ORKISZOWE PIERNICZKI Z ORZECHAMI WŁOSKIMI I MORELAMI
Zamiast zwykłej mąki do pierniczków możemy użyć własnej, specjalnej i niepowtarzalnej mąki . Wystarczy zwykłą mąkę zastąpić orkiszową i zmiksować na proszek z ulubionymi orzechami i innymi suchymi przyprawami . U nas orzechów włoskich w tym roku pod dostatkiem, więc ich użyłyśmy.
Można by rzec, że uzyskałyśmy "korzenną mąkę włoską orkiszową" ;-)

SKŁADNIKI
150g cukru
200g miodu
50g masła
2 jaja
100g moreli suszonej
MĄKA ORZECHOWA
550g mąki orkiszowej
200g orzechów włoskich
3 łyżki kakao
20g przyprawy do pierników
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1/2 łyżeczka soli
POLEWA
50g czekolady gorzkiej
25g masła
1 łyżka mleka
dodatkowo:
cukierki, posypki do dekoracji

WYKONANIE
Wszystkie składniki na mąkę orzechową zmiksować na proszek.
Masło utrzeć z miodem i cukrem, dodawać po jednym jajku. Następnie porcjami wsypywać mąkę orzechową.
Morele posiekać bardzo drobno, dodać do ciasta.
Gotowe ciasto odstawić na 1-2h do lodówki. W tym czasie blaszki wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciasto wyjąć z lodówki, partiami rozwałkowywać na grubość 0,3 - 0,5 cm i wykrawać gwiazdki, serduszka itp.
Piec 10 minut w temp. 180°C.
Ostudzone pierniczki oblać fantazyjnie polewą i ozdobić posypkami.
Polewa: Czekoladę łamiemy na kostki, rozpuszczam w kąpieli wodnej ( w miseczce nad wrzącą woda) ciągle mieszając, powoli dodając masło i mleko.

Smacznego!
Zobacz również
Czekolada i Śliwka - Ciasto mocno czekoladowe ze śliwkami

Drink na Sylwestra, czyli wystrzałowa tequila z granatem

Waniliowe kruche ciasteczka budyniowe

Sernik krówka na pierniczkach

Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.