Pierniczki z dojrzewającego ciasta na piernik staropolski

Domowe świąteczne pierniczki - pierniczki z dojrzewającego ciasta na piernik staropolski

Początkiem listopada nastawiłam dwie porcje ciasta na staropolski piernik dojrzewający. Po miesiącu dojrzewania z jednej części przygotowałam pierniczki. Z pomocą przyszła mi bratanica Hania, więc przy okazji było mnóstwo zabawy.


Dla przypomnienia podaję przepis na ciasto:

SKŁADNIKI

  • 500 g miodu
  • 250 g cukru
  • 250 g masła
  • 1 kg mąki np. typ 550
  • 3 jaja
  • 125 ml mleka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3 łyżeczki sody
  • 30 - 40 g przyprawy do piernika - najlepiej domowej roboty

WYKONANIE

  1. W garnku na wolnym ogniu podgrzewamy miód, cukier i masło.
  2. Cały czas mieszamy, a gdy cukier całkowicie się rozpuści zdejmujemy garnek z ognia i studzimy.
  3. Do miski przesiewamy mąkę, sodę i przyprawę do piernika, dodajemy sól i mieszamy.
  4. Jaja ucieramy z przestudzoną masą z miodu, masła i cukru, najlepiej w makutrze, ponieważ mikser po dodaniu mąki może okazać się za słaby.
  5. Stopniowo dodajemy mąkę z sodą i przyprawą piernikową, w trakcie ucierania podlewamy stopniowo mleko.
  6. Gotowe ciasto, albo pozostawiamy w makutrze, albo przekładamy do słoja lub kamionkowego garnka.
  7. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w chłodne miejsce na 5 - 6 tygodni.
  8. Dojrzałe ciasto rozwałkowujemy na lekko oprószonej mąką desce lub blacie na grubość około 3 mm.
  9. Z ciasta wycinamy foremkami serduszka, choinki, prezenty, piernikowe ludziki... i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  10. Pieczemy 10 - 12 minut w temperaturze 170°C.
  11. Gotowe ciastka przechowujemy w zamkniętym pojemniku, ładnie się prezentują w metalowej świątecznej puszcze.
  12. Możemy pierniczki polukrować, oblać czekoladą, udekorować różnymi posypkami.

Zobacz również

Pierniczki na gryczanym miodzie i ciemnym piwie

pierniczki-na-gryczanym-miodzie-i-ciemnym-piwie

Orzechowe pierniczki orkiszowe z morelami

orzechowe-pierniczki-orkiszowe-z-morelami

Mini Stollen - bożonarodzeniowe marcepanowe ciasto

mini-stollen-czyli-mini-wersja-strucli-bozonarodzeniowej-z-marcepanem-twarogiem-i-bakaliami

Piernik staropolski z dojrzewającego ciasta przekładany powidłami śliwkowymi

piernik-staropolski-z-dojrzewajacego-ciasta-przekladany-powidlami-sliwkowymi

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj

Odkryj smaki

Kiszony czosnek


© Copyright 2024 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.