Piernik staropolski, długo dojrzewający. Świąteczny piernik staropolski - przepis na dojrzewające ciasto - Moje wypieki

Początek listopada to jest najlepszy czas na nastawienie ciasta na staropolski piernik dojrzewający. Przepis jest szybki i prosty. Przepis na ciasto pochodzi z bloga Moje wypieki i został przetestowany przez bardzo, bardzo wiele osób. Jeżeli receptura ma tyle pochlebnych recenzji, warto spróbować!

Gotowe ciasto powinno dojrzewać w chłodnym miejscu, czyli najlepiej w lodówce albo w zimnej piwnicy.


SKŁADNIKI

  • 500 g miodu
  • 250 g cukru
  • 250 g masła
  • 1 kg mąki np. typ 550
  • 3 jaja
  • 125 ml mleka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3 łyżeczki sody
  • 30 - 40 g przyprawy piernikowej - najlepiej domowej roboty

WYKONANIE

  1. W garnku na wolnym ogniu podgrzewamy miód, cukier i masło.
  2. Cały czas mieszamy, a gdy cukier całkowicie się rozpuści zdejmujemy garnek z ognia i studzimy.
  3. Do miski przesiewamy mąkę, sodę i przyprawę do piernika, dodajemy sól i mieszamy.
  4. Jaja ucieramy z przestudzoną masą z miodu, masła i cukru, możemy to zrobić w makutrze lub w robocie kuchennym z końcówką mieszadła. Pamiętajmy jednak, że to gęste ciasto i mikser po dodaniu mąki może okazać się za słaby.
  5. Stopniowo dodajemy mąkę z sodą i przyprawą piernikową, w trakcie ucierania podlewamy również stopniowo mleko.
  6. Gotowe ciasto, albo pozostawiamy w makutrze, albo przekładamy do słoja lub szklanego pojemnika z zamknięciem.
  7. Przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce na 4 - 6 tygodni.

PORADY I WSKAZÓWKI

  • Z ciasta możecie upiec nie tylko PIERNIK STAROPOLSKI ale również PIERNICZKI.
  • Piernik i pierniczki najlepiej upiec 1 - 2 tygodnie przed świętami.
  • Warunkiem udanego piernika jest dobra korzenna przyprawa, którą najlepiej przygotować samemu lub znaleźć gotową o bardzo dobrym składzie. Polecam przepis na domową przyprawę piernikową
  • Ciasto można przygotować również z pomocą robota kuchennego z końcówką do ucierania, czyli mieszadłem.

Zobacz również

Piernik staropolski z dojrzewającego ciasta przekładany powidłami śliwkowymi

piernik-staropolski-z-dojrzewajacego-ciasta-przekladany-powidlami-sliwkowymi

Pierniczki z dojrzewającego ciasta na piernik staropolski

pierniczki-z-dojrzewajacego-ciasta-na-piernik-staropolski

Pierniczki na gryczanym miodzie i ciemnym piwie

pierniczki-na-gryczanym-miodzie-i-ciemnym-piwie

Domowa przyprawa piernikowa - pachnąca, prawdziwa, najlepsza!

domowa-przyprawa-piernikowa-pachnaca-prawdziwa-najlepsza

Komentarze

Elżbieta Gadzała 2019-11-07 17:26:09

Witam Szukam przepisu na piernik ale najwcześniej mogę ciasto zrobić tydzień przed pieczeniem.Dziękuję za poradę.

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2019-12-04 00:44:18

Myślę, że korzystając z tego przepisu śmiało można przygotować ciasto tydzień przed pieczeniem.

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.