Stollen to tradycyjne niemieckie ciasto, które zwykle podaje się w czasie świąt Bożego Narodzenia. To ciasto nie bez powodu jest jednym z najpopularniejszych wypieków świątecznych.  Dodatek marcepana, rodzynek , skórki pomarańczy i przypraw sprawia, że jest to wypiek wyjątkowy.

Wiele osób kupuje świąteczny  stollen (Christstollen lub Weihnachtsstollen), albo w zaufanych piekarniach, albo na jarmarkach bożonarodzeniowych, które to właśnie w Niemczech mają długą tradycję i stanowią nieodłączny element kultury. Zapraszam na krótką fotorelację z Jarmarku Bożonarodzeniowego w Rostocku.

W niemieckich domach często przygotowuje się stollen według starych rodzinnych receptur, dzięki temu ciasto przybiera różne oblicza. Tak też jest i w tym przepisie, przedstawiam mini wersję tego świątecznego wypieku, czyli mini stollen. Szybko, łatwo, dużo (wychodzi około 20 sztuk) i tak, jak pierniczki możemy ładnie zapakować i obdarować przyjaciół.


Składniki na około 20 sztuk

300 g mąki typ 500/550

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki cynamonu w proszku

szczypta kardamonu w proszku

50 g cukru

100 g masła

150 g twarogu półtłustego

1 jajko

75 g marcepana (proponuję domowa masę marcepanową)

75 g rodzynek

50 g kandyzowanej skórki pomarańczy

20 ml rumu

kilka kropel aromatu migdałowego

30 g roztopionego masła do smarowania ciastek

cukier puder do oprószenia


Wykonanie

Rodzynki i skórkę pomarańczową zalewamy rumem, dodajemy kilka kropel migdałowego aromatu i odstawiamy (można namoczyć dzień wcześniej).

W dużej misce mieszamy dokładnie suche składniki, mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, kardamon i cukier. Przekładamy do blendera, dodajemy pokruszony twaróg i pokrojone na kawałki zimne masło. Krótko, pulsacyjnie miksujemy, aż uzyskamy tzw. "mokry piasek".  Mieszaninę przekładamy z powrotem do miski lub bezpośrednio na stolnicę.  Dodajemy roztrzepane jajko, chwilę wyrabiamy. Marcepan kruszymy lub kroimy w na małe kawałki. Do ciasta dodajemy nasączone rodzynki i skórki pomarańczy, pokruszony marcepan i jeszcze raz wyrabiamy.

Z ciasta odrywamy porcje ciasta (około 40 g sztuka) i w dłoniach formujemy na kształt małych, owalnych bułeczek. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez 12-15 minut. Jeszcze gorące smarujemy roztopionym masłem i posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!

Zobacz również

Pierniczki na gryczanym miodzie i ciemnym piwie

pierniczki-na-gryczanym-miodzie-i-ciemnym-piwie

Kruche herbaciane ciasteczka z rooibos, pomarańczami i czekoladą

kruche-herbaciane-ciasteczka-z-rooibos-pomaranczami-i-czekolada

Świąteczny keks z bakaliami i cytrynowym lukrem

swiateczny-keks-z-bakaliami-i-cytrynowym-lukrem

Marcepan, migdałowa świąteczna słodycz. Jak zrobić masę marcepanową?

marcepan-migdalowa-swiateczna-slodycz-jak-zrobic-mase-marcepanowa

Komentarze

Ewelina 2019-12-15 05:57:11

Przepysznie to wygladą, klimatycznie na tej śnieżynce <3 Uwielbiam takie świąteczne wypieki

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2019-12-16 19:36:10

Tak, ta porcelanowa śnieżynka jest klimatyczna i bardzo polubiłam się z ciasteczkami 😉

Odpowiedz

aga cynamonowa 2019-12-16 10:39:25

Nigdy nie próbowałam, ale z takimi dodatkami na pewno jest pyszny :)

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2019-12-16 19:37:08

Dodatki to chyba największy sekret tego pysznego wypieku 🙂

Odpowiedz

Sylwia R 2019-12-17 20:38:52

Ooo widzę kolejna, pyszna propozycję na świąteczny stół!❤️❤️❤️ Brawo Ty!❤️ Z pewnością super smakuje! Bo wygląda obłędnie!❤️

Odpowiedz

I LOVE LIFE 2019-12-16 11:58:30

O matko jak bardzo smacznie to wygląda 😊na pewno wypróbuję

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2019-12-16 19:38:20

Polecam, polecam i ostrzegam znikają błyskawicznie 😉

Odpowiedz

Kasia Franiszyn-Luciano 2019-12-16 13:12:49

O tak to wyjątkowy wypiek i od zasze bałam się do niego podejść, by upiec. Jednak Twój przepis jest tak przejrzysty, że nie zawaham się go użyć!

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2019-12-16 19:41:57

Stollen występuje w wielu wersjach. W tym przepisie wyjątkowy jest dodatek twarogu, który myślę, że pełni w ciastku ważną rolę 😉

Odpowiedz

Cztery Fajery 2019-12-16 15:45:25

Cudownie wyglądają te stolleny. Ciasto z Twojego przepisu jest absolutnie genialne

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2019-12-16 19:43:23

Takie małe słodkie chlebki 😉 Myślałam, że jak małe i podzielne to dłużej poleżą (dojrzeją)... nic z tego 😉

Odpowiedz

Anna 2019-12-17 08:35:02

Mini stolleny bardzo mi się podobają. Takie indywidualne porcje są bardzo apetyczne.
A jarmark bożonarodzeniowy polecam w Norymberdze - jarmark Dzieciątka Jezus słynny na całym świecie. To nie tylko stoiska z pięknymi produktami. To także koncerty i jasełka w kościołach, pochód ze światełkami, przejażdżki dyliżansem pocztowym...Wspaniałe wydarzenie!

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2019-12-17 10:49:21

Bliżej mi na jarmarki w północnych Niemczech, ale kto wie, może kiedyś odwiedzę i ten w Norymberdze. Dziękuję Aniu 🙂

Odpowiedz

Justyna 2019-12-17 11:49:45

Wyglądają przeuroczo, a i przepis niczego sobie! Zapisuję, będzie czas w przerwie międzyświatecznej na upieczenie :) tylko o rodzynkach niechcący zapomnę...;)

Odpowiedz

Tysia 2019-12-17 12:01:30

Genialny pomysł i jak to pięknie prezentuje się, ach :*
Aż zrobiłam się głodna :D

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.