Domowe świąteczne pierniczki
Początkiem listopada nastawiłam dwie porcje ciasta na staropolski piernik dojrzewający. Po miesiącu dojrzewania z jednej części postanowiłam przygotować pierniczki. Z pomocą przyszła mi bratanica Hania, więc przy okazji było mnóstwo zabawy.
Dla przypomnienia podaję przepis na ciasto:
Składniki
500 g miodu
250 g cukru
250 g masła
1 kg mąki np. typ 550
3 jaja
125 ml mleka
1/2 łyżeczki soli
3 łyżeczki sody
30 - 40 g przyprawy do piernika - najlepiej domowej roboty
Wykonanie
W garnku na wolnym ogniu podgrzewamy miód, cukier i masło. Cały czas mieszamy, a gdy cukier całkowicie się rozpuści zdejmujemy garnek z ognia i studzimy.
Do miski przesiewamy mąkę, sodę i przyprawę do piernika, dodajemy sól i mieszamy.
Jaja ucieramy z przestudzoną masą z miodu, masła i cukru, najlepiej w makutrze, ponieważ mikser po dodaniu mąki może okazać się za słaby. Stopniowo dodajemy mąkę z sodą i przyprawą piernikową, w trakcie ucierania podlewamy stopniowo mleko.
Gotowe ciasto, albo pozostawiamy w makutrze, albo przekładamy do słoja lub kamionkowego garnka. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w chłodne miejsce na 5 - 6 tygodni.
Dojrzałe ciasto rozwałkowujemy na lekko oprószonej mąką desce lub blacie na grubość około 3 mm. Z ciasta wycinamy foremkami serduszka, choinki, prezenty, piernikowe ludziki... i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 10 - 12 minut w temperaturze 170°C.
Gotowe ciastka przechowujemy w zamkniętym pojemniku, ładnie się prezentują w metalowej świątecznej puszcze. Możemy je polukrować, oblać czekoladą, udekorować kolorowym lukrem i różnymi posypkami.
Tagi
świętaciasteczkadomowa przyprawa piernikowastaropolski piernikpiernik dojrzewającydzieci w kuchnigotowanie z dziećmipierniczkiZobacz również
Ciasto na piernik staropolski dojrzewający

Pierniczki na gryczanym miodzie i ciemnym piwie

Wielkanocne drożdżowe zajączki, orkiszowe bułeczki z syropem klonowym

Piernik staropolski z dojrzewającego ciasta przekładany powidłami śliwkowymi

Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.