Domowy marcepan, masa marcepanowa - migdałowa świąteczna słodycz. Marcepan - jak zrobić masę marcepanową?
Marcepan to kompozycja migdałów, cukru pudru oraz aromatu migdałowego lub wody różanej. Jego wyjątkowy smak i jakość zależą głównie od proporcji cukru do migdałów. Im mniej cukru, tym wyższa jakość uzyskanej masy marcepanowej. Masa marcepanowa może być formowana i kształtowana na różne kształty, często są to figurki, owoce, kwiaty czy inne dekoracje.
Czy można zrobić marcepan w domu? Oczywiście, że tak, a proces ten jest prostszy, niż się może wydawać. W rezultacie otrzymamy niesamowicie pyszny, aromatyczny migdałowy przysmak. Domowy marcepan może różnić się od tego dostępnego w sklepach pod względem konsystencji i smaku, ale wiele osób uważa go za równie smaczny, a nawet lepszy.
SKŁADNIKI
- 250 g migdałów ze skórką lub bez
- 250 g cukru pudru
- 20 - 30 ml wody różanej lub likieru migdałowego (Amaretto)
- kilka kropel aromatu migdałowego
WYKONANIE
- Migdały ze skórką zalewamy wrzącą wodą, odstawiamy na 15 minut, następnie obieramy.
- Obrane migdały miksujemy w blenderze na tzw. piasek/mąkę.
- Dodajemy cukier puder, krótką chwilę miksujemy, dodajemy wodę różaną lub likier i aromat migdałowy, ponownie krótko miksujemy.
- Przekładamy mieszaninę do dużej miski lub na stolnicę i zagniatamy do uzyskania jednolitej masy.
- Jeżeli masa będzie się kruszyć możemy dodać odrobinę wody różanej lub likieru.
- Gotową masę marcepanową formujemy według uznania. Możemy zwinąć w wałek lub, tak jak ja, wyłożyć foremki folią spożywczą, wypełnić masą, zawinąć w folię i schować do lodówki na minimum godzinę.
PORADY I WSKAZÓWKI
- Masę marcepanową możemy wykorzystać w przepisie na Mini Stollen czyli mini wersję strucli bożonarodzeniowej z marcepanem, twarogiem i bakaliami
- Woda różana to doskonały, aromatyczny dodatek do marcepanów, kremów, budyni i innych słodkości. W krajach arabskich wody różanej używa się również do gotowania mięsa.
Karmel-itka 2019-12-11 16:52:45
Nigdy nie robiłam sama, zawsze kupowałam. A tu się okazuje, że to bardzo łatwe jest do zrobienia :)
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2019-12-11 19:59:48
Wcześniej też tak myślałam, ale teraz robię już sama 🙂
Odpowiedz
Marzena 2019-12-12 10:24:41
W sumie jak sięgam pamięcią, nigdy nie robiłam sama. Aż szkoda, bo to takie proste☺️
Odpowiedz
Biała 2019-12-11 19:49:40
Taki domowy marcepan musisz być wyjątkowo smaczny
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2019-12-11 19:51:57
Masz rację, znany skład, kontrolowana ilość cukru, jest bardzo smaczny 🙂
Odpowiedz
Cztery Fajery 2019-12-11 21:22:08
Też przygotowuję domowy marcepan, przynajmniej wiem co zawiera :)
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2019-12-11 23:01:48
... wiemy co zawiera i zawsze może dodać to co lubimy 😉
Odpowiedz
Ewelina 2019-12-11 21:31:47
O uwielbiam marcepan, dla mnie to nowość, że można zrobić samemu ostatnio znalazłam domowa chałwę i tez byłam w szoku, że tak niewiele trzeba by ja zrobić
Odpowiedz
Klimaty Agness 2019-12-11 21:33:58
Marcepan był w moim domu rodzinnym na porządku dziennym, ale było to ze 20 lat temu. Ja towarzyszyłam mamie przy jego wyrobie, ale sama nie robiłam już wieki całe. Dzięki za przypomnienie o tej pyszności, na święta na pewno zrobię :)
Pozdrawiam serdecznie, Agness:)
Odpowiedz
Ania 2019-12-11 21:42:03
Ja nie przepadam za marcepanem, zawsze jak gdzieś widzę na ciastach to go oddaje mężowi albo go nie jem. W Norwegii 90 % ciast oblepionych jest marcepanem i to tak grobo że nie da się tego jeść. Dla mnie jest on za słodki... Ciekawe informacje na temat domowej roboty marcepana :)
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2019-12-11 22:58:03
Z marcepanem jest różnie, im ma więcej cukru, tym jest mniej smaczny... może tu jest klucz tej niechęci do marcepana?
Odpowiedz
Iwona Banach 2019-12-11 21:59:03
Uwielbiam marcepan, najlepsza rzecz pod słońcem i na świecie, ale nie wiedziałam, że można go zrobić w domu?! Poważnie? I* będzie smaczny? Taki kleiście marcepanowy? Jeżeli tak to chyba oszaleję z zachwytu!
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2019-12-11 22:56:15
Jest pyszny, nad kleistością trzeba popracować...dobrze zmielony cukier puder, dobrze zmielone migdały, nasączenie i wyrabianie 😉
Odpowiedz
AniaM. 2019-12-11 23:59:28
Nie wpadłam na pomysł zrobienia marcepanu w domu?! Jeśli smakuje tak jak wygląda to musi być pyszny...
Odpowiedz
Anna 2019-12-12 09:16:23
Urocza ta marcepanowa gwiazda!
Domowy marcepan dopiero robiłam do tortu. Jest najlepszy.
Odpowiedz
Felicja 2019-12-12 10:45:07
Z marcepanem to ja tak różnie się lubię. Sklepowego nie zjem, bo jest często okropny. Jednak moja koleżanka zrobiła tort z masą marcepanową i był przepyszny. Może właśnie nie był za słodki i to był jej klucz do sukcesu. Mój mąż nie przepada, ale mój teść wręcz przeciwnie. A skoro to takie proste to chętnie zrobię sama :D
Odpowiedz
TOlinka 2019-12-12 18:16:10
Nie przyszło mi wcześniej do głowy, że marcepan mogę zrobić sama w domu! Dziękuję za inspirację i pozdrawiam serdecznie :)
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2019-12-12 21:51:20
TOlinka pozdrawiam serdecznie 😉
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.