Domowe świąteczne pierniczki - pierniczki z dojrzewającego ciasta na piernik staropolski
Początkiem listopada nastawiłam dwie porcje ciasta na staropolski piernik dojrzewający. Po miesiącu dojrzewania z jednej części przygotowałam pierniczki. Z pomocą przyszła mi bratanica Hania, więc przy okazji było mnóstwo zabawy.
Dla przypomnienia podaję przepis na ciasto:
SKŁADNIKI
- 500 g miodu
- 250 g cukru
- 250 g masła
- 1 kg mąki np. typ 550
- 3 jaja
- 125 ml mleka
- 1/2 łyżeczki soli
- 3 łyżeczki sody
- 30 - 40 g przyprawy do piernika - najlepiej domowej roboty
WYKONANIE
- W garnku na wolnym ogniu podgrzewamy miód, cukier i masło.
- Cały czas mieszamy, a gdy cukier całkowicie się rozpuści zdejmujemy garnek z ognia i studzimy.
- Do miski przesiewamy mąkę, sodę i przyprawę do piernika, dodajemy sól i mieszamy.
- Jaja ucieramy z przestudzoną masą z miodu, masła i cukru, najlepiej w makutrze, ponieważ mikser po dodaniu mąki może okazać się za słaby.
- Stopniowo dodajemy mąkę z sodą i przyprawą piernikową, w trakcie ucierania podlewamy stopniowo mleko.
- Gotowe ciasto, albo pozostawiamy w makutrze, albo przekładamy do słoja lub kamionkowego garnka.
- Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w chłodne miejsce na 5 - 6 tygodni.
- Dojrzałe ciasto rozwałkowujemy na lekko oprószonej mąką desce lub blacie na grubość około 3 mm.
- Z ciasta wycinamy foremkami serduszka, choinki, prezenty, piernikowe ludziki... i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Pieczemy 10 - 12 minut w temperaturze 170°C.
- Gotowe ciastka przechowujemy w zamkniętym pojemniku, ładnie się prezentują w metalowej świątecznej puszcze.
- Możemy pierniczki polukrować, oblać czekoladą, udekorować różnymi posypkami.
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.