Mini Stollen - bożonarodzeniowe marcepanowe ciasto. Stollen - tradycyjne niemieckie ciasto w mini wersji. Strucla bożonarodzeniowa z marcepanem, twarogiem i bakaliami
Stollen to tradycyjne niemieckie ciasto, które zwykle podaje się w czasie świąt Bożego Narodzenia. To ciasto nie bez powodu jest jednym z najpopularniejszych wypieków świątecznych. Dodatek marcepana, rodzynek , skórki pomarańczy i przypraw sprawia, że jest to wypiek wyjątkowy.
Stollen to tradycyjne niemieckie ciasto, które zwykle podaje się w czasie świąt Bożego Narodzenia. To ciasto nie bez powodu jest jednym z najpopularniejszych wypieków świątecznych. Dodatek marcepana, rodzynek , skórki pomarańczy i przypraw sprawia, że jest to wypiek wyjątkowy.
W niemieckich domach często przygotowuje się stollen według starych rodzinnych receptur, dzięki temu ciasto przybiera różne oblicza. Tak też jest i w tym przepisie, przedstawiam wersję mini tego świątecznego wypieku, czyli mini stollen. Szybko, łatwo, dużo (wychodzi około 20 sztuk) i tak, jak pierniczki możemy ładnie zapakować i obdarować przyjaciół.
SKŁADNIKI na około 20 sztuk
- 300 g mąki typ 500/550
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki cynamonu w proszku
- szczypta kardamonu w proszku
- 50 g cukru
- 100 g masła
- 150 g twarogu półtłustego
- 1 jajko
- 75 g marcepana - proponuję domowa masę marcepanową
- 75 g rodzynek
- 50 g kandyzowanej skórki pomarańczy polecam domowa skórkę pomarańczową
- 20 ml rumu
- kilka kropel aromatu migdałowego
- 30 g roztopionego masła do smarowania ciastek
- cukier puder do oprószenia
WYKONANIE
- Rodzynki i skórkę pomarańczową zalewamy rumem, dodajemy kilka kropel migdałowego aromatu i odstawiamy (można namoczyć dzień wcześniej).
- W dużej misce mieszamy dokładnie suche składniki, mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, kardamon i cukier.
- Przekładamy do blendera, dodajemy pokruszony twaróg i pokrojone na kawałki zimne masło.
- Krótko, pulsacyjnie miksujemy, aż uzyskamy tzw. "mokry piasek".
- Mieszaninę przekładamy z powrotem do miski lub bezpośrednio na stolnicę.
- Dodajemy roztrzepane jajko, chwilę wyrabiamy.
- Marcepan kruszymy lub kroimy w na małe kawałki.
- Do ciasta dodajemy nasączone rodzynki i skórki pomarańczy, pokruszony marcepan i jeszcze raz wyrabiamy.
- Z ciasta odrywamy porcje ciasta (około 40 g sztuka) i w dłoniach formujemy na kształt małych, owalnych bułeczek.
- Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez 12-15 minut.
- Jeszcze gorące smarujemy roztopionym masłem i posypujemy cukrem pudrem.
PORADY I WSKAZÓWKI
- Zapraszam na krótką fotorelację z Jarmarku Bożonarodzeniowego w Rostocku. Wiele osób kupuje świąteczny stollen (Christstollen lub Weihnachtsstollen), albo w zaufanych piekarniach, albo na jarmarkach bożonarodzeniowych, które to właśnie w Niemczech mają długą tradycję i stanowią nieodłączny element kultury.
Ewelina 2019-12-15 05:57:11
Przepysznie to wygladą, klimatycznie na tej śnieżynce <3 Uwielbiam takie świąteczne wypieki
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2019-12-16 19:36:10
Tak, ta porcelanowa śnieżynka jest klimatyczna i bardzo polubiłam się z ciasteczkami 😉
Odpowiedz
aga cynamonowa 2019-12-16 10:39:25
Nigdy nie próbowałam, ale z takimi dodatkami na pewno jest pyszny :)
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2019-12-16 19:37:08
Dodatki to chyba największy sekret tego pysznego wypieku 🙂
Odpowiedz
Sylwia R 2019-12-17 20:38:52
Ooo widzę kolejna, pyszna propozycję na świąteczny stół!❤️❤️❤️ Brawo Ty!❤️ Z pewnością super smakuje! Bo wygląda obłędnie!❤️
Odpowiedz
I LOVE LIFE 2019-12-16 11:58:30
O matko jak bardzo smacznie to wygląda 😊na pewno wypróbuję
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2019-12-16 19:38:20
Polecam, polecam i ostrzegam znikają błyskawicznie 😉
Odpowiedz
Kasia Franiszyn-Luciano 2019-12-16 13:12:49
O tak to wyjątkowy wypiek i od zasze bałam się do niego podejść, by upiec. Jednak Twój przepis jest tak przejrzysty, że nie zawaham się go użyć!
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2019-12-16 19:41:57
Stollen występuje w wielu wersjach. W tym przepisie wyjątkowy jest dodatek twarogu, który myślę, że pełni w ciastku ważną rolę 😉
Odpowiedz
Cztery Fajery 2019-12-16 15:45:25
Cudownie wyglądają te stolleny. Ciasto z Twojego przepisu jest absolutnie genialne
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2019-12-16 19:43:23
Takie małe słodkie chlebki 😉 Myślałam, że jak małe i podzielne to dłużej poleżą (dojrzeją)... nic z tego 😉
Odpowiedz
Anna 2019-12-17 08:35:02
Mini stolleny bardzo mi się podobają. Takie indywidualne porcje są bardzo apetyczne.
A jarmark bożonarodzeniowy polecam w Norymberdze - jarmark Dzieciątka Jezus słynny na całym świecie. To nie tylko stoiska z pięknymi produktami. To także koncerty i jasełka w kościołach, pochód ze światełkami, przejażdżki dyliżansem pocztowym...Wspaniałe wydarzenie!
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2019-12-17 10:49:21
Bliżej mi na jarmarki w północnych Niemczech, ale kto wie, może kiedyś odwiedzę i ten w Norymberdze. Dziękuję Aniu 🙂
Odpowiedz
Justyna 2019-12-17 11:49:45
Wyglądają przeuroczo, a i przepis niczego sobie! Zapisuję, będzie czas w przerwie międzyświatecznej na upieczenie :) tylko o rodzynkach niechcący zapomnę...;)
Odpowiedz
Tysia 2019-12-17 12:01:30
Genialny pomysł i jak to pięknie prezentuje się, ach :*
Aż zrobiłam się głodna :D
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.