Homemade marzipan, marzipan mass - almond Christmas sweetness
Marzipan consists mainly of almonds, powdered sugar and almond flavoring or rose water*. The quality of the marzipan mass is determined by the ratio of sugar to almonds. The less sugar, the higher the quality of the product.

Can you make marzipan at home? Of course it is, and it's easier than you might think. As a result, we will get an incredibly delicious, aromatic, soft, almond delicacy.
Rose water is an excellent, aromatic addition to marzipans, creams, puddings and other sweets. In Arab countries, rose water is also used to cook meat.
INGREDIENTS
- 250 g of almonds with or without skin
- 250 g powdered sugar
- 20 - 30 ml water rose or almond liqueur (Amaretto)
- a few drops of almond aroma
EXECUTION
- Almonds with peel are poured with boiling water, left for 15 minutes, then peeled.
- Mix the peeled almonds in a blender to the so-called sand/flour.
- Add powdered sugar, mix for a short while, add rose water or liqueur and almond aroma, mix briefly again.
- Put the mixture into a large bowl or on a pastry board and knead it until a homogeneous mass is obtained.
- If the mass crumbles, you can add a little rose water or liqueur.
- We form the ready-made marzipan mass as desired. We can roll it up or, like me, line the molds with cling film, fill with the mass, wrap in foil and put in the fridge for at least an hour.
Marzipan mass can be used in the recipe for Mini Stollen a mini version of Christmas strudel with marzipan, cottage cheese and nuts and dried fruit
also check
Bostocki challah, sweet bread with almond cream

Mini Stollen - Christmas marzipan cake

Almond cake from Santiago de Compostela

Zaletti - Italian corn cookies with raisins

Karmel-itka 2019-12-11 16:52:45
Nigdy nie robiłam sama, zawsze kupowałam. A tu się okazuje, że to bardzo łatwe jest do zrobienia :)
Response
TajemniceSmaku 2019-12-11 19:59:48
Wcześniej też tak myślałam, ale teraz robię już sama 🙂
Response
Marzena 2019-12-12 10:24:41
W sumie jak sięgam pamięcią, nigdy nie robiłam sama. Aż szkoda, bo to takie proste☺️
Response
Biała 2019-12-11 19:49:40
Taki domowy marcepan musisz być wyjątkowo smaczny
Response
TajemniceSmaku 2019-12-11 19:51:57
Masz rację, znany skład, kontrolowana ilość cukru, jest bardzo smaczny 🙂
Response
Cztery Fajery 2019-12-11 21:22:08
Też przygotowuję domowy marcepan, przynajmniej wiem co zawiera :)
Response
TajemniceSmaku 2019-12-11 23:01:48
... wiemy co zawiera i zawsze może dodać to co lubimy 😉
Response
Ewelina 2019-12-11 21:31:47
O uwielbiam marcepan, dla mnie to nowość, że można zrobić samemu ostatnio znalazłam domowa chałwę i tez byłam w szoku, że tak niewiele trzeba by ja zrobić
Response
Klimaty Agness 2019-12-11 21:33:58
Marcepan był w moim domu rodzinnym na porządku dziennym, ale było to ze 20 lat temu. Ja towarzyszyłam mamie przy jego wyrobie, ale sama nie robiłam już wieki całe. Dzięki za przypomnienie o tej pyszności, na święta na pewno zrobię :)
Pozdrawiam serdecznie, Agness:)
Response
Ania 2019-12-11 21:42:03
Ja nie przepadam za marcepanem, zawsze jak gdzieś widzę na ciastach to go oddaje mężowi albo go nie jem. W Norwegii 90 % ciast oblepionych jest marcepanem i to tak grobo że nie da się tego jeść. Dla mnie jest on za słodki... Ciekawe informacje na temat domowej roboty marcepana :)
Response
TajemniceSmaku 2019-12-11 22:58:03
Z marcepanem jest różnie, im ma więcej cukru, tym jest mniej smaczny... może tu jest klucz tej niechęci do marcepana?
Response
Iwona Banach 2019-12-11 21:59:03
Uwielbiam marcepan, najlepsza rzecz pod słońcem i na świecie, ale nie wiedziałam, że można go zrobić w domu?! Poważnie? I* będzie smaczny? Taki kleiście marcepanowy? Jeżeli tak to chyba oszaleję z zachwytu!
Response
TajemniceSmaku 2019-12-11 22:56:15
Jest pyszny, nad kleistością trzeba popracować...dobrze zmielony cukier puder, dobrze zmielone migdały, nasączenie i wyrabianie 😉
Response
AniaM. 2019-12-11 23:59:28
Nie wpadłam na pomysł zrobienia marcepanu w domu?! Jeśli smakuje tak jak wygląda to musi być pyszny...
Response
Anna 2019-12-12 09:16:23
Urocza ta marcepanowa gwiazda!
Domowy marcepan dopiero robiłam do tortu. Jest najlepszy.
Response
Felicja 2019-12-12 10:45:07
Z marcepanem to ja tak różnie się lubię. Sklepowego nie zjem, bo jest często okropny. Jednak moja koleżanka zrobiła tort z masą marcepanową i był przepyszny. Może właśnie nie był za słodki i to był jej klucz do sukcesu. Mój mąż nie przepada, ale mój teść wręcz przeciwnie. A skoro to takie proste to chętnie zrobię sama :D
Response
TOlinka 2019-12-12 18:16:10
Nie przyszło mi wcześniej do głowy, że marcepan mogę zrobić sama w domu! Dziękuję za inspirację i pozdrawiam serdecznie :)
Response
TajemniceSmaku 2019-12-12 21:51:20
TOlinka pozdrawiam serdecznie 😉
Response
add comment
Your email address will not be published.