Pierniczki na gryczanym miodzie i ciemnym piwie

Pierniczki na gryczanym miodzie i ciemnym piwie - wyjątkowy smak i aromat. Świąteczne choinki piernikowe na choinkę lub na słodki prezent.

Grudzień to pierników i pierniczków najlepszy czas. U wielu z Was zapewne już od jakiegoś czasu dojrzewa w lodówce ciasto na piernik staropolski z którego można również upiec pierniczki.  Kto jednak nie zdążył nastawić ciasta długo dojrzewającego niech się nie przejmuje bo z tygodniowego ciasta też wychodzą pyszne pierniczki.

W tym przepisie użyłam miodu gryczanego bo chciałam, aby moje pierniczki były charakterne w smaku. Możecie dodać inny miód, jednak polecam spróbować z gryczanym, z pewnością Wam posmakują.

pierniczki-na-piwie-z-gryczanym-miodem-i-żytnią-mąką

SKŁADNIKI

  • 250 g miodu gryczanego
  • 125 g masła
  • 100 ml ciemnego piwa
  • 20 g kakao
  • 2 jaja
  • 100 g cukru
  • 250 g mąki pszennej typ 500
  • 250 g mąki żytniej typ 720
  • szczypta soli
  • 1,5 łyżeczki sody
  • 20 g przyprawy do piernika – najlepiej domowej roboty

WYKONANIE

  1. W garnku na wolnym ogniu podgrzewamy miód i masło.
  2. Cały czas mieszamy, gdy wszystko się rozpuści dodajemy kakao, mieszamy.
  3. Dodajemy piwo, mieszamy, kiedy składniki się połączą zdejmujemy garnek z ognia i studzimy.
  4. Do miski przesiewamy mąkę, sodę i przyprawę do piernika, dodajemy sól i mieszamy.
  5. Jaja ucieramy z cukrem, następnie dodajemy przestudzoną masę z miodu, masła, piwa i kakao.
  6. Ucieramy dalej i stopniowo dodajemy mąkę z sodą i przyprawą piernikową.
  7. Masa będzie gęsta, dlatego polecam ucierać w mikserze, robocie kuchennym z końcówką/mieszadłem w kształcie motylka.
  8. Gotowe ciasto przekładamy do szklanego pojemnika lub miski, szczelnie zamykamy i odstawiamy w chłodne miejsce na 1 – 6 tygodni, zależy ile mamy czasu.
  9. Ciasto rozwałkowujemy na lekko oprószonej stolnicy na grubość około 2 - 3 mm.
  10. Wycinamy choinki lub inne świąteczne kształty i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  11. Pieczemy 10 – 12 minut w temperaturze 170°C.

PORADY I WSKAZÓWKI

  • Upieczone pierniczki przechowuj w zamkniętym pojemniku, u mnie dojrzewają w słoikach.
  • Zazwyczaj pierniczki zaczynają mięknąć po około tygodniu do dwóch. Proces ten można przyspieszyć, jeśli w pojemniku, w którym je przechowujemy, umieścimy kawałki jabłka lub skórkę z pomarańczy. Należy jednak co kilka dni wymieniać owoc, aby uniknąć pleśnienia.
  • Pierniczki możemy oblać czekoladą, polukrować i udekorować różnymi posypkami.

Zobacz również

Pierniczki z dojrzewającego ciasta na piernik staropolski

pierniczki-z-dojrzewajacego-ciasta-na-piernik-staropolski

Piernik staropolski z dojrzewającego ciasta przekładany powidłami śliwkowymi

piernik-staropolski-z-dojrzewajacego-ciasta-przekladany-powidlami-sliwkowymi

Orzechowe pierniczki orkiszowe z morelami

orzechowe-pierniczki-orkiszowe-z-morelami

Mini Stollen - bożonarodzeniowe marcepanowe ciasto

mini-stollen-czyli-mini-wersja-strucli-bozonarodzeniowej-z-marcepanem-twarogiem-i-bakaliami

Komentarze

Marzena 2021-12-16 00:53:33

Jakie urocze choinki. I te piernikowe i te kraciaste . Na piwie jeszcze nigdy nie robiłam 😀Muszę spróbować .

Odpowiedz

Bernadeta 2021-12-17 14:25:41

Pierniczki wyglądają cudownie. I maja urocze ubranka.

Odpowiedz

Anna 2024-11-02 13:44:15

Dzień dobry :) Kiedy wypiec pierniczki? Potrzebują okresu kruszenia? Pozdrawiam, Ania

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2024-11-04 21:16:11

Można się nimi zajadać od razu, lub tak jak tradycyjne pierniczki zamknąć w pojemniku. Zazwyczaj pierniczki zaczynają mięknąć po około tygodniu do dwóch. Proces ten można przyspieszyć, jeśli w pojemniku, w którym je przechowujemy, umieścimy kawałki jabłka lub skórkę z pomarańczy. Należy jednak co kilka dni wymieniać owoc, aby uniknąć pleśnienia.

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj


© Copyright 2024 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.