Stollen is the traditional German pastry they usually serve during Christmas. This cake is one of the most popular for a reason Christmas pastries. The addition of marzipan, Raisins, orange peels and spices make this baking unique.

Many people buy the Christmas stollen (Christstollen or Weihnachtsstollen) either in trusted bakeries or at Christmas markets, which have a long tradition in Germany and are an integral part of culture. I invite you to a short photo report from Christmas Market in Rostock.

In German houses, stollen are often prepared according to old family recipes, thanks to which the dough takes on many faces. This is also the case in this recipe, I present a mini version of this Christmas baking, i.e. a mini stollen. Quick, easy, a lot (about 20 pieces) and just like gingerbread, we can pack it nicely and give our friends.


Ingredients on about 20 pieces

300 g of flour type 500/550

2 teaspoons of baking powder

1/2 teaspoon of cinnamon powder

pinch of powdered cardamom

50 g of sugar

100 g of butter

150 g of semi-skimmed cottage cheese

1 egg

75 g of marzipan (I suggest homemade mass marzipanowa )

75 g of raisins

50 g of candied orange peel

20 ml of rum

a few drops of almond flavor

30 g of melted butter for spreading biscuits

powdered sugar to sprinkle


Execution

Pour the raisins and orange peel with rum, add a few drops of almond aroma and set aside (you can soak the day before).

In a large bowl, mix dry ingredients, flour, baking powder, cinnamon, cardamom, and sugar. Put it into a blender, add crushed cottage cheese and cut into pieces cold butter. Briefly, pulsating mix until we get the so-called "wet sand". Put the mixture back into the bowl or directly on the board. We add beaten egg, knead for a while. Crumble or cut the marzipan into small pieces pieces. Add the soaked raisins and orange peel to the dough, crushed Marzipan and knead again.

Tear pieces of dough from the dough (about 40 g each) and in form small, oval rolls with your hands. We put them on a lined baking tray baking paper and bake in an oven preheated to 180 ° C for 12-15 minutes. While still hot, spread with melted butter and sprinkle powdered sugar.

Enjoy your meal!

also check

Gingerbread cookies with buckwheat honey and dark beer

pierniczki-na-gryczanym-miodzie-i-ciemnym-piwie

Crispy tea cookies with rooibos, oranges and chocolate

kruche-herbaciane-ciasteczka-z-rooibos-pomaranczami-i-czekolada

Festive cake with nuts and raisins and lemon frosting

swiateczny-keks-z-bakaliami-i-cytrynowym-lukrem

Marzipan, an almond Christmas sweet. How to make marzipan mass?

marcepan-migdalowa-swiateczna-slodycz-jak-zrobic-mase-marcepanowa

Comments

Ewelina 2019-12-15 05:57:11

Przepysznie to wygladą, klimatycznie na tej śnieżynce <3 Uwielbiam takie świąteczne wypieki

Response

TajemniceSmaku 2019-12-16 19:36:10

Tak, ta porcelanowa śnieżynka jest klimatyczna i bardzo polubiłam się z ciasteczkami 😉

Response

aga cynamonowa 2019-12-16 10:39:25

Nigdy nie próbowałam, ale z takimi dodatkami na pewno jest pyszny :)

Response

TajemniceSmaku 2019-12-16 19:37:08

Dodatki to chyba największy sekret tego pysznego wypieku 🙂

Response

Sylwia R 2019-12-17 20:38:52

Ooo widzę kolejna, pyszna propozycję na świąteczny stół!❤️❤️❤️ Brawo Ty!❤️ Z pewnością super smakuje! Bo wygląda obłędnie!❤️

Response

I LOVE LIFE 2019-12-16 11:58:30

O matko jak bardzo smacznie to wygląda 😊na pewno wypróbuję

Response

TajemniceSmaku 2019-12-16 19:38:20

Polecam, polecam i ostrzegam znikają błyskawicznie 😉

Response

Kasia Franiszyn-Luciano 2019-12-16 13:12:49

O tak to wyjątkowy wypiek i od zasze bałam się do niego podejść, by upiec. Jednak Twój przepis jest tak przejrzysty, że nie zawaham się go użyć!

Response

TajemniceSmaku 2019-12-16 19:41:57

Stollen występuje w wielu wersjach. W tym przepisie wyjątkowy jest dodatek twarogu, który myślę, że pełni w ciastku ważną rolę 😉

Response

Cztery Fajery 2019-12-16 15:45:25

Cudownie wyglądają te stolleny. Ciasto z Twojego przepisu jest absolutnie genialne

Response

TajemniceSmaku 2019-12-16 19:43:23

Takie małe słodkie chlebki 😉 Myślałam, że jak małe i podzielne to dłużej poleżą (dojrzeją)... nic z tego 😉

Response

Anna 2019-12-17 08:35:02

Mini stolleny bardzo mi się podobają. Takie indywidualne porcje są bardzo apetyczne.
A jarmark bożonarodzeniowy polecam w Norymberdze - jarmark Dzieciątka Jezus słynny na całym świecie. To nie tylko stoiska z pięknymi produktami. To także koncerty i jasełka w kościołach, pochód ze światełkami, przejażdżki dyliżansem pocztowym...Wspaniałe wydarzenie!

Response

TajemniceSmaku 2019-12-17 10:49:21

Bliżej mi na jarmarki w północnych Niemczech, ale kto wie, może kiedyś odwiedzę i ten w Norymberdze. Dziękuję Aniu 🙂

Response

Justyna 2019-12-17 11:49:45

Wyglądają przeuroczo, a i przepis niczego sobie! Zapisuję, będzie czas w przerwie międzyświatecznej na upieczenie :) tylko o rodzynkach niechcący zapomnę...;)

Response

Tysia 2019-12-17 12:01:30

Genialny pomysł i jak to pięknie prezentuje się, ach :*
Aż zrobiłam się głodna :D

Response

add comment

Your email address will not be published.