Świąteczne choinki piernikowe
Pierników i pierniczków nastał czas. U wielu z nas już od miesiąca dojrzewa w lodówce ciasto na piernik staropolski z którego można również upiec pierniczki. Kto jednak nie zdążył nastawić ciasta długo dojrzewającego niech się nie przejmuje bo z tygodniowego ciasta też wychodzą pyszne pierniczki.

W tym przepisie użyłam miodu gryczanego bo chciałam, aby moje pierniczki były charakterne w smaku. Możecie dodać inny miód, jednak polecam spróbować z gryczanym, z pewnością Wam posmakują.
SKŁADNIKI
250 g miodu gryczanego
125 g masła
100 ml ciemnego piwa
20 g kakao
2 jaja
100 g cukru
250 g mąki pszennej typ 500
250 g mąki żytniej typ 720
szczypta soli
1,5 łyżeczki sody
20 g przyprawy do piernika – najlepiej domowej roboty
WYKONANIE
W garnku na wolnym ogniu podgrzewamy miód i masło. Cały czas mieszamy, gdy wszystko się rozpuści dodajemy kakao, mieszamy. Dodajemy piwo, mieszamy, kiedy składniki się połączą zdejmujemy garnek z ognia i studzimy.
Do miski przesiewamy mąkę, sodę i przyprawę do piernika, dodajemy sól i mieszamy.
Jaja ucieramy z cukrem, następnie dodajemy przestudzoną masę z miodu, masła, piwa i kakao. Ucieramy dalej i stopniowo dodajemy mąkę z sodą i przyprawą piernikową. Masa będzie gęsta, dlatego polecam ucierać w mikserze, robocie kuchennym z końcówką/mieszadłem w kształcie motylka.
Gotowe ciasto przekładamy do szklanego pojemnika lub miski, szczelnie zamykamy i odstawiamy w chłodne miejsce na 1 – 6 tygodni, zależy ile mamy czasu.
Ciasto rozwałkowujemy na lekko oprószonej stolnicy na grubość około 2 - 3 mm. Wycinamy choinki lub inne świąteczne kształty i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 10 – 12 minut w temperaturze 170°C.
Gotowe ciastka przechowujemy w zamkniętym pojemniku, u mnie dojrzewają w słoikach. Możemy je oblać czekoladą, polukrować i udekorować różnymi posypkami.
Tagi
piernik dojrzewającypierniczkiświąteczne wypiekiświąteczne ciasteczkana świętażytnie ciastkaciasto na piwieZobacz również
Domowa przyprawa piernikowa - pachnąca, prawdziwa, najlepsza!

Kruche herbaciane ciasteczka z rooibos, pomarańczami i czekoladą

Paluchy drożdżowe z grzybami

Zakwas z buraczków czerwonych - zakwas na barszcz

Marzena 2021-12-16 00:53:33
Jakie urocze choinki. I te piernikowe i te kraciaste . Na piwie jeszcze nigdy nie robiłam 😀Muszę spróbować .
Odpowiedz
Bernadeta 2021-12-17 14:25:41
Pierniczki wyglądają cudownie. I maja urocze ubranka.
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.