Piernik staropolski, długo dojrzewający. Świąteczny piernik staropolski - przepis na dojrzewające ciasto - Moje wypieki
Początek listopada to jest najlepszy czas na nastawienie ciasta na staropolski piernik dojrzewający. Przepis jest szybki i prosty. Przepis na ciasto pochodzi z bloga Moje wypieki i został przetestowany przez bardzo, bardzo wiele osób. Jeżeli receptura ma tyle pochlebnych recenzji, warto spróbować!
Gotowe ciasto powinno dojrzewać w chłodnym miejscu, czyli najlepiej w lodówce albo w zimnej piwnicy.
SKŁADNIKI
- 500 g miodu
- 250 g cukru
- 250 g masła
- 1 kg mąki np. typ 550
- 3 jaja
- 125 ml mleka
- 1/2 łyżeczki soli
- 3 łyżeczki sody
- 30 - 40 g przyprawy piernikowej - najlepiej domowej roboty
WYKONANIE
- W garnku na wolnym ogniu podgrzewamy miód, cukier i masło.
- Cały czas mieszamy, a gdy cukier całkowicie się rozpuści zdejmujemy garnek z ognia i studzimy.
- Do miski przesiewamy mąkę, sodę i przyprawę do piernika, dodajemy sól i mieszamy.
- Jaja ucieramy z przestudzoną masą z miodu, masła i cukru, możemy to zrobić w makutrze lub w robocie kuchennym z końcówką mieszadła. Pamiętajmy jednak, że to gęste ciasto i mikser po dodaniu mąki może okazać się za słaby.
- Stopniowo dodajemy mąkę z sodą i przyprawą piernikową, w trakcie ucierania podlewamy również stopniowo mleko.
- Gotowe ciasto, albo pozostawiamy w makutrze, albo przekładamy do słoja lub szklanego pojemnika z zamknięciem.
- Przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce na 4 - 6 tygodni.
PORADY I WSKAZÓWKI
- Z ciasta możecie upiec nie tylko PIERNIK STAROPOLSKI ale również PIERNICZKI.
- Piernik i pierniczki najlepiej upiec 1 - 2 tygodnie przed świętami.
- Warunkiem udanego piernika jest dobra korzenna przyprawa, którą najlepiej przygotować samemu lub znaleźć gotową o bardzo dobrym składzie. Polecam przepis na domową przyprawę piernikową
- Ciasto można przygotować również z pomocą robota kuchennego z końcówką do ucierania, czyli mieszadłem.
Elżbieta Gadzała 2019-11-07 17:26:09
Witam Szukam przepisu na piernik ale najwcześniej mogę ciasto zrobić tydzień przed pieczeniem.Dziękuję za poradę.
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2019-12-04 00:44:18
Myślę, że korzystając z tego przepisu śmiało można przygotować ciasto tydzień przed pieczeniem.
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.