę orzechową miksujemy na proszek.
  2. Masło ucieramy z miodem i cukrem, dodając w trakcie po jednym jajku.
  3. Następnie porcjami dodajemy mąkę orzechową.
  4. Morele siekamy bardzo drobno i dodajemy do ciasta.
  5. Gotowe ciasto odstawiamy na 1-2 godziny do lodówki.
  6. W tym czasie blachy wykładamy papierem do pieczenia.
  7. Ciasto wyjmujemy z lodówki i partiami rozwałkowujemy na grubość 3 - 5 mm.
  8. Wykrawamy foremką gwiazdki, serduszka itp.
  9. Pieczemy 10 minut w temperaturze 180°C.
  10. Ostudzone pierniczki możemy udekorować np. polewą czekoladową.

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Kategorie

Na SłodkoŚwięta

Zobacz również

Piernik staropolski z dojrzewającego ciasta przekładany powidłami śliwkowymi

piernik-staropolski-z-dojrzewajacego-ciasta-przekladany-powidlami-sliwkowymi

Pierniczki na gryczanym miodzie i ciemnym piwie

pierniczki-na-gryczanym-miodzie-i-ciemnym-piwie

Pierniczki z dojrzewającego ciasta na piernik staropolski

pierniczki-z-dojrzewajacego-ciasta-na-piernik-staropolski

Ciasto na piernik staropolski dojrzewający

ciasto-na-piernik-staropolski-dojrzewajacy

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj

Instagram


© Copyright 2024 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.