Domowe świąteczne pierniczki

Początkiem listopada nastawiłam dwie porcje ciasta na staropolski piernik dojrzewający. Po miesiącu dojrzewania z jednej części postanowiłam przygotować pierniczki. Z pomocą przyszła mi bratanica Hania, więc przy okazji było mnóstwo zabawy.


Dla przypomnienia podaję przepis na ciasto:

Składniki

500 g miodu

250 g cukru

250 g masła

1 kg mąki np. typ 550

3 jaja

125 ml mleka

1/2 łyżeczki soli

3 łyżeczki sody

30 - 40 g przyprawy do piernika  - najlepiej domowej roboty

Wykonanie

W garnku na wolnym ogniu podgrzewamy miód, cukier i masło. Cały czas mieszamy, a gdy cukier całkowicie się rozpuści zdejmujemy garnek z ognia i studzimy.

Do miski przesiewamy mąkę, sodę i przyprawę do piernika, dodajemy sól i mieszamy.

Jaja ucieramy z przestudzoną masą z miodu, masła i cukru, najlepiej w makutrze, ponieważ mikser po dodaniu mąki może okazać się za słaby. Stopniowo dodajemy mąkę z sodą i przyprawą piernikową, w trakcie ucierania podlewamy stopniowo mleko.

Gotowe ciasto, albo pozostawiamy w makutrze, albo przekładamy do słoja lub kamionkowego garnka. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w chłodne miejsce na 5 - 6 tygodni.

Dojrzałe ciasto rozwałkowujemy na lekko oprószonej mąką desce lub blacie na grubość około 3 mm. Z ciasta wycinamy foremkami serduszka, choinki, prezenty, piernikowe ludziki... i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 10 - 12 minut w temperaturze 170°C.

Gotowe ciastka przechowujemy w zamkniętym pojemniku, ładnie się prezentują w metalowej świątecznej puszcze. Możemy je polukrować, oblać czekoladą, udekorować kolorowym lukrem i różnymi posypkami.

 

Zobacz również

Ciasto na piernik staropolski dojrzewający

ciasto-na-piernik-staropolski-dojrzewajacy

Pierniczki na gryczanym miodzie i ciemnym piwie

pierniczki-na-gryczanym-miodzie-i-ciemnym-piwie

Wielkanocne drożdżowe zajączki, orkiszowe bułeczki z syropem klonowym

wielkanocne-drozdzowe-zajaczki-orkiszowe-buleczki-z-syropem-klonowym

Piernik staropolski z dojrzewającego ciasta przekładany powidłami śliwkowymi

piernik-staropolski-z-dojrzewajacego-ciasta-przekladany-powidlami-sliwkowymi

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.