Pierniczki na gryczanym miodzie i ciemnym piwie - wyjątkowy smak i aromat. Świąteczne choinki piernikowe na choinkę lub na słodki prezent.
Grudzień to pierników i pierniczków najlepszy czas. U wielu z Was zapewne już od jakiegoś czasu dojrzewa w lodówce ciasto na piernik staropolski z którego można również upiec pierniczki. Kto jednak nie zdążył nastawić ciasta długo dojrzewającego niech się nie przejmuje bo z tygodniowego ciasta też wychodzą pyszne pierniczki.
W tym przepisie użyłam miodu gryczanego bo chciałam, aby moje pierniczki były charakterne w smaku. Możecie dodać inny miód, jednak polecam spróbować z gryczanym, z pewnością Wam posmakują.
![pierniczki-na-piwie-z-gryczanym-miodem-i-żytnią-mąką](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2021/12/pierniczki-z-miodem-gryczanym-i-ciemnym-piwem.jpg)
SKŁADNIKI
- 250 g miodu gryczanego
- 125 g masła
- 100 ml ciemnego piwa
- 20 g kakao
- 2 jaja
- 100 g cukru
- 250 g mąki pszennej typ 500
- 250 g mąki żytniej typ 720
- szczypta soli
- 1,5 łyżeczki sody
- 20 g przyprawy do piernika – najlepiej domowej roboty
WYKONANIE
- W garnku na wolnym ogniu podgrzewamy miód i masło.
- Cały czas mieszamy, gdy wszystko się rozpuści dodajemy kakao, mieszamy.
- Dodajemy piwo, mieszamy, kiedy składniki się połączą zdejmujemy garnek z ognia i studzimy.
- Do miski przesiewamy mąkę, sodę i przyprawę do piernika, dodajemy sól i mieszamy.
- Jaja ucieramy z cukrem, następnie dodajemy przestudzoną masę z miodu, masła, piwa i kakao.
- Ucieramy dalej i stopniowo dodajemy mąkę z sodą i przyprawą piernikową.
- Masa będzie gęsta, dlatego polecam ucierać w mikserze, robocie kuchennym z końcówką/mieszadłem w kształcie motylka.
- Gotowe ciasto przekładamy do szklanego pojemnika lub miski, szczelnie zamykamy i odstawiamy w chłodne miejsce na 1 – 6 tygodni, zależy ile mamy czasu.
- Ciasto rozwałkowujemy na lekko oprószonej stolnicy na grubość około 2 - 3 mm.
- Wycinamy choinki lub inne świąteczne kształty i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Pieczemy 10 – 12 minut w temperaturze 170°C.
PORADY I WSKAZÓWKI
- Upieczone pierniczki przechowuj w zamkniętym pojemniku, u mnie dojrzewają w słoikach.
- Pierniczki możemy oblać czekoladą, polukrować i udekorować różnymi posypkami.
Tagi
świętamiódpiernik dojrzewającypierniczkiBoże Narodzenieświąteczne wypiekiświąteczne ciasteczkapiwożytnie ciastkaciasto na piwiezimagrudzieńZobacz również
Świąteczny keks z bakaliami i cytrynowym lukrem
![swiateczny-keks-z-bakaliami-i-cytrynowym-lukrem](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2020/12/keks-swiateczny.jpg)
Mini Stollen - bożonarodzeniowe marcepanowe ciasto
![mini-stollen-czyli-mini-wersja-strucli-bozonarodzeniowej-z-marcepanem-twarogiem-i-bakaliami](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2019/12/mini-stollen-1.jpg)
Piernik staropolski z dojrzewającego ciasta przekładany powidłami śliwkowymi
![piernik-staropolski-z-dojrzewajacego-ciasta-przekladany-powidlami-sliwkowymi](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2018/12/Piernik-staropolski.jpg)
Pierniczki z dojrzewającego ciasta na piernik staropolski
![pierniczki-z-dojrzewajacego-ciasta-na-piernik-staropolski](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2018/12/pierniczki-i-Hania.jpg)
Marzena 2021-12-16 00:53:33
Jakie urocze choinki. I te piernikowe i te kraciaste . Na piwie jeszcze nigdy nie robiłam 😀Muszę spróbować .
Odpowiedz
Bernadeta 2021-12-17 14:25:41
Pierniczki wyglądają cudownie. I maja urocze ubranka.
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.